ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ Ο... ΓΑΜΟΣ ΤΟΥΣ! Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η προσπάθεια Ελληνοκυπρίου να αναγνωριστεί, έστω και εμμέσως, ο γάμος που τέλεσε μ...
ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ Ο... ΓΑΜΟΣ ΤΟΥΣ!
Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η προσπάθεια Ελληνοκυπρίου να αναγνωριστεί, έστω και εμμέσως, ο γάμος που τέλεσε με Καναδό υπήκοο. Όταν ήρθε στην Κύπρο το ομόφυλο ζευγάρι υποβλήθηκε αίτημα στο τμήμα Μετανάστευσης από τον Κύπριο σύζυγο, ο οποίος ζητούσε να παραχωρηθεί στον Καναδό σύζυγό του μακρόχρονη άδεια παραμονής καθώς και άδεια εργασίας, αφού το καθεστώς του προσωρινού επισκέπτη δεν του επιτρέπει να εργαστεί.
Το αίτημα απορρίφθηκε και η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο, αν και έκρινε πως θα μπορούσε να απορριφθεί η προσφυγή και προδικαστικώς, εντούτοις, εξέτασε και την ουσία του όλου θέματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης" ο δικαστής του Ανωτάτου κ. Στέλιος Ναθαναήλ, ο οποίος επιλήφθηκε της προσφυγής, παρέπεμψε στη σχετική Νομοθεσία περί Γάμου, υποδεικνύοντας ότι "δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για σύναψη γάμου μεταξύ ομόφυλων ατόμων. Ο νόμος προνοεί ότι γάμος σημαίνει τη συμφωνία για ένωση που συνάπτεται μεταξύ γυναικός και ανδρός από λειτουργό τέλεσης γάμου, εάν πρόκειται για πολιτικό γάμο, ή με βάση τους κανόνες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ή των δογμάτων των θρησκευτικών ομάδων που αναγνωρίζονται από το κυπριακό Σύνταγμα. Περαιτέρω, η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει σταδιακά δεχθεί την απόρροια δικαιωμάτων οικονομικής και περιουσιακής υφής από τη σχέση μεταξύ ομοφύλων που διαβιούν μαζί για σειρά ετών, έχοντας δεχθεί ότι η έννοια της οικογένειας και του γάμου δεν είναι στατικές".
Ωστόσο, ο δικαστής τόνισε στην απόφασή του ότι "το ΕΔΑΔ δεν έχει προχωρήσει μέχρι του σημείου να αναγνωρίζει ευθέως ότι παραβιάζεται οποιοδήποτε δικαίωμα, και ιδιαίτερα αυτό που αφορά στην οικογενειακή ζωή και την ιδιωτική ζωή, με τη μη αναγνώριση της νομιμότητας γάμου μεταξύ ομοφύλων. Αντίθετα, οι αποφάσεις έχουν αναγνωρίσει ότι το δικαίωμα σύναψης γάμου και η ρύθμιση της δυνατότητας γάμου μεταξύ ομοφύλων εμπίπτει στα όρια της διακριτικής ευχέρειας του κάθε κράτους μέλους, το οποίο δύναται να αποφασίζει, με βάση τις δικές του νομοθεσίες και κοινωνικές αντιλήψεις, την έννοια του γάμου".
Στην απόφασή του ο δικαστής κ. Στέλιος Ναθαναήλ σημείωσε επίσης ότι "εάν κράτη μέλη αποφασίζουν να επεκτείνουν το δικαίωμα σύναψης γάμου και μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αυτό αντικατοπτρίζει τις δικές τους αντιλήψεις για το ρόλο του γάμου στις κοινωνίες τους και δεν εκπηγάζει εξ αυτής της επέκτασης οποιαδήποτε αρχή δικαίου ή τέτοια ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που να επηρεάζει την παραδοσιακή έννοια του γάμου".
Κατάληξη του δικαστηρίου ήταν ότι "εφόσον και η νομολογία του ΕΔΑΔ επιτρέπει στα κράτη μέλη να μεταχειριστούν το θέμα του γάμου κατά το δικό τους δίκαιο, χωρίς ταυτόχρονα να έχει αναδυθεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε διαφορετική συγκλίνουσα αρχή δικαίου, το αίτημα των αιτητών είναι και επί της ουσίας αβάσιμο".
Sas parakalo entopiste tous kai plakoste tous me ntomates kai avga.
ΑπάντησηΔιαγραφήGia na min miliso oti xreiazete ena mpertaki se styl "kante tous touloumi".
Are Ellada, kai se afti tin periptosi erimi Kypros pou katintises;
Apo genaious polemistes enantion tou Attila to 1974, tora gemati me KYNAIDOUS KAI ANOMALOUS.
Προφανώς αγνοείς την ουσιαστική σημασία της λέξης "γενναιότητα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλιώς, θα'πρεπε να θαύμαζες ως παράδειγμα προς μίμηση την γενναιότητα των ομοφυλοφίλων πολιτών της Κύπρου. Οι άνθρωποι αυτοί, παρόλο που ένα τραγικά ομοφυλοφοβικό περιβάλλον τους συνθλίβει, διάγουν το βίο τους με το κεφάλι ψηλά, αψηφώντας το βάρβαρο μίσος μιας μερίδας συμπολιτών τους που δεν τους γνωρίζει καν.
Άρα, εσύ, μη μιλάς για γενναιότητα, έτσι; Μείνε στην ασφάλεια του τυφλού κομφορμισμού σου, ωσάν καραγκιόζικη μαριονέτα.
Σε κατανοώ απόλυτα. Αν θέλεις να ξεπεράσεις την αορατότητα στην οποία έχεις οδηγηθεί, δε μένει παρά να αγκαλιάσεις το άλλο άκρο: αντί μίσος, αγάπη. Τόσο απλό, φίλε. Στο χέρι σου είναι.
ρε με τι ανωμαλαρες εχουμε μπλεξει....
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι που ειμαστε ακομα..
με το στανιο να δουμε το στραβο για ισιο!!!
ε οχι ρε παιδια!
ειναι ανωμαλια !
αντρα με γυναικα εφτιαξε ο Θεος.
οχι βαγγελη με σωτηρη!!!
ουτε μαριτσα με σταθουλα δλδ!!!
Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες. Γιατί νιώθεις ότι προσπαθεί κάποιος να σε κάνει με το στανιό να δεις το ζαβό για ίσιο; Μήπως νιώθεις κάποιες ανασφάλειες με τη σεξουαλικότητά σου; Να το κοιτάξεις, αγαπητέ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα, για το θεολογικό κομμάτι, άσε βρε το Θεό που έχει περισσότερη εμπειρία από σένα να κρίνει τον κάθε άνθρωπο.
ντοηνγκ!! τι μου λες τωρα κυριε Χριστο?? μοιαζω με αυτα που λεω να εχω ανασφαλειες? να μας παλαβωσεις πας? ξερω πολυ καλα και τι λεω και τι θελω. και ναι, προσπαθουν σε αυτη τη χωρα με το στανιο να μας πουν οτι οι μαναδες πλεον γεννανε κουνιστους και λεσβιες. απο τους προοδευτικους καλλιτεχνες (βλεπε παπακαλιατη και το συναφι του) εως και τον πολιτικο κοσμο που συμμεριζεται αυτες τις νοσηρες αποψεις!! οσο για το Θεο, φυσικα και αυτος θα κρινει. ανοιξε κανα βιβλιαρακι θρησκευτικο ομως να δεις τι γνωμη εχει ο Θεος για την πονεια γενικοτερα. ποσο μαλλον για την ομοφυλοφιλια.-
ΑπάντησηΔιαγραφήThelo na milisoume ilikrina kai na mou pis ti kako s ehi kani ena omofilofilo atomo? Ti se niazi an ine amartia i oxi...paidi mou zoi tou ine.Tha sou fero ena paradigma me ena paidi tis ilikias m 14 ego ime 15 pou aftoktonise prin ligo kairo.To onoma tou ine Jamey Rodemeyer kai aftoktonise logo somatikis kai psihikis vias pou tou prokalousan ta alla omofovika paidia tou sxoliou tou...Sto onoma tou kai stin timi tou den tha xanadehto opio dipote sholio gia tin omofilofilia.Kathe tou anasa mexri to telos tou simeni mia grothia enantia tis omofovias,esto kai an den ton ixera prosopika gia mena ine enas apo tous genneoterous iroes.
ΑπάντησηΔιαγραφή