Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΖΕΡΒΑΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΝΙΝΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ... ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1944!

Η συγκεκριμένη μάχη κατά των Γερμανών και των αλβανοτσάμηδων είναι απο τα μεγαλύτερα σαμποτάζ-επιτυχίες των Βαλκανίων μετά απο αυτό του Γοργ...

Η συγκεκριμένη μάχη κατά των Γερμανών και των αλβανοτσάμηδων είναι απο τα μεγαλύτερα σαμποτάζ-επιτυχίες των Βαλκανίων μετά απο αυτό του Γοργοποτάμου. Στις αρχές Αυγούστου 1944 το ΣΜΑ (Στρατηγείο Μέσης Ανατολής) διέταξε τον Ναπολέοντα Ζέρβα να επιχειρήσει την εξόντωση της γερμανικής φρουράς στην τοποθεσία Μενίνα (Νεραϊδα),από την οποία ελεγχόταν η οδός Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων.

Η Μενίνα απέχει 20χλμ από την Ηγουμενίτσα. Η φρουρά ήταν στεγασμένη σε οχυρωμένο κτήριο,πραγματικό φρούριο,απαρτιζόνταν απο 250 Γερμανούς,100 Αλβανοτσάμηδες και διέθετε ισχυρότατο οπλισμό (αυτόματα τουφέκια,όλμους και αντιαρματικά πυροβόλα). Την επιχείρηση ανέλαβε η 10η Μεραρχία του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ,η οποία δρούσε στον νομό Θεσπρωτίας. Διοικητής της ήταν ο Συνταγματάρχης Βασίλειος Καϊμαράς. Η επίθεση των Ελλήνων ανταρτών ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Αυγούστου και η μάχη διήρκησε σχεδόν 2 μέρες χωρίς ανάπαυλα.

Ο αγώνας ήταν τιτάνιος, αλλά τελικά νικηφόρος για τους Έλληνες. Η γερμανική φρουρά εξουδετερώθηκε αλλά πολλοί Αλβανοτσάμηδες κατόρθωσαν να διαφύγουν καθώς γνώριζαν καλά την περιοχή,όταν αντελήφθησαν ότι η μάχη χανόταν. Απο πλευράς ΕΔΕΣ στην επιχείρηση έλαβαν μέρος το 40ο Σύνταγμα Ευζώνων Άρτας υπό τον Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Αγόρο,το 16ο Τάγμα υπό τον Ταγματάρχη Κρανιά,το 3ο Τάγμα του 10ου Συντάγματος υπό τον Ταγματάρχη Κατσαρό κ.α τμήματα.

Σε αυτή την μάχη διακρίθηκε το τμήμα υπό τον Συνταγματάρχη Ηλία Κάτσιο,το οποίο εμπόδισε τους Γερμανούς να βοηθήσουν την φρουρά της Μενίνας. Ο Ηλίας Κάτσιος είχε συλληφθεί το 1941 απο αλβανοτσάμηδες και είχε βασινισθεί.Αργότερο συγκρότησε ένοπλο τμήμα και εντάχθηκε στο ΕΑΜ.Διαφώνησε με την πολιτική του και εντάχθηκε στον ΕΔΕΣ,όπου ανέλαβε την διοιήκηση του 26ου Συντάγματος. Οι συγγενείς του στο Παλαιοχώρι υπέστησαν τα πάνδεινα απο τους ελασίτες αλλά η εθνική τους στάση δεν άλλαξε ποτέ. Πρός τιμή του ΕΔΕΣ οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και οι τραυματίες έτυχαν της ανάλογης φροντίδας...



Το μνημείο των πεσόντων στη μάχη της Μενίνας

2 σχόλια

  1. Δοξα και τιμη στον Ν.Ζερβα και ειδικα στον Κρανια με την ομαδα του που αναλαμβανε τις δυσκολοτερες αποστολες και εδιωξε απο την Ηπειρο τα ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ελαχιστα (1000-1500)απομειναρια της συμφωνιας ανταλλαγης πλυθησμων του 23 τσαμηδες οι οποιοι βοηθουμενοι απο τους ιταλογερμανους(και φυσικα το ΕΛΑΣ) ηθελαν να ελευθερωσουν την πατρωα τα τελευταια 3000 χρονια ελληνικη ΓΗ ,την Ηπειρο απο τους ΕΛΛΗΝΕΣ !!!

    ------------
    Εδω αναφερω σαν πληροφορια οτι αφου ΕΦΥΓΑΝ οι γερμανοι και οι εβραιοαγγλοι θελοντας μια υποδουλη σε αυτους Ελλαδα του ειπαν να ΜΗΝ πειραξει τους ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ , ΠΑΡΑΚΟΥΣΕ και εστειλε τον ΚΡΑΝΙΑ να πραγματοποιησει το ΕΘΝΙΚΟ του καθηκον !!
    Μετα τη διαταγη αυτη τα πραγματα για τους απροστατευτους πλεον απο τους Ιταλογερμανοσφαγεις φιλους τους ιδρυτες της τσαμεριας ειχαν κριθει οριστικα ...
    -μακαρι ο ζερβας να επιχειρουσε και δυτικη Θρακη --
    Θα σου ελεγα τωρα που θα ηταν ο χαλπιμπογλου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να συμπληρωσω πληροφοριακα οτι ο αγγλος ταγματαρχης ουαλας δεν σκοτωθηκε κατα την διαρκεια της μαχης οπως επισημως εκτοτε αναφερεται. ο ουαλας τοφαγε το κεφαλι του μονος του λιγο πριν την μαχη γιατι διαφωνουσε με τους ελληνες ως προς την συμπεριφορα τους απεναντι στους δολοφονους αλβανοτσαμηδες και μαλιστα τους απειλουσε για συνεπειες κτλ. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ.
    μπραβο στον ΚΡΑΝΙΑ που εκανε το ΕΘΝΙΚΟ του καθηκον στην ΗΠΕΙΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.