Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...!!! ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΘΗΣΕΙΟΥ ΣΕ "ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΙ"....!!!!

Δείτε την είδηση όπως μεταδίδεται από μέσα ενημέρωσης χωρίς ίχνος ανησυχίας: Η πλατεία Θησείου θα μετονομαστεί σε πλατεία «Ζακλίν ντ...


Δείτε την είδηση όπως μεταδίδεται από μέσα ενημέρωσης χωρίς ίχνος ανησυχίας:
zaklin
Η πλατεία Θησείου θα μετονομαστεί σε πλατεία «Ζακλίν ντε Ρομιγί», προς τιμήν της μεγάλης ελληνίστριας. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, τα δε μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσαν χτες το πράσινο φως στην τοποθέτηση τριών σύγχρονων αναθηματικών στηλών στον διαμορφωμένο χώρο που σχηματίζεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάµαντος, γνωστός ως πλατεία Θησείου.
Οι τρεις στήλες από άσπρο μάρμαρο, διαστάσεων 1,60 Χ 0,45 εκ. και πάχος 0,6 εκ., που θα γειτνιάζουν με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς (νότια του Ναού του Ηφαίστου) και θα στηρίζονται σε μαρμάρινη βάση --συνεπώς δεν θα χρειαστεί κανενός είδους εκσκαφής--, δεν προβλημάτισαν το Συμβούλιο, που έδωσε ομόφωνα τη θετική γνωμοδότησή του.
Οι στήλες, έργο του καταξιωμένου Τήνιου γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, θα φέρουν εγχάρακτες επιγραφές -στα ελληνικά και στα γαλλικά-- με αποσπάσματα από το έργο της σπουδαίας Γαλλίδας φιλολόγου, που μελέτησε όσο λίγοι την γραμματεία της κλασικής αρχαιότητας και ειδικά τον Θουκυδίδη. Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε «πρέσβειρα του Ελληνισμού».
thisio2
ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΣΕΙΟ;
Το Θησείο είναι μια περιορισμένη μικρή συνοικία–περιοχή της Αθήνας που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ της συνοικίας του Αστεροσκοπείου (νότια), των Πετραλώνων (νοτιοδυτικά), του Κεραμεικού (δυτικά), του Ψυρρή (βόρεια) και δυτικά από το Μοναστηράκι. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται κι ένα υπόλοιπο τμήμα της άλλοτε μικρής συνοικίας της Στοάς Αττάλου. Πήρε το όνομά του από τον παρακείμενο Ναό του Ηφαίστου, που ονομάζονταν παλαιότερα Θησείο, λανθασμένα, από τις ανάγλυφες παραστάσεις των άθλων του Θησέα, που φέρονται στις μετώπες του.
Αναφορές για την περιοχή υπάρχουν από την αρχαιότητα καθώς ανήκε πάντα στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Αθηνών. Την 1η Δεκεμβρίου 1834 έγινε στη περιοχή του Κεραμεικού (συμβολή Ερμού και Πειραιώς) η επίσημη υποδοχή–άφιξη του Βασιλέως Όθωνα στην Αθήνα, με πομπή που κατέληξε στον ναό του Αγίου Γεωργίου (πρόκειται για τον Ναό τον Ναό του Ηφαίστου που είχε μετατραπεί σε χριστιανικό ναό) προκειμένου να παραστεί ο νέος Βασιλεύς στη γενόμενη δοξολογία επί «τη αφίξει» του. makeleio.gr

1 σχόλιο

  1. ΣΤΟΧΕ ΒΑΛΕ ΑΜΑ ΘΕΣ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ ΠΟΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΤΗΝΗ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ


    Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013
    Ντοκουμέντο: Σελίδες από το ημερολόγιο των ανταρτών της Σάντας!

    Το e-Pontos.gr δημοσιεύει σελίδες από το πρωτότυπο ημερολόγιο των ανταρτών της Σάντας, του καπετάν Ευκλείδη το οποίο είναι γραμμένο επιτόπου τις χρονιές 1917 έως και 1924 που πιάστηκαν και ήρθαν στην Ελλάδα! Το κρατούσε ο Κώστας Κουρτίδης, αδερφός και υπαρχηγός του καπετάν Ευκλείδη...

    Οι συγκεκριμένες, είναι οι σελίδες που αναφέρονται στα γεγονότα της καταστροφής της Σάντας και του σφαγιασμού των παιδιών στο σπήλαιο της Μάγαρας τον Σεπτέμβριο του 1921...

    Ευχαριστούμε τον εγγονό του, Κώστα Κουρτίδη, για την παραχώρηση τους.

