Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΟΙΧΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ

ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ Το «παλαιό και δίκαιο αίτημα» της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθεν...

ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ

Το «παλαιό και δίκαιο αίτημα» της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα υπερασπίζεται με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» ο γάλλος συγγραφέας και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Ανρί Γκοντάρ .

Η ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης αναιρεί, όπως επισημαίνει ο γάλλος αρθρογράφος, κάθε προηγούμενο επιχείρημα από όσους αρνούνται να επιστρέψουν κομμάτια που έχουν αφαιρεθεί από τον Ιερό Βράχο.

Στο κείμενο γίνεται εκτενής περιγραφή των χώρων του μουσείου και κυρίως του ευρηματικού τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται τα εκθέματα.

«Η μεγάλη αποκάλυψη γίνεται στο τελευταίο επίπεδο του μουσείου, το οποίο περιβάλλεται σε όλες τις πλευρές του από υαλοπίνακες ώστε να υπάρχει πανοραμική θέα του εξωτερικού χώρου» υπογραμμίζει. «Τα διακοσμητικά στοιχεία του ναού, οι ζωφόροι και οι μετόπες εκτίθενται με θέα τον ίδιο τον Παρθενώνα» σημειώνει στο άρθρο του, προσθέτοντας ότι «η σύγχρονη κατασκευή δεν είναι απλώς ένα μουσείο, αλλά απαραίτητο συμπλήρωμα του μνημείου».

 Να κάνει την αρχή το Λούβρο και να ακολουθήσει το Βρετανικό

Συνεπώς, καταλήγει ο Γκοντάρ, όσα Γλυπτά έχουν αφαιρεθεί κατά το παρελθόν πρέπει να επιστραφούν για να αποτελέσουν κομμάτια του ενιαίου συνόλου.

Τ ο «καλό παράδειγμα» θα πρέπει να δώσει το Μουσείο του Λούβρου στη Γαλλία, υπογραμμίζει ο ίδιος, επιστρέφοντας μία μετόπη, ένα κομμάτι ζωφόρου και το κεφάλι ενός αγάλματος, για να ακολουθήσει στη συνέχεια το Βρετανικό Μουσείο.

Ασφαλώς δεν θα μπορούσαν να «επαναπατρισθούν» όλα τα αρχαιοελληνικά εκθέματα, όπως δεν μπορούν να επιστραφούν όλα τα έργα της ρωμαϊκής εποχής στα μουσεία της Ιταλίαςκάτι τέτοιο θα ήταν σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα πάντα με τον γάλλο συγγραφέα.

Στην περίπτωση όμως των Γλυπτών της Ακρόπολης αυτό θα ήταν «μια εντυπωσιακή χειρονομία που θα επικροτούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση». Αλλωστε το Λούβρο «διαθέτει πλήθος έργα τέχνης της κλασικής εποχής για να παρουσιάσει στους επισκέπτες του» παραδέχεται ο Γκοντάρ.

Αντιγραφή από HISTORY OF MACEDONIA

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.