Πλήρη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στην επιχείρηση προσβολής της Λιβύης με 4 F-16, 1 ΑΣΕΠΕ Εrieye και 2 ελικόπτερα AS-332 Super Puma σε αποσ...
Είναι η πρώτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει σε τέτοιου είδους πολεμική αποστολή όπως η Zώνη Απαγόρευσης Πτήσεων και ειδικότερα είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που ελληνικά μαχητικά θα πετάξουν οπλισμένα προς συνάντηση εχθρού!
Π.χ. στο Ιράκ, μέχρι να "πειστεί" ο Σαντάμ Χουσεϊν να πειθαρχήσει στη ΖΑΠ, έχασε αρκετά μαχητικά από την δράση των αμερικανικών αεροσκαφών που είχαν αναλάβει την αποστολή επιβολής της ΖΑΠ.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που ολοκληρώθηκε και οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι:
- Η Ελλάδα με μαχητικά αεροσκάφη αλλά και ιπτάμενα ραντάρ θα συμμετέχει σε περιπολίες στη περιοχή μεταξύ Σικελίας και Λιβύης.
- Αεροσκάφη της ΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αεροσκάφη υποστήριξης και μόνο των μαχητικών που θα αναλάβουν τους βομβαρδισμούς εντός Λιβύης. Δηλαδή θα έχει ως αποστολή την επιβολή της ΖΑΠ, αφού οι τυχόν βομβαρδισμοί θα είναι απόρροια της ΖΑΠ και η αποστολή επιβολής πρωτεύουσα επιλογή.
- Ελικόπτερα έρευνας διάσωσης της ΠΑ θα τεθούν στη διάθεση των αεροπορικών δυνάμεων που θα επιτεθούν σε στόχους εντός Λιβύης.
- Η ναυτική παρουσία της Ελλάδας παραμένει σε επίπεδο δύο φρεγατών με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί.
Είναι δεδομένο ότι η Σούδα θα χρησιμοποιηθεί αλλά όχι ως βάση αεροσκαφών κρούσης, όπως υπογράμμισε ο ΑΝΥΠΕΘΑ, Π.Μπεγλίτης "αφού υπάρχουν βάσεις πολύ εγγύτερα στη Λιβύη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια", συμπλήρωσε.
από defencenet.gr
ΠΑΣΟΚΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΔΟΥΛΙ , ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά κάνει η Ελλάδα. Η επιλογή να συνταχθεί με το μέρος των δυτικών, αφήνει έκθετη την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις. Είναι ένα ρίσκο βέβαια, αλλά χωρίς ανάληψη ρίσκων, δεν μπορεί κανείς να επιτύχει πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή