Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ...

... ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΩΝ ΦΡΙΤΣΙΔΩΝ ... Είναι Απρίλιος του 1941. Στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου οι Ιταλοί τρώνε τα χα...

...
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΩΝ ΦΡΙΤΣΙΔΩΝ
...
Είναι Απρίλιος του 1941. Στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου οι Ιταλοί τρώνε τα χαστούκια τοένα μετά το άλλο με τον ίδιο ρυθμό που απελευθερώνονται μέρα με την μέρα Ελληνικές πόλεις και χωριά στα αλύτρωτα εδάφη μας. Αλλά από τα βόρεια οι Γερμανοί χρησιοποιόντας τις πιό επίλεκτες δυνάμεις ξηράς, χτυπάνε την Μακεδονία και την Θράκη. Ξημερώνει και τα οχυρά μας γράφουν ξανά σελίδες για την Ιστορία...
...
Ένα μικρό πρώτο αφιέρωμα στο Οχυρό των Οχυρών. Το Ρούπελ...
...

...
Κι ένα αφιέρωμα στο Οχυρό του Εχίνου από το www.rethimno.org

13 σχόλια

  1. Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος προς τον Γερμανό αξιωματικό που αξίωσε την παράδοση του οχυρού που διοικούσε: "Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται." Το διαχρονικό Ελληνικό "Μολών Λαβέ" αντηχεί κάθε Απρίλη εκεί στα βουνά της Μακεδονίας μας και στις στοές των οχυρών της "Γραμμής Μεταξά" Ποποτλίβιτσα (Παπαδοπούλα) Ιστίμπεη, Κελκαγιά (σπανή πέτρα) Αρπαλούκι (στήριγμα) Παλιουριώνες, Ρούπελ, Καρατάς, Κάλη, Περσέκ, Μπαμπαζώρα, Μαλιάγκα, Παρταλούσκα, Ντάσαβλη, Λίσσε, Πυραμιδοειδες, Καστίλλο, Αγ. Νικόλαος, Μπαρτίσεβα, Εχίνος, και Νυμφαίο, όπου 10.069 Αξιωματικού, υπαξιωματικοί και οπλίτες του Ελληνικού Στρατού αφού υποχρέωσαν τους σιδηρόφρακτους υπέρτερους αριθμητικά επιτιθέμενους εχθρούς να παρουσιάσουν όπλα, από θαυμασμό στην μεγαλειώδη αντίστασή τους, δίδαξαν και τον υπόλοιπο κόσμο ότι μετά το "Ευ ζειν" υπάρχει και το "Ευ αποθανειν". Το παράδειγμά τους, ας είναι φάρος και οδηγός για τους νεότερους αγώνες του Έθνους, που όλο και ζυγώνουν και θα κληθούμε να φανούμε άξιοι απόγονοι προγόνων Ηρώων. Αιώνια τιμή και Δόξα στους μαχητές των οχυρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 6/4/1941. Ανεξάρτητο πολυβολείο Π38 οχυρού Ποποτλίβιτσα. Επικαφαλής, ο έφεδρος Λοχίας Δημήτριος Ίντζος από τα Άνω Πορρόϊα Σερρών. Εξετελέσθη εν ψυχρώ και επί τόπου από τον επικεφαλής του Γερμανικού τμήματος που επιτείθετο στο πολυβολείο, αφού συνελήφθη αιχμάλωτος όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του πολυβολείου. Λόγω της ζημιάς που επέφερε στο τμήμα αυτό,(σχεδόν το εκμηδένησε). Ο Γερμανός αξιωματικός αφού τον συνεχάρη πρώτα για την αποτελεσματική αντίσταση του πολυβολείου, τον πυροβόλησε στο κεφάλι εξ'επαφής μπροστά στα μάτια των παρευρισκομένων Ελλήνων και Γερμανών στρατιωτών αφήνοντάς τους άφωνους για την εν ψυχρώ δολοφονία. Ας είναι Αιώνια η μνήμη του Ήρωα και ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα σταθώ στους γενναίους αγωνιστές της ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ, που αντιμετώπισαν τα γερμανικά τεθωρακισμένα, αρνούμενοι να παραδώσουν το οχυρό, όπως τους είχαν διατάξει από την ηγεσία του υποχωρούντος (λέγε διαλυμένου πια) ελληνικού στρατού. Γνωστή είναι η απάντηση του διοικητού της, ταγματάρχη Κουρούκλη, προς τον μέραρχο: «Τα οχυρά πίπτουν, δεν παραδίδονται!».
    Θα σταθώ στην ίδια την «ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ», για να κάνω δύο σκέψεις.
    Η κατασκευή της έγινε, όπως δηλώνει και το ανωτέρω άρθρο, από ελληνικά χέρια (δεν την σχεδίασε ο ... Καλατράβα), με συγκεκριμένο κόστος και σε συγκεκριμένο χρόνο. Αν ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν, όπως πλείστοι ανεγκέφαλοι λένε, «γερμανόφιλος», τότε για ποιον σχεδίασε και διέταξε την κατασκευή του μεγαλύτερου και αποτελεσματικότερου αντιαρματικού οχυρού της εποχής (αμφιβάλλω αν και σήμερα υπάρχει κάποιο καλύτερο) και το οποίο δικαίως φέρει το όνομά του; Για τα ... βουλγαρικά άρματα μάχης;
    Άρα, ο οραματικός Iωάν. Mεταξάς και είχε προβλέψει την γερμανική επίθεση και είχε πρόθεση να την αποκρούσει.
    Αυτά τα ολίγα προς ανοήτους και για να μην σας πιάνουν αδιάβαστους αυτοί που προσπαθούν να αμαυρώσουν την φήμη ενός ανθρώπου που υπηρέτησε πιστά την πατρίδα του. Ούτε μία οδός με το όνομά του (σβήστηκε απ’ όπου υπήρχε), ούτε μία προτομή, ενώ υπάρχουν οδοί με τα ονόματα των «ηρώων» Βαφειάδη και Βελουχιώτη και προτομές των. Εις δόξαν της αιωνίου Ελλάδος, οι οποία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ξέρει να καταβροχθίζει τα άξια τέκνα της. Kρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H γραμμή Μεταξά ήτο ότι και η γραμμή Μαζινό. Ήγουν παντελώς άχρηστη για το είδος του πολέμου που εφαρμοζόταν στο β παγκόσμιον πόλεμον. Ούτω απεδείχθη περίτρανα, εκ του γεγονότος ότι παρόλην την ανδρεία και το υπεράνθρωπον σθένος των στρατιωτών μας, ο εχθρός εχρειάσθη ελάχιστον χρόνο για να περάσει στο πατρώο έδαφος. Άρα μην υμνείτε άνευ λόγου και αιτίας τον Μεταξάν ως οραματιστή και διορατικόν. Να υμνείτε όμως τον ηρωισμό των στρατιωτών μας οιοι απεδείχθησαν πολύ ανώτεροι των πολιτικών ηγετών των και δη του κοντοπίθαρου δικτάτορος.
    αντιστράτηγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απάντηση προς τον κ. Αντιστράτηγον που υπογράφει το σχετικόν σχόλιον.