    Σεπτέμβριος 1921

    6. Μας ειδοποίησαν από το χωριό ότι Τούρκοι Τσετέδες από το παρχάρι Κασκάρ πήραν τρία παιδάκια που φύλαγαν τις αγελάδες, μαζί μ' αυτές και εξηφανίσθησαν, τον Κων. Ευκλ. Κουρτίδην, τον Κων/τίνον Γιαλιτσήν και τον Ιωάννην Λαζαρίδην το καθένα από δεκαπέντε χρονών παιδιά.

    7. Παίρνοντες τρόφημα και διάφορα άλλα πράγματα, κατέβημεν εις το σπήλαιον Ομάλ άνωθεν του Φτελέν και εκεί εκάναμε το λημέρι μας.

    Ο Μέραρχος έστειλε τον Μηκτάρην τον Κουφατσήν και τον Ι. Δοξόπουλον και ζητούν όπως παρουσιασηεί ο Ευκλείδης. Και επειδή τα χωριά γέμισαν από στρατιώτας και Τσετέδας και εψιθυρίζετο και απέλασις των κατοίκων πολλές γυναίκες και παιδιά έφυγαν εις τα δάση.

    9. Μας ειδοποίησαν ο Μηκτάρης και ο Ι. Κουφατσής ότι ένας Αξιωματικός και ο Χαβίζ μαζί του θα έλθουν εις Τσιφίνια να μας ανακοινώσουν τας διαταγάς του Μεράρχου. Επήγαμε και τους συναντήσαμε ενώ την ίδιαν ημέραν το χωρίον Ισχανάντων άδειασαν και τους κατοίκους έφεραν εις Πιστοφάντων. Μας αρώτησε ο Αξιωματικός τι σκεπτόμεθα και τι απεφασίσαμε διότι αν δεν παραδοθείτε θα κάψουν την Σάντα. Τους είπαμε ότι ημείς γνωρίζωμε τας διαθέσεις των και τας ενεργείας των και ως εκ τούτου ας κάνουν ότι θέλουν άλλα εμάς δεν θα ειδούν ποτέ και ότι θα εκδικηθούμε σε ότι κάνουν και αυτοί τον δε Κουφατσήν και Χειμωνίδην κρατήσαμε μαζί μας διά να μη πάνε και αυτοί άδικα. Την νύκτα διαφυγόντες πολλές γυναίκες και παιδιά καθώς και η οικογένεια η δική μας ήλθαν προς ημάς και διηγούνται ότι επήλθε πλέον η καταστροφή, διότι άρχισαν να ατιμάζουν, να σκοτώνουν και δεν άφησαν επί ποδός τίποτε. Όλους εμάζεψαν εις Πιστοφάντων και εκείθεν θα στέλονται εις εξορίαν. Αμέσως κατεβήκαμε εις Κοπαλάντων και εκείθεν εις Υπαπαντήν διά να τους προλάβωμεν και όλην την νύκτα ετοιμάσθημεν.

    10. Τους πέρνωμε μαζί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά μηδ' ενός εξαιρουμένου καθώς και τα ζώα τους διά να τους φέρωμε στο λημέρι διά να γλυτώσουν την εξορίαν.

    Πρωί πρωί μόλις εφθάσαμε εις Χαρατζιάντων πολλοί στρατιώται και Τσετέδες επετέθησαν εναντίον μας και άρχισαν να πυροβολούν. Αμέσως τις οικογένειες φυγαδεύσαμε μες' στο δάσος και εμείς πιασθήκαμε εις μάχην και σιγά σιγά προχωρούντες εφθάσαμε εις Ομάλ και κάνοντες πρόχειρα προχώματα παρετάχθημεν εις μάχην. Γυναίκες και παιδιά εμαζεύθησαν λίγο άνωθεν, μέσ' στο σπήλαιον τριακόσιοι τον αριθμόν και φυλάγοντες αυτούς οι άοπλοι κάπου εκατόν είκοσι παιδιά. Εμείναμε ημείς μόνον δεκαοκτώ άνδρες διότι πολλά άλλα παιδιά έμειναν εις το δάσος γύρω από τα χωριά διευκολύνοντες την φυγήν των γυναικοπαίδων εκ των χωρίων και μη ελθόντων ακόμη. Και επί ενέα συνεχείς ώρας επολεμούσαμε έναν άνισον αγώνα διότι εκτός του τακτικού στρατού μας επετέθησαν και οκτακόσιοι Τσετέδες περικυκλώσαντες ημάς πανταχόθεν εκτός μιάς στενής διόδου προς το δάσος Βαϊβάιτερέ την οποίαν εφύλαγαν τρείς άνδρες εις το μέρος Μερτσιάν λιθάρ, διά την τελευταίαν στιγμήν να έχομεν διέξοδον.

    συνεχιζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.