ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ Η Αγκυρα κατάφερε να είναι η μεγάλη κε...
Η Αγκυρα κατάφερε να είναι η μεγάλη κερδισμένη από τα λάθη της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό «Newsweek» το οποίο σύνταξαν οι Owen Matthews και Cristopher Dickey (διαβάστε το άρθρο εδώ).
Σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους η Ουάσιγκτον δείχνει ανήσυχη για τις εξελίξεις, κυρίως λόγω του γεγονότος πως η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν βασίζεται στην «παλιά κεμαλική σχολή» της επιδίωξης στόχων βάσει του συμφέροντος της χώρας, αλλά βάσει της ισλαμικής ιδεολογίας.
Η προεδρία Ομπάμα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την πορεία που έχει χαράξει στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτική η κυβέρνηση Ερντογάν η οποία δείχνει πιο φιλοισλαμική από ποτέ.
Παράλληλα, οι δύο αμερικανοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν πως από τον πόλεμο στο ιράκ το 2003, η Τουρκία τηρώντας ίσες αποστάσεις από τους εμπλεκόμενους, κατάφερε να αποκομίσει και οικονομικά αλλά και πολιτικά οφέλη σε ό,τι αφορά την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.
Το «Newsweek», τονίζει πως η πραγματική νικήτρια στο χώρο της Μέσης Ανατολής είναι η Τουρκία-και όχι το Ιράν-ερχόμενη «στήθος με στήθος» με την Τεχεράνη ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράκ, ενώ αναφορικά με το μέγεθος της επιρροής της στην ευρύτερη περιφέρεια, αυτό δεν έχει προηγούμενο.
πηγή:defencenet.gr
αετός για το stoxos.gr
αετός για το stoxos.gr
>Η προεδρία Ομπάμα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την πορεία που έχει χαράξει στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτική η κυβέρνηση Ερντογάν η οποία δείχνει πιο φιλοισλαμική από ποτέ.<
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να ξεκαθαρίσει; Ξεκάθαρα είναι όλα. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εγκαταλείψει το κεμαλικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής, το οποίο βασιζόταν στο περιχαρακωμένο εθνικό κράτος και, με όπλο το Ισλάμ, έχει επιδοθεί στην ανασύσταση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μίας αυτοκρατορίας, η οποία θα εκτείνεται από την Ευρώπη (Βαλκάνια κυρίως) μέχρι τον Ειρηνικό (γίνονται επαφές με Μαλαισία και Ινδονησία).