    Στρατηγέ μου,
    Μέ όλο τον σεβασμό προς τον βαθμό σας, θα ήθελα να σας υπενθυμήσω (διότι είμαι βέβαιος πως το γνωρίζεται) ότι τα 21 αυτά οχυρά κατασκευάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τους Βούλγαρους και τις ληστρικές επιδρομές των κομιτατζήδων τους στην μέχρι τότε απελευθερωμένη Μακεδονία μας και όχι τους Γερμανούς. Οι περιστάσεις όμως το έφεραν και αντιμετώπισαν αποψιλωμένα από άνδρες και υλικό (προς χάριν του Βορειοηπειρωτικού μετώπου και της φειδωλής αγγλικής βοήθειας)τον καλύτερο στρατό της εποχής που είχε μάλιστα επικεφαλής τον Στρατάρχη Φον Λίστ,με μόνη εφεδρεία το απαράμιλο θάρος και ηθικό των υπερασπιστών των, γράφοντας χρυσές σελίδες δόξας και ηρωισμού και σταμάτησαν τον αγώνα μόνον όταν ο Τσολάκογλου (παρά τις αντίθετες διαταγές του Γ. Επιτελείου), υπέγραψε την συνθηκολόγηση, και αφού οι Γερμανοί είχαν καταλάβει ήδη την Θεσσαλονίκη μαίνοντας στην Ελλάδα απο την διαλυμένη Γιουγκοσλαβία. Ο χαρακτηρισμός σας "κοντοπίθαρος δικτάτορας" μόνον εμπάθεια δείχνει γιατί οι άνδρες και οι ηγέτες δεν κρίνονται από την σωματική τους κατασκευή και διάπλαση, αλλά από τα έργα τους, και το όραμα που μπορούν να εμπνεύσουν στον Λαό, ούτως ώστε ο Λαός να τους ακολουθεί σε ότι του ζητήσουν. Ακόμα και στην θυσία. Και ο αείμνηστος Ι.Μεταξάς επέτυχε σε όλα . Αλλοιώς είτε θέλετε είτε δεν θέλετε δεν θα υπήρχε το Έπος του 40 χωρίς αυτόν. Αν και εγώ είμαι πολυ μεταγενέστερος, εντούτοις δεν μπορώ να παραβλέψω πως αν είχε πει Ναί αντί Όχι, κανένας δεν θα έπερνε είδηση τι θα εγένετο. Αλλά όπως και ο ίδιος ο Μεταξάς παραδέχθηκε στην ομιλία του προς τους δημοσιογράφους μερικές μέρες μετά την κήρυξη του πολέμου πως "ένας λαός αν θέλει να παραμείνει μεγάλος πρέπει να πολεμήσει όταν χρειαστεί ακόμα και χωρίς ελπίδα νίκης. Μόνον διότι πρέπει." Με τέτοιους ηγέτες πήγε η Ελλάς εμπρός. Οι υπόλοιποι μας έφεραν τα Ίμια τις γκρίζες ζώνες, την υποτέλεια, και όπως έλεγε και ο αείμνητος Ι.Ζίγδης, και την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εσείς τι θα προτιμούσατε στρατηγέ;; Έναν ρωμαλέο και όμορφο "δημοκραταρά" δοσίλογο καρπαζοεισπράκτορα, ή έναν "κοντοπίθαρο" Έλληνα που ήξερε ιστορία και εργάζονταν για την Ελλάδα;; Εγώ ασυζητητί το δεύτερο.
    Έφεδρος Λοχίας του Ελληνικού Στρατού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ
    πρώτον: Εγώ δεν ομίλησα για τα της κατασκευής του Ρούπελ. Ομίλησα για το κατά πόσον ο Μεταξάς ήτο οραματιστής επειδή δήθεν είχε προβλέψει τον γερμανικόν κίνδυνον, όπως ισχυρίσθη εις εκ των συνομιλητών μας.
    Δεύτερον: Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν ήτο πατριώτης ο μεταξάς. Πιθανόν και να ήτο. Το "Όχι" όμως το είπε δι έναν και μόνον λόγον. Διότι οι Άγγλοι τον κρατούσαν από τους όρχεις. Όλα τα άλλα είναι δια λαϊκήν κατανάλωσιν. Επαναλαμβάνω. Το μεγαλείον του στρατού και του λαού μας πρέπει να υμνούμεν. Ο μεταξάς ήτο καλός μόνον για τις γελοίες τελετές οίες διοργάνωνε. Εσείς θα είστε μικρός και δεν θα τα γνωρίζετε. Ευχαριστώ δια την συνομιλίαν μας
    μετά τιμής
    αντιστράτηγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ αντιστράτηγον 6/4/09 5:55 μμ

    Ευτυχώς που την εποχή εκείνην δεν είχαμεν τέτοιους μαλάκες ούτε για υποφαντάρους, διαφορετικά δεν θα είχαμε κερδίσει τόση δόξα.

