Στις 05.30 ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα πρίγκιπας Έρμπαχ επιδίδει στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή διακοίνωση, με την οποία διατ...
Ήδη από τις 05.15, δηλαδή πριν να επιδοθεί η γερμανική διακοίνωση στον Έλληνα πρωθυπουργό, εκδηλώνεται η πρώτη επίθεση γερμανικών δυνάμεων κατά των ελληνικών φυλακίων στα υψώματα Καλέ Mπαΐρ και Δεμίρ Kαπoύ του όρους Mπέλες (Κερκίνη). Μετά τις 05.30, η γερμανική επίθεση κατά των ελληνικών προφυλακών επεκτείνεται σε όλο το μέτωπο, από το Τριεθνές (στo δυτικό Μπέλες) μέχρι βόρεια της Κομοτηνής. Εναντίον της Ελλάδας ενεργούν δυνάμεις της 12ης Γερμανικής ενεργούν δυνάμεις της 12ης Γερμανικής Στρατιάς, που υποστηρίζονται από την ισχυρότατη γερμανική αεροπορία.
Η μάχη των οχυρών και η Ελληνική Αντίσταση στην γραμμή Μεταξά έχει ήδη ξεκινήσει, γράφοντας ακόμη μιά σελίδα λαμπρή στην Ιστορία μας. Μια σελίδα για την οποία ο ίδιος ο Χίτλερ την 4η Μαϊου του 1941 ενώπιον του Ράϊχσταγ είχε πεί: "... Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει ότι από όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετωπίσαμε, ο Έλλην στρατιώτης ιδίως επολέμησε με ύψιστο ηρωϊσμό και αυτοθυσία...".
www.stoxos.gr
Τότε πολεμούσε η Ελλάς των αξιών, της Ιδέας και των γενναίων. Ποποτλίβιτσα, Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Αρπαλούκι, Παληουριώνες, Ρούπελ, Καρατάς, Κάλη, Περσέκ, Μαλιάγκα, Μπαμπαζώρα, Περιθώρι, Παρταλούσκα, Ντάσαβλη, Λίσσε, Πυραμιδοειδές, Καστίλο, Αγ. Νικόλαος, Μπαρτίσεβα, Εχίνος, Νυμφαία. 21 οχυρά που το καθένα απ' αυτά έχει και την ιστορία του, τη γενναία αντίσταση των υπερασπιστών του. Πολλά οχυρά έμειναν απόρθητα και παραδόθηκαν στις 10 Απριλίου μετά την υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου Συνθηκολόγησης (9 Απριλίου 1941). 1000 Ελληνόπουλα έμειναν εκεί για πάντα, θυσία στον βωμό της Πατρίδας βροντοφωνάζοντας με τον Αντισυνταγματάρχη Δουράτσο την συνέχεια του Μολών Λαβέ του Λεωνίδα. "Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται" . Ο λοχίας Δημήτριος Ίντσος θα μένει για πάντα φρουρός στις κορυφές του Μπέλες απαγορεύοντας στους Μήδους να διαβούνε. ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ "ΜΕΤΑΞΑ".
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ οχύρωση των Βορείων Συνόρων 1936-1940
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ελληνικά χέρια, ελληνικά λεφτά κι ελληνική τεχνογνωσία κατασκεύασαν ένα μέγιστο τεχνικό έργο"
Aξίζει τον κόπο να αναδημοσιευθεί, για να δούνε οι αναγνώστες ότι κάποτε δεν χρειαζόμασταν ξένους φωστήρες, όπως σήμερα. Πιστεύαμε στον εαυτό μας, γι αυτό πηγαίναμε μπροστά.