Page Nav

HIDE
Wednesday, January 22

Pages

Classic Header

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

ΤΑ 5 ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ... ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΚΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΕΧΘΡΙΚΟ ΠΕΡΣΙΚΟ ΠΕΖΙΚΟ ΣΕ 2,5 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ "ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ";;;

Ιστορικό υπόβαθρο της Μάχης… Καθώς στην Ιωνία οι ελληνικές πόλεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν μεγάλα κέντρα, όπως η Μίλητος και η...



Ιστορικό υπόβαθρο της Μάχης… Καθώς στην Ιωνία οι ελληνικές πόλεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν μεγάλα κέντρα, όπως η Μίλητος και η Αλικαρνασσός, δε μπόρεσαν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους περιήλθαν υπό την κυριαρχία της περσικής αυτοκρατορίας προς τα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα. Το 499 π.Χ. οι Έλληνες των ιωνικών πόλεων ξεκίνησαν την Ιωνική Επανάσταση και η Αθήνα μαζί με την Ερέτρια κινήθηκαν προς βοήθειά τους. Το 490 π.Χ. ο Πέρσης βασιλιάς, Δαρείος Α”, έχοντας καταστείλει την εξέγερση των ιωνικών πόλεων από το 494 π.Χ., έστειλε το στόλο του να τιμωρήσει τις δύο πόλεις.



Ο περσικός στρατός κατέστρεψε την Ερέτρια και αποβιβάστηκε στην Αττική, αλλά στη μάχη του Μαραθώνα ηττήθηκε από τους Αθηναίους και άλλους υπό το στρατηγό Μιλτιάδη. Παράταξη στη Μάχη 11.000 Έλληνες 100.000 Πέρσες Το σχέδιο του Μιλτιάδη ήταν να εμπλακεί σε μάχη με το περσικό πεζικό όσο πιο σύντομα γινόταν ώστε να αποφύγει τις απώλειες από τους εχθρικούς τοξότες.




Κάθε βράδυ πριν τη μάχη οι Έλληνες μίκραιναν την απόσταση ανάμεσα στα δύο μέτωπα και τη μέρα της μάχης είχαν φτάσει σε απόσταση περίπου 8 σταδίων, δηλαδή 1480 μέτρα. Στο δεξιό άκρο είχε τοποθετηθεί επικεφαλής ο Καλλίμαχος και στη συνέχεια οι δέκα φυλές με τους Πλαταιείς να είναι στο αριστερό άκρο.




Ο Μιλτιάδης είχε επιμηκύνει το μέτωπο έτσι ώστε το δεξιό και το αριστερό κέρας να είναι ισχυρά αποδυναμώνοντας το κέντρο. Οι Έλληνες επιτέθηκαν εναντίον των Περσών γρήγορα, τρέχοντας στα τελευταία μέτρα, μάλλον αιφνιδιάζοντας έτσι τους Πέρσες. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης έδωσε πλεονέκτημα στα ισχυρά άκρα. Η μάχη ήταν αμφίρροπη για αρκετή ώρα μέχρις ότου οι δυο περσικές πτέρυγες κατέρρευσαν και τράπηκαν σε φυγή.




Στο κέντρο όπου βρίσκονταν οι επίλεκτες δυνάμεις με τους Πέρσες και τους Σάκες ο ελληνικός σχηματισμός διασπάστηκε και υποχώρησε. Τα πλάγια τμήματα όμως γύρισαν πίσω και επιτέθηκαν στο περσικό κέντρο περικυκλώνοντας τους. Ακολούθησε σκληρή μάχη και τελικά οι Πέρσες τράπηκαν σε φυγή, προς το Σχοινιά που βρίσκονταν τα πλοία τους. Πολλοί Πέρσες έπεσαν στα νερά του έλους και πνίγηκαν. Η μάχη συνεχίστηκε στο Σχοινιά καθώς οι Πέρσες προσπαθούσαν να διαφύγουν.




Εκεί πέθαναν ο Καλλίμαχος, ο στρατηγός Στησίλαος και ο Κυναίγειρος, ο αδελφός του Αισχύλου.




Οι Αθηναίοι κατάφεραν να καταλάβουν επτά πλοία. H μάχη είχε τελειώσει. Οι νεκροί Πέρσες υπολογίζονται από τον Ηρόδοτο γύρω στους 6400 ενώ οι Έλληνες είχαν χάσει μόνο 192. Μετά τη νίκη τους στάλθηκε αγγελιοφόρος για να την αναγγείλει στην Αθήνα, ο οποίος ξεψύχησε μόλις έφτασε από την κούραση.