    ΡΕ ΣΤΟΧΕ, σβήστε τον αγράμματο προβοκάτορα, που παραποιεί την Ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 10:15 μμ

    >Διότι οι Άγγλοι τον κρατούσαν από τους όρχεις<

    Ναι, αυτός είχε όρχεις. Εσένα από πού να σ' έπιαναν;

    ΡΕ ΣΒΗΣΤΕ ΤΟΝ, ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριοι εαν ήμουν νεώτερος θα σας ζητούσα τον λόγον. Τώρα απλώς λυπούμαι δια λογαρισμόν σας. Και φυσικώς οικτήρω τη μεγάλη πατριωτικήν παράταξιν, την οποίαν δεκαετίας υπηρετώ , δια το ήθος ορισμένων όψιμων μελών της.
    Χαίρετε και αντίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στρατηγέ μου.

    Πάλι θα σας παραπέμψω στον (μακροσκελέστατο) λόγο που εξεφώνησε ο Ι. Μεταξάς την τετάρτη 30 Οκτωβρίου 1940 προς όλους τους τότε δημοσιογράφους των Αθηνών, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", όπου τους εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάς έπρεπε να πολεμήσει (όπως και πολέμησε). Δεν μπορεί να μην το γνωρίζετε. Άλλωστε εκ του αποτελέσματος και όλων των στοιχείων που έχουν συλλεγεί, νηφάλια πλέον σήμερα, χωρίς "κορώνες" και ¨Παρωπίδες" μπορούμε να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Για να νοιώσουμε και πράξουμε δε όπως ένοιωσε και έπραξε ο Μεταξάς εκείνη την ώρα, πρέπει να γνωρίζουμε όσα και αυτός, πράγμα αδύνατον. Ας μην υποκύπτουμε λοιπόν σε "παπαγαλισμούς" που τόσο κακό έχουν κάνει στην πατρίδα όπως π.χ ότι οι Ιταλοί δεν πολέμησαν. (Τότε πως σκοτώθηκαν 13.000 Ελληνόπουλα;; Μήπως και αυτά από συνωστισμό στα Βορειοηπειρωτικά βουνά κοιτάζοντας τους Ιταλούς να τρέχουν;;). Όσο και να διαφωνούμε με τα έργα και τις ημέρες του Μεταξά,(όσοι και όπως δοαφωνούν) πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπήρξε ηγέτης με όλη τη σημασία. Αλλοιώς κάτω από ένα "μίζερο, μη λαοφιλές και μισητό δικτατορικό καθεστώς", οι Έλληνες δεν θα πολεμούσαν όπως πολέμησαν. (Στα Ίμια αν θυμάστε έγινε το αντίθετο). Όσο για τους συνέλληνες που χρησιμοποιούν υβριστικούς όρους, και 'γω λυπάμαι αφάνταστα.

    Έφεδρος Λοχίας του Ελληνικού Στρατού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υποκλινόμενος στους νεκρούς που 'επεσαν υπερ πίστεως και πατρίδος,εκ του αποτελέσματος,φρονώ ότι έπρεπε να αφεθούμε στον φιλελληνισμό του ΦΥΡΕΡ και η πατρίδα σήμερα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα.Ο λόγος;Για πολλά θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε τον Εθνικοσοσιαλισμό πλην ενός της ατιμίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι αιώνια -άφθαρτη και αθάνατη η ελληνική ψυχή.Το έχει αποδείξει πάντοτε σε χαλεπούς καιρούς.Ας μιμηθούμε με έργα και όχι πλέον με λόγια τους προγόνους μας για το καλό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κάποιος μπορεί να γράψει τα ονόματα των νερκών παλικαριών των οχυρών της γραμμής Μεταξά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.