Ο πρώην πρωθυπουργός δίδαξε σε πανεπιστήµιο στο Παρίσι κάτω από αυστηρά µέτρα ασφαλείας Αυστηρά µέτρα ασφαλείας, προκειµένου να προφυλαχ...
Αυστηρά µέτρα ασφαλείας, προκειµένου να προφυλαχθεί από τυχόν απρόσµενες επιθέσεις, αλλά και να προστατέψει το ακαδηµαϊκό του προφίλ, το οποίο επλήγη από το τελευταίο επεισόδιο που σηµειώθηκε στο Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ, όταν φοιτητές τον αποδοκίµασαν φραστικά, υιοθετεί ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την «περιοδεία» του στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύµατα ανά την υφήλιο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πρόσφατες παραδόσεις του στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα της διάσηµης Σχολής Πολιτικών Επιστηµών του Παρισιού (Sciences Po) πραγµατοποιήθηκαν κάτω από ισχυρά µέτρα ασφαλείας, κάτι που συζητήθηκε έντονα στους γαλλικούς πανεπιστηµιακούς κύκλους, αλλά και ανάµεσα στους φοιτητές του εν λόγω ιδρύµατος. «Τα µαθήµατα γίνονταν µε κλειστές πόρτες, απευθυνόµενα µόνο στους φοιτητές του µεταπτυχιακού, δεν ήταν δηλαδή ανοιχτές διαλέξεις, ενώ πάντα έξω από την αίθουσα καθόταν σε καρέκλα ο προσωπικός φρουρός του κ. Παπανδρέου. Παρόντες ήταν επίσης άλλοι δύο άνδρες της ασφάλειάς του, οι οποίοι έλεγχαν τον χώρο», αναφέρει στα «Π» Ελληνας φοιτητής του Sciences Po. Ο ίδιος επισηµαίνει ότι η προσωπική φρουρά του πρώην πρωθυπουργού τον ακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραµονής του στους χώρους της σχολής. «Κάτι τέτοιο δεν έχουµε ξαναδεί από τα µέλη του διδακτικού προσωπικού εδώ, ακόµα και από πολιτικά πρόσωπα που έχουν έρθει να παραδώσουν σεµινάρια», προσθέτει.
ΕΛΑΒΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ. Ο πρώην πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ακαδηµαϊκή καριέρα, παραδίδοντας διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήµια του εξωτερικού, όπως στο Χάρβαρντ, το Κολούµπια και άλλα, όπου όµως δεν παρατηρήθηκε κανένα συµβάν αντίστοιχο αυτού του Μάντσεστερ. Ωστόσο, το γεγονός ότι στο Παρίσι υπάρχει ισχυρή ελληνική φοιτητική κοινότητα, που συνηθίζει να διοργανώνει ακτιβιστικές δράσεις κατά πολιτικών της χώρας µας, όταν αυτοί δίνουν το «παρών» σε διάφορες εκδηλώσεις στην Πόλη του Φωτός, φαίνεται πως οδήγησε τον κ. Παπανδρέου να λάβει τα... µέτρα του, προκειµένου να µην αντιµετωπίσει τα ίδια προβλήµατα που συνάντησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος το 2011 σε εκδήλωση προς τιµήν του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στο «Ελληνικό Σπίτι». Τότε Ελληνες φοιτητές είχαν επιτεθεί εναντίον του και τον είχαν αναγκάσει να αποχωρήσει.
Στη Σχολή Πολιτικών Επιστηµών του Παρισιού ο πρώην πρωθυπουργός πραγµατοποίησε σειρά διαδοχικών διαλέξεων από τις αρχές Νοεµβρίου, αναλύοντας τις βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθούν οι καµπάνιες των κοµµάτων ενόψει των ευρωεκλογών, αναφερόµενος παράλληλα στην εµπειρία του από την ελληνική κρίση. «Η κρίση στην ευρωζώνη δεν είναι µόνο δηµοσιονοµική, οικονοµική, ούτε καν µόνο θεσµική. Είναι κρίση πολιτικής. Είναι κρίση δηµοκρατίας. Πολλοί εδώ είστε Ευρωπαίοι πολίτες και όσοι δεν είστε αντιλαµβάνεστε πως η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από το άθροισµα των µερών της. Τι σηµαίνει για σας η Ευρώπη σήµερα; Ποιες αξίες αντιπροσωπεύει; Είναι ακόµα επίκαιρη; Αν δυσκολεύεστε να καταλήξετε σε απαντήσεις στα ερωτήµατα αυτά, να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι µόνοι», ανέφερε στην τελευταία οµιλία του στους φοιτητές του Sciences Po και επισήµανε ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει «να επαναδιεκδικήσουν τη δηµοκρατία», καθώς «η πολιτική έχει αιχµαλωτιστεί και οι δηµοκρατικοί θεσµοί υπονοµεύονται». Ως σηµαντική πρόκληση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την ανάγκη εκδηµοκρατισµού της παγκοσµιοποίησης, αλλά και επαναπροσδιορισµού της δηµοκρατίας.