Ανεξήγητο Πρώτον Η Μάχη του Μαραθώνα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο είχε γίνει πάνω σε μια πεδιάδα .Δεν έχει σχέση με καμία άλλη μάχη στην Ελλάδα όπως π.χ. με τη Μάχη των Θερμοπυλών η οποία ήταν σε στενό.




Στο Μαραθώνα η πεδιάδα επέτρεπε την ανάπτυξη όλου του Περσικού στρατεύματος όπως και έγινε. Δηλαδή οι Έλληνες επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες κατά μέτωπο και με όλο το εύρος της δύναμής τους πράγμα που θα ήταν ένα σοβαρό μειονέκτημα γι αυτούς. Γιατί όμως επέλεξαν αυτόν τον τρόπο δείχνοντας στον αντίπαλο ότι περιφρονούν τη δύναμή του και πως ήταν σίγουροι για τη νίκη τους;







Ανεξήγητο Δεύτερον
Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα στο πεδίο της Μάχης οι Πέρσες αναπτύχθηκαν σε βάθος 30 αντρών στο κέντρο της παράταξής τους(εδώ προσοχή δεν υπολογίζεται ότι τα άκρα των Περσών ήταν αδύναμα με λιγότερο βάθος το εκλαμβάνουμε ως ισόποσο).




Αυτό έδινε μια ανάπτυξη στρατεύματος των 100.000 χιλιάδων αντρών που ήταν εκεί γύρο στα 3.300 μέτρα. Από την άλλη μεριά οι Έλληνες ήταν μόνο 11.000 και για να μπορέσουν να αντιπαρατάξουν ένα ίσο μέτωπο απέναντι στους Πέρσες έπρεπε το βάθος τους να είναι βάθος 3 ανδρών και κάτι (χωρίς να υπολογίσουμε ότι είχαν ενισχύσει τα άκρα τους πράγμα που θα έδινε μικρότερο μήκος).




Από την Ιστορία γνωρίζουμε ότι το μέτωπο των Ελλήνων ήταν 1600 μέτρα δηλ. 6 άνδρες περίπου βάθους σε ισόποση παράταξη. Έτσι από τα παραπάνω προκύπτει ότι περίσσευαν 850 μέτρα από τη μία μεριά και 850 μέτρα από την άλλη μεριά Περσικού μετώπου το οποίου θα στεκότανε και δεν θα έκανε τίποτα.




Το ερώτημα είναι ότι εάν τα πράγματα γίνανε έτσι γιατί αυτός ο στρατός των 850 μ από τη μια μεριά και των 850μ από την άλλη δεν κινήθηκε κυκλωτικά για να παγιδεύσει τους Έλληνες σαν θανάσιμη τανάλια;




Ανεξήγητο Τρίτον Εχετλαίος Στα έργα του Ηροδότου και του Παυσανία έχουμε μια παρουσία ενός ανδρός αγνώστου προς τους Έλληνες ο οποίος εμφανίστηκε απροειδοποίητα. Ήταν πιο ψηλός από τα άτομα εκείνης της εποχής φορούσε μια περίεργη στολή η οποία έμοιαζε με αγρότη και όχι με πολεμιστή και κρατούσε ένα όπλο το οποίο έμοιαζε με λαβή αρότρου (αρχ.εχέτλη) το οποίο το έστρεφε προς τους Πέρσες και τους αποδεκάτιζε.




Αργότερα οι Έλληνες ζητώντας πληροφορίες για το άτομο αυτό από το Μαντείο των Δελφών οι ιερείς τον κατονόμασαν ως Εχετλαίο. «…Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερομενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα.» (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32). Ο άνδρας αυτός προωθούνταν στο πεδίο της Μάχης και κατακρεουργούσε τους Πέρσες με το όπλο του με απίστευτη ταχύτητα.




Επίσης ο Ηρόδοτος μας αναφέρει ότι ένας Αθηναίος στρατιώτης, ο Επίζηλος, γιός του Κουφαγόρα, ενώ πολεμούσε γενναία στήθος με στήθος ξαφνικά έχασε την όραση του και στα δύο του μάτια, παρόλο που δεν τον είχε ακουμπήσει τίποτα, ούτε δόρυ ούτε ξίφος ούτε βέλος τόξου.




Συνεχίζοντας ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Επίζηλος διηγείται ότι είδε έναν μεγαλόσωμο οπλίτη που η γενειάδα του κάλυπτε ολόκληρη την ασπίδα του, και ότι αυτό το φάντασμα κρατούσε στα χέρια του ένα πολύ φωτεινό όπλο!




Πέρασε ακριβώς δίπλα του, σκοτώνοντας Πέρσες αντιπάλους και αυτή η σκηνή ήταν η τελευταία που είδε ο Επίζηλος γιατί από κάποια υπερβολική λάμψη, τυφλώθηκε!




Αυτό δείχνει ότι το όπλο που κρατούσε ο Εχετλαίος προκαλούσε θανάσιμα χτυπήματα από μακριά χωρίς να αγγίζει τους ανθρώπους ,ενώ όλα τα όπλα της εποχής έπρεπε αν μη τι άλλο να σ αγγίξουν.




Ποιος ήταν αυτός ο άνδρας από πού ερχόταν και τι είδους καταστροφικό για τους αντιπάλους του όπλο κρατούσε;







Ανεξήγητο Τέταρτον
Καθ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της Μάχης μέχρι να φτάσει η μέρα της σύγκρουσης οι Έλληνες μετακινούνταν τις βραδινές ώρες, έτσι ώστε να μην γίνουν ορατές οι κινήσεις τους, προς το μέτωπο των Περσών και μέχρι την ημέρα της Μάχης ο Ηρόδοτος μας αναφέρει ότι φτάσανε 8 στάδια από το στρατόπεδο των Περσών δηλ όπως είδαμε και παραπάνω περίπου 1480μ.




Ο λόγος που το κάνανε αυτό ήταν ότι οι Έλληνες γνώριζαν ότι οι Πέρσες είχαν πάγια τακτική πριν την τελική σύγκρουση και όταν ο αντίπαλος πλησίαζε προς την μεριά τους να ρίχνουν μια ομοβροντία 2-3 επαναλήψεων βελών από τους τοξότες τους.




Έτσι οι Έλληνες με αυτές τις βραδινές κινήσεις προσέγγισης προσπαθούσαν να μειώσουν την απόσταση από τους Πέρσες άρα και τις απώλειές τους.




Το ερώτημα που γεννάται είναι πως οι Έλληνες κατάφεραν να προσεγγίσουν τους Πέρσες στο πεδίο της Μάχης χωρίς να έχουν σοβαρές απόλυες από τις ομοβροντίες βελών καθώς σε όλη την διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν μόνο 192 Έλληνες; Είναι ότι οι Πέρσες δεν ήξεραν σημάδι ; δεν μπορούσαν να τους πετύχουν για άλλους λόγους ή ότι δεν πρόλαβαν να το κάνουν;




Ανεξήγητο Πέμπτον Η Μάχη του Μαραθώνα άρχισε στις 5.30 περίπου το πρωί και οι Πέρσες στρατηγοί διέταξαν οπισθοχώρηση στις 8 το πρωί δηλ μόλις 2,5 ώρες μετά την έναρξη της μάχης .Το παράξενο είναι πως όλα όσα γίνανε , γίνανε μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.6.400 Πέρσες αποδεκατίστηκαν από ένα Ελληνικό στρατό που αριθμούσε το 1/10 της δικιάς τους δύναμης με φοβερή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Πως είναι άραγε δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα;




Ανεξήγητα φαινόμενα στη Μάχη του Μαραθώνα πολλά αλλά όλα αυτά τα παραπάνω ερωτήματα νομίζω και έχω την εντύπωση ότι δεν θα απαντηθούν ποτέ με 100% σιγουριά .Ένα μόνο είναι σίγουρο ,ότι στη Μάχη του Μαραθώνα πήραν μέρος Έλληνες και για τους Έλληνες ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ!!!


