Εξαιρετικά αισιόδοξος ότι ο Πατραϊκός «κρύβει» στα σπλάχνα του σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων εμφανίστηκε σήμερα ο υπεύθυνος της Νο...
Εξαιρετικά αισιόδοξος ότι ο Πατραϊκός «κρύβει» στα σπλάχνα του σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων εμφανίστηκε σήμερα ο υπεύθυνος της Νορβηγικής Εταιρίας P.G.S. Τζέιμσον Ρόμπιρσον, η ομάδα του οποίου με το πλοίο "Nordic Explorer" που έχει καταπλεύσει στην Πάτρα, ξεκινά από σήμερα κιόλας γεωφυσική διασκόπηση της θαλάσσιας περιοχής από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης.
Οι έρευνες θα διαρκέσουν 4 μήνες ενώ θα χρειαστούν άλλοι 4 μήνες για την μελέτη των αποτελεσμάτων και την χαρτογράφηση των σημείων όπου πιθανώς θα βρεθούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως έχει υπολογιστεί ότι τα έσοδα από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων μπορούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια να ξεπεράσουν τα 150δις ευρώ.
Στο πλοίο σήμερα βρέθηκαν και ενημερώθηκαν σχετικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, στελέχη του Υπουργείου, ο πρώην υφυπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στις δηλώσεις του ο κ. Λιβιεράτος χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και την περιοχή και εκτίμησε πως, εάν όλα πάνε καλά, μέσα στο 2014 η ελληνική πολιτεία θα είναι έτοιμη να προκηρύξει τα οικόπεδα για να προχωρήσει η εξόρυξη.
«Είναι μια σημαντική μέρα γιατί, στο κλίμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, έρχεται μια αισιόδοξη νότα ότι η Ελλάδα μπορεί να σχεδιάζει, μπορεί να προγραμματίζει, μπορεί με ήπιους τόνους, χωρίς κραυγές, φωνές και φαντασιώσεις, να στήνει μεγάλα προγράμματα, και να τα φέρνει σε πέρας», επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης, επισήμανε ότι οι διαδικασίες προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε κανείς και πρόσθεσε ότι τα έσοδα που προσδοκά η χώρα από όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να μπουν σε έναν Δημόσιο «κουμπαρά» που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.
«Έχουμε προεκτιμήσει ότι σε βάθος 30τίας τα δημόσια έσοδα θα ξεπεράσουν τα 150δις. Αυτά τα χρήματα, μαζί με άλλα περίπου 40δις που μπορούν να προέλθουν από την αξιοποίηση του συνόλου του ορυκτού πλούτου της χώρας, μας δίνουν ελπίδα. Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση: Να πιστέψουμε στον εαυτό μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να προσθέτουμε και όχι να αφαιρούμε», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
«Η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι μόνο μια προσπάθεια με τοπικό χρώμα αλλά έχει εθνικό χαρακτήρα. Εάν όλα πάνε καλά θα αλλάξει το παραγωγικό και οικονομικό πεδίο και τοπίο της χώρας. Θα μιλάμε για ανάταση, για εθνική ανεξαρτησία, οικονομική αυτοτέλεια και πρέπει να τονίσω ότι Περιφέρεια με τους τοπικούς φορείς από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα, το αντιμετωπίσαμε με τοπική και εθνική ευθύνη», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Για να τα δώσουμε στους δανειστές μας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο υπέδαφος είναι και των απογόνων μας. Δε θα το χάσουμε για τις μ@λ@κίες των δοσίλογων που μας κυβέρνησαν.
Απλά, δε χρωστάμε τίποτα.