∆ΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Οσον αφορά την ελληνική κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οφείλεται στην έλλειψη ελέγχου, διαφάνειας, από τη φορολογία µέχρι τις δαπάνες για Πρόνοια, στην κακή κατανοµή πόρων, στην πελατειακή λογική αντί της αξιοκρατίας, στην οµηρία της πολιτικής από ισχυρά και κατεστηµένα συµφέροντα και στην απουσία κράτους δικαίου.
«Συνεπώς, η προτεραιότητα της αποκαλούµενης “τρόικα” και των πιστωτών µας θα έπρεπε να είναι οι µεταρρυθµίσεις αντί της λιτότητας. Με µεγάλη καθυστέρηση, το κατάλαβαν», υπογράµµισε και σηµείωσε πως ο κυριότερος λόγος που τον οδήγησε να µιλήσει για δηµοψήφισµα σχετικά µε την παραµονή ή µη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν η ανάγκη να γίνει το ευρωπαϊκό όραµα έργο των πολιτών και όχι µιας ελίτ. Και κατέληξε: «Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν ιδιαίτερα οργισµένος µε αυτή την απόφαση. Στις Κάννες επανέλαβα την άποψή µου, πως το δηµοψήφισµα ήταν απαραίτητο για τη λαϊκή υποστήριξη του σκληρού ελληνικού προγράµµατος προσαρµογής. Ο Σαρκοζί το έβλεπε διαφορετικά. “Οι αγορές θα τρελαθούν”, είπε. Του απάντησα πως “η εµπιστοσύνη των αγορών δεν θα κρατήσει αν δεν κερδίσουµε την εµπιστοσύνη των πολιτών µας”. Αυτό είναι και η καρδιά του προβλήµατος στην Ευρώπη σήµερα».
Σηµειώνεται ότι η Sciences Po είναι µία από τις σηµαντικότερες σχολές πολιτικής επιστήµης στην Ευρώπη, µε διεθνές κύρος, από την οποία έχουν αποφοιτήσει σηµαίνουσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Γαλλίας και όχι µόνο, όπως ο σηµερινός πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ έχουν διδάξει σε αυτήν πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Στην Κρήτη για την κόρη του
Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να βρίσκεται το τελευταίο διάστηµα εκτός Ελλάδος, ωστόσο όταν επιστρέφει σπεύδει να συναντάται µε τα παιδιά του, τον Ανδρέα και τη Μαργαρίτα. Για την τελευταία, µάλιστα, ταξίδεψε µέχρι την Κρήτη, καθώς εκείνη έχει µετακοµίσει από πέρυσι στο Ηράκλειο για το διδακτορικό της στο Ιδρυµα Τεχνολογίας και Ερευνας και συγκεκριµένα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας, που θεωρείται από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της παραµονής του βέβαια στη Μεγαλόνησο, ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να δει αρκετά παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άλλους φίλους του από τα παλιά. Συγκεκριµένα, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Αντα και την κόρη του, γευµάτισε σε γνωστή ταβέρνα της Αλικαρνασσού µε τον πρώην βουλευτή Γιάννη Σκουλά και τη σύζυγό του, αλλά και την οικογένεια του Μανώλη Βουτσαλά, του γνωστού δύτη, που έχει ανιχνεύσει όλο τον βυθό του νησιού και έχει ανασύρει εκατοντάδες ναυάγια, ενώ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν µε τον Ζακ Ιβ Κουστό.
dexiextrem
akoma zh aftos o PALIOPOUSTAS????KE PIOS PLIRONI TOUS FILAKES TOU?
ΑπάντησηΔιαγραφή