xorisoria

3 σχόλια

  1. Δεν υπάρχει "ανεξήγητο". Απλά Ελεύθεροι Πολίτες-Οπλίτες Έλληνες, αντιμετώπιζαν Βαρβάρους. Έγραφαν στα παλαιότερσ των σανδαλιών τους, όλες τις "υπερδυνάμεις" του κόσμουγιατί η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (πνεύματος και σώματος) ήταν το υπέρτατο αφαθό. Τ' ακούτε ρε προσκυνημένα ραγιαδοτόμαρα που παριστάνετε τους Έλληνες;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα, γεια, έχουμε και γράφουμε...
    (Κατ' αρχήν σε συγχαίρω επειδή δέρνεις τον νού σου... δηλαδή προβληματίζεσαι).
    1- Είναι γνωστό ότι οι εχθροί αποβιβάστικαν στον Μαραθώνα και συνεπώς δεν μπορούσαμε να τους αντιμετωπίσουμε στο...Μεσολόγγι(!) Ούτε μπορούσαμε να τους δώσουμε χρόνο και τόπο γιατί θα απέβαινε υπέρ τους. Δεν βλέπω το παράξενο εδώ...
    2 - Όταν ο Καλλίμαχος χάριζε την ημέρα της δικής του αρχηστρατηγίας στον θρυλικό Μιλτιάδη ήταν ακριβώς επειδή ο Μιλτ/ης τάχθηκε υπέρ της άμεσης επίθεσης κατά των Περσών πριν οι τελευταίοι προβούν σε όλες α ν ε ξ α ι ρ έ τ ω ς τις προετοιμασίες τους. Μια ζωτική προετοιμασία για τους εχθρούς μας ήταν να ετοιμάσουν ένα σχέδιο για να μας αντιμετωπίσουν. Δ ε ν τ ο υ ς δ ώ σ α μ ε κ α ι ρ ό για αυτά τα ουσιώδη και μας αντιμετώπισαν αμυνόμενοι... αδιοργάνωτοι... χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν σε κάθε εξέλιξη της επικής μάχης. Όλα τα άλλα που λέει ο Ανώνυμος ισχύουν βεβαίως πέρα για πέρα αλλά τι νά κάνουμε, άλλωστε εμείς είχαμε μαζί μας και ... 12 θεούς...(!)
    3 - Μεταξύ Ηρώδοτου και Θουκιδίδη σημειώνω μια σπουδαία διαφορά: Ο πρώτος εμπλέκει πολλές φορές στην Ιστορία και τους Θεούς ως δράστες μάχιμων περιστατικών ("Κατεβαίνει η θεά Αθηνά, πιάνει τον τάδε και το πάει στην Τροία...") Ο Θουκιδίδιης, πρός δόξα και τιμή του είναι ο αδέκαστος Ιστορικός των μετέπειτα χρόνων ο πατέρας της Ιστορίας. Λοιπόν, δεν δίνω πολλή σημασία αν ο τάδε (Επίζηλος) έχασε ως δια μαγείας την όραση του. Τι βγαίνει δηλαδή; Eγώ θέλω ιστορικά δρώμενα από ανθρώπους γιατί η Ιστορία μ ό ν ο ν ανθρώπους και την ανεξερεύνητη ψυχή τους μελετά, όχι θεούς του Ολύμπου ή μαγικά του Ηροδότου.
    4 - Το στρατηγικό κόλπο του Μιλτιάδη βρήκε μιμητές στη σύγχρονη Ιστορία τους Ρώσους. Προετοιμάζοντας την αντεπίθεση στο Στάλιγκραντ (αρχές Νοε. 1942) ο Ρώσος ιστορικός Πλατόνωφ λέει ότι στις στρατιωτικές σχολές της Μόσχας διέθεταν το 75% του χρόνου τους να μελετούν τους αρχαίους Έλληνες στρατηγούς (υμνεί ως τα επουράνια τον Λεωνίδα για την γενναιότητα του, για τη στρατιωτική του κατάρτιση, για την αντίληψη του χρέους και της αποστολής του) και λέει ότι οι Ρώσοι αμυνόμενοι είχαν γνώση της θρυλικότερης μάχης όλων των εποχών ...ήθελαν να τους μοιάσουν!) Άρα, όπως και οι πρόγονοι μας στον Μαραθώνα, οι Ρώσοι πλησίασαν τους Γερμανούς επικίνδυνα και τότε εκδήλωσαν την επίθεση τους όπως ο Μιλτιάδης.
    Τώρα, τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι βάρβαροι στον Μαρ/να, ας το δει αυτός που τους έστειλε με σκοπό να πνίξουν τη Δημοκρατία στην κούνια της, να καταργήσουν την έννοια της ελευθερίας και αντικαταστήσουν τον λόγο με τον αλαλαγμό και τη δεσποτία...
    5 - Ο επιτιθέμενος, τις πιο πολλές φορές, αποκομίζει σημαντικά πλεονεκτήματα, έχουμε χιλιάδες τέτοια παραδείγματα. Πάρα πολλοί φυσικοί-λογικοί παράγοντες θα είχαν σίγουρα τη συμβολή τους στο τελικό αποτέλεσμα, η ασυγκράτητη ορμή των Ελλήνων, το γεγονός ότι κτυπούσαν τα ρέστα τους στο πεδίο της μάχης, το σοφό σχέδιο του Μιλτιάδη, η εμφάνιση της ενισχυτικής δύναμης των Πλαταιέων (1000 μαχητές ξεκούραστοι - πολλές δικές τους απώλειες) κ. ά. Αρνητικοί παράγοντες για τους ασιάτες ήταν η αμφιβόλου επιπέδου στρατιώτική εκπαίδευση τους, ο ασυντονισμός, ο αιφνιδισμός και προ παντός η δούλη ψυχή που κυριολεκτικά κουβαλούσαν μέσα τους ως κορονίδα της βαρβαρότητας τους, της αμάθειας τους και του ασιανού δεσποτισμού στον οποίο ανδρώθηκαν...
    Τελικά... όλα εξηγούνται! Και κάτι ακόμη: Οι Αθηναίοι (οι φυλές των Αθηναίων) ήταν παρόντες στη μάχη. Με το γνωστό τρόπο οι 5 Έφοροι της Σπάρτης απέρριψαν τη δραματική παράκληση των Αθηναίων για συνδρομή στην αντιμετώπιση του κοινού εχθρού. Μόνον οι Πλαταιείς κατέφθασαν στο πεδίο της μάχης στο παρά πέντε και πολέμησαν γενναία. (Διορθώνω, εδώ, το κείμενο σου που λέει αορίστων "οι Αθηναίοι και ά λ λ ο ι).
    Αυτά προς το παρόν.... και τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.



