ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΙΑΤΗ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟ ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΙΤΣΑ Ο Καπετάν Λίτσας Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Αντωνίου ...
Ο Καπετάν Λίτσας |
Κατά τη μάχη της Οσνίτσανης1 (σήμερα Καστανόφυτο) στις 7 Μαΐου 1906 έπεσαν ηρωϊκά ο Καπετάν Λίτσας, ο Καπετάν Λεωνίδας, οι Μανιάτες εθελοντές Παναγιώτης Ηλία Πετροπουλάκης, Πάνος Στεφανάκος, Παναγιώτης Γκιτάκος, Νικόλαος Κατζάκος και Γ. Σκοπετέας, όπως και οι Δ. Οικονόμου, Σ. Μάνδαλος, Δ. Σκλαβούνος, Ι. Τριανταφύλλου, Δ. Χελάκης και Σ. Νιμάς, ενώ τραυματίσθηκαν πολλοί περισσότεροι. Εκ μέρους του Τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν 6 αξιωματικοί και 130 στρατιώτες, από τους 1200 άντρες που επιτέθηκαν εναντίον των Ελλήνων.
Πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι η επίθεση του Ελληνικού σώματος έγινε κατά των κομιτατζήδων, αλλά κατά την πάγια τακτική τους, αυτοί ειδοποίησαν τον Τουρκικό στρατό παριστάνοντας τους απλούς χωρικούς και ζητώντας προστασία από τους επιτιθέμενους Έλληνες.
Μετά από μερικές ημέρες οι διασωθέντες οπλαρχηγοί Λουκάς Κόκκινος και Βαγγέλης Βλάχος κινήθηκαν προς το χωριό Έζερετς, όπου είχαν καταφύγει οι προδότες της μάχης της Οσνίτσανης Βούλγαροι πράκτορες και επιτέθηκαν εναντίον τους, μετατρέποντας το χωριό σε στάχτες εντός δυο ωρών.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΙΤΣΑΣ...
Μυρσίνη, στον τόπο που γεννήθηκε |
Στο χωριό Σαρίστανη ο Καπετάν Λίτσας συγκρούσθηκε με τους κομιτατζήδες του διαβόητου Μήτρου Βλάχου, ο οποίος παρόλο που του είχε στήσει ενέδρα, βρέθηκε σε δεινή θέση, αφού αυτό έπεσε στην αντίληψη του Καπετάνιου, γλίτωσε όμως μέσω ενός υπονόμου και μετά τη παρέμβαση του Τουρκικού στρατού. Η ενέργεια αυτή του Καπετάν Λίτσα έδωσε κουράγιο στους χωρικούς της Σαρίστανης που ζήτησαν και επανήλθαν στο Πατριαρχείο, απαρνούμενοι την (βουλγαρική) Εξαρχεία που τους είχε επιβληθεί με τη βία των κομιτατζήδων.
Στις 1 Ιανουαρίου 1906 επιτέθηκε στο χωριό Έζερετς, το οποίο ήταν κέντρο συγκέντρωσης κομιτατζήδων και εκεί είχε καταφύγει ο διαβόητος Μήτρος Βλάχος, ο οποίος τραυματίστηκε στη μάχη που ακολούθησε, κατά την οποία οι απώλειες των κομιτατζήδων ήταν μεγάλες. Τη κατάσταση έσωσε και πάλι ο ερχομός Τουρκικού στρατού, που καταδίωξε το σώμα του Καπετάν Λίτσα, ο οποίος αναζήτησε καταφύγιο στην Ήπειρο και επανήλθε στα Καστανοχώρια μετά από ένα μήνα.
Επιστρέφει στην Αθήνα για την αναδιοργάνωση του αντάρτικου σώματος και μετά από ένα μήνα, τον Απρίλιο του 1906, επανέρχεται στη Μακεδονία με 85 εθελοντές, όπου αρχίζει και πάλι τη δράση του.
www.stoxos.gr
ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΓΙΑΚΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΑΥΤΟΥΣ "ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ" ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΥΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΤΩΝ ΑΡΒΥΛΩΝ ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΗΛΙΘΙΟ ΝΑ ΦΟΡΑ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΦΟΡΕΣΑΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΔΡΕΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ;