ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΝΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ- ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ Ε...
ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΝΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ- ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ, ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΖΑΝ ΜΑΡΙ, ΣΠΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΔΡΑΙΩΝΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ. ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗ...
Παρίσι, Γαλλία
Μπορεί οι Σοσιαλιστές της Μαρτίν Ομπρί να κέρδισαν στον πρώτο γύρο των περιφειειακών εκλογών στη Γαλλία, ωστόσο, η είδηση δεν ήταν ούτε η υψηλότατη αποχή ούτε το «Βατερλώ» του Σαρκοζί: η είδηση ήταν το 15% που απέσπασε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, κατορθώνοντας να περάσει στον β' γύρο σε 400 καντόνια.
Συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε το 25,1% των ψήφων και αποσπά την πλειοψηφία από τις 2.026 έδρες που πρόκειται ανακατανεμηθούν στα λεγόμενα Γενικά Συμβούλια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις γαλλικές περιφέρειες.
Το κόμμα του Σαρκοζί Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) απέσπασε το 17,1% των ψήφων, ποσοστό ενδεικτικό της χαμηλής δημοτικότητας του προέδρου.
Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν ακολουθεί με το 15,3% των ψήφων, παγιώνοντας τη θέση του στο πολιτικό στερέωμα.
Το Μέτωπο της Αριστεράς ξεπέρασε το 9%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι κινήθηκαν στο 8,30%, ενώ 6% ψήφισε τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα.
Το ποσοστό της αποχής κινήθηκε, όπως αναμενόταν, σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 56%.
«Το γαλάζιο κύμα της Μαρίν (Λεπέν) σάρωσε στη Γαλλία», «Περιφερειακές εκλογές: Αποχή ρεκόρ στον πρώτο γύρο. Στα ύψη το Εθνικό Μέτωπο», «Αυστηρή τιμωρία για τον Σαρκοζί και το κόμμα του UMP» είναι μερικοί από τους πρωτοσέλιδους τίτλους του γαλλικού Τύπου.
Το αποτέλεσμα του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό», δεδομένου ότι ουδέποτε είχε κερδίσει σε τέτοιες εκλογές, ενώ κατόρθωσε για πρώτη φορά, να είναι παρόν στο β' γύρο σε περίπου 400 καντόνια.
Οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου θα αντιμετωπίσουν τους Σοσιαλιστές σε 204 καντόνια, σε 89 τον Σαρκοζί, σε 37 τους κομμουνιστές και σε 37 υποψηφίους από διάφορα άλλα μικρότερα κόμματα.
Έτσι, ο μεγάλος προβληματισμός του πολιτικού κόσμου σήμερα είναι ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να αποκλεισθεί η ακροδεξιά από τα καντόνια.
Στις συζητήσεις κυριαρχεί ως τώρα η ιδέα ενός «Δημοκρατικού Μετώπου», που μεταφράζεται στην υπόδειξη στους ψηφοφόρους των περιοχών που γίνονται «μονομαχίες» με το Εθνικό Μέτωπο να ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλον υποψήφιο.
Ήδη, το Σοσιαλιστικό κόμμα κάλεσε τους εκλογείς να φράξουν το δρόμο του Εθνικού Μετώπου ψηφίζοντας τον δεξιό υποψήφιο UMP εάν χρειαστεί
Αντίθετα ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, αρχηγός του UMP, απέρριψε την όποια συμφωνία για ένα «Δημοκρατικό Μέτωπο» κατά της ακροδεξιάς, δηλώνοντας ότι αφήνει τους εκλογείς να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε πρωινή σύσκεψη που είχε ο Νικολά Σαρκοζί με το επιτελείο του κόμματος UMP, φέρεται να τάχθηκε υπέρ της περίφημης (από την εποχή Μιτεράν) τακτικής «ni-ni» (ούτε- ούτε), δηλαδή «ούτε Εθνικό Μέτωπο-ούτε αριστερά».
Ωστόσο, ήδη δύο υπουργοί με δηλώσεις τους διαχώρισαν τη θέση τους λέγοντας ότι θα ψηφίσουν αριστερό υποψήφιο εάν χρειαστεί.
Πρόκειται για την Βαλερί Πεκρές, υπουργό Ανώτατης Παιδείας και Έρευνας, και τη Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υπουργό Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Στέγασης.
Newsroom ΔΟΛ
EDO TI LEEI O KENTRODEKSIOS PARAGKAS TOU ELADISTAN..MALLON DEN EIXE ARKETO XRONO NA DIABASEI TO MNHMONIO....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι οι Γάλλοι προτιμούν το "Εθνικό Μέτωπο", δεν σημαίνει ότι θα το ψηφίσουν κιόλας. Ακόμη θυμούνται το στραπάτσο που έπαθαν από τις Βρυξέλλες το 2002, όταν στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, τόλμησαν να φέρουν δεύτερο τον πατέρα της Μαρίν. Τους έκαναν τέτοιο ψυχολογικό πόλεμο, που αισθάνθηκαν ενοχές και στον β' γύρο, πρόεδρος εξελέγη ο Σιράκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά κρατών από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, όταν εκλέγονται κόμματα/άτομα που δεν είναι της αρεσκείας του, είναι γνωστές. Θυμηθείτε τι είχε γίνει και στην Αυστρία με τον μακαρίτη τον Χάιντερ.