Σόι πάει το βασίλειο στους... δημοκράτες: Ο εγγονός του Παπα...

Ο Αλίεφ απειλεί ανοιχτά την Αρμενία με εισβολή και νέα γενοκ...

Όλα τα αντεθνικά «φρούτα» μαζί...

Άγρια επίθεση αλλοδαπών σε κατοικία και τραυματισμός 26χρονη...

Στον Αλλάχ για πιλάφια ο αδερφός του Ερντογάν... UAV στους Κ...

50 Xρόνια ατουφέκιστος ο τούρκος εισβολέας... Εβδομαδιαία Πο...

Πρόκληση μογγόλων: NAVTEX βαφτίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα» π...

Απορρίφθηκε για 2η φορά το αίτημα αποφυλάκισης του Ηλία Κασι...

Φενεός: Για μία ακόμη φορά οι Έλληνες τίμησαν τους Μάρτυρες...

Παίζουν τουρκικές σειρές; Αλλάζουμε αμέσως κανάλι! Μπήκε και...

10 λαθρομετανάστες από το... Κουβέιτ εντοπίστηκαν στη Σύμη! ...

Έξι χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι: 104 Έλληνες κάη...

Ο Ελπιδοφόρος είπε την Τουρκία «Κατοχική Δύναμη» και έπεσαν ...

Ιούλιος 1943: Το προδοτικό ΚΚΕ υπογράφει το Σύμφωνο του Πετρ...

Καταρρέει ο σαθρός ολέθριος κύκλος της μεταπολίτευσης που τό...

Άλλος με τη βάρκα μας: «Εθνική Συσπείρωση – ΠΑΡΟΝ» το νέο κό...

Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ «ΣΤΟΧΟΥ» ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠ...

Aναπάντητα ΑΙΣΧΗ Σκοπιανών στο ΝΑΤΟ... Η Λύση είναι ΜΙΑ... Ε...

Ας κοπιάσουν τα μεμέτια: Ελληνοτουρκική κόντρα στη θάλασσα β...

Κστάντια: Άρθρο του δολοφόνου Κουφοντίνα στην ΕφΣυν για να.....

Αύξηση 103% στις εισόδους λαθρομεταναστών! Μεγάλη... επιτυχί...

1ο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό με ταινία μικρού μήκους του ...

Το αρχιπρακτόρι ο Καϊμακτσί προπαγανδίζει την ύπαρξη... «τού...

Σπίτι σε Τουρκάλα καλλιτέχνιδα "χάρισε" ο Όμιλος Noyanlar στ...

Πάρτε να 'χετε: Κατατέθηκε η πρώτη αίτηση τεκνοθεσίας από ομ...