Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν προσωρινά την Κέρκυρα, μετά από βομβαρδισμό της ανοχύρωτης πόλης από το στόλο τους. Αφορμή ήταν η δολοφονία από Αλβα...
Τί είχε προηγηθεί...
Η παραχώρηση της βορείου Ηπείρου δύο χρόνια πριν στην Αλβανία είχε δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας ως προς τον καθορισμό των συνόρων. Προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία οι δύο πλευρές, σχηματίστηκε τριεθνής επιτροπή αποτελούμενη από την Αλβανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Η συνάντηση είχε οριστεί στις 9.00 π.μ. της 27ης Αυγούστου 1923 στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στην Κακαβιά.
Επικεφαλής της επιτροπής ήταν ο Ιταλός στρατηγός Ενρίκο Τελλίνι, αντιπολιτευόμενος του Μουσολίνι. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούσε ο συνταγματάρχης Νότης Μπότσαρης ενώ την αλβανική ο γραμματέας ΥΠ.ΕΞ. Δημήτερ Μπεράτι. Η ελληνική και η ιταλική αποστολή αναχώρησε με ξεχωριστό αυτοκίνητο από τα Ιωάννινα. Οι Ιταλοί διέθεταν αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας, οπότε δεν δυσκολεύτηκαν να προσπεράσουν στην διαδρομή το αυτοκίνητο της ελληνικής αντιπροσωπείας, το οποίο είχε εν τω μεταξύ παρουσιάσει κάποια μηχανική βλάβη. Η ελληνική αντιπροσωπία συνέχισε μετά από αρκετή καθυστέρηση για την Κακαβιά. Δέκα χιλιόμετρα πριν τα σύνορα, στη θέση Ζέπι, συνάντησε το ιταλικό αυτοκίνητο, το οποίο είχε δεχτεί πυρά. Οι επιβαίνοντες ήταν όλοι νεκροί. Συγκεκριμένα νεκροί ήταν οι: Ενρίκο Τελλίνι, στρατηγός και επικεφαλής της επιτροπής, Κόρτι, επίατρος, Θανάς Κραβέρι (Λεσκοβίκου), διερμηνέας, Φαρνέττι Ρεμίτζιο, οδηγός, και ο Μάριο Μπονατσίνι, υπασπιστής του Τελλίνι και υπολοχαγός.
Ο Νότης Μπότσαρης έδωσε αμέσως διαταγή να οργανωθούν περίπολοι προκειμένου να συλληφθούν τυχόν ύποπτοι καθώς και να φρουρήσουν τον τόπο του εγκλήματος. Παράλληλα διέταξε να κρατηθεί στην Κακαβιά η αλβανική αντιπροσωπία. Αμέσως μετά αναχώρησε για τα Ιωάννινα για να ειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση και την ηγεσία του στρατού. Οι ενέργειες για διαλεύκανση της υπόθεσης ήταν άμεσες. Η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών, από την οποία ζήτησε να σχηματιστεί ειδική επιτροπή για να διερευνήσει την δολοφονία. Η αλβανική πλευρά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αυτή είχε σχεδιάσει την δολοφονία ενώ η Ιταλία θεωρητικά κρατούσε στάση αναμονής.
Η κατάληψη της Κέρκυρας
Η ιταλική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι στις 29 Αυγούστου, απαίτησε αποζημίωση 50 εκατομμυρίων λιρεττών και την εκτέλεση των δολοφόνων, τους οποίους όμως δεν μπορούσε να ανακαλύψει η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα στις 31 Αυγούστου σκοτώνοντας δεκαπέντε πολίτες, και ακολούθως αποβίβασαν στρατιωτικές δυνάμεις.
Η Ελλάδα απευθύνθηκε στην Κοινωνία των Εθνών, η οποία καταδίκασε την Ιταλική κατοχή. Το θέμα πέρασε στην Διάσκεψη των Πρεσβευτών, έναν οργανισμό που είχε δημιουργηθεί το 1919 για την αντιμετώπιση προβλημάτων στις συνθήκες ειρήνης που ακολούθησαν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ιταλία και η Ελλάδα δεσμεύτηκαν να υπακούσουν στην απόφασή του. Τελικά η Διάσκεψη ικανοποίησε τις ιταλικές απαιτήσεις και όρισε στην Ελλάδα να απολογηθεί και να πληρώσει αποζημιώσεις, μια απόφαση που έγινε δεκτή. Οι Ιταλοί έφυγαν από την Κέρκυρα στις 27 Σεπτεμβρίου 1923. (wik)
Την εκτελεση του Ιταλου την αποφασησαν ΕΛΛΗΝΕΣ και την πραγματοποιοησαν ΕΛΛΗΝΕΣ και συγκεκριμενα 4 Κρητικοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρηκε ενας φιλος στρατιωτικος γυρω στο 1965 στο Στρ. Νοσοκομειο Αθηνων που νοσηλευονταν τον εναν απο τους 4 αυτους ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ στο διπλανο κρεβατι και του το ειπε.
Η εκτελεση ηταν αδιεξοδος διοτι ο Ιταλος χαρασοντας ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ την μεθοριο ηθελε να δωσει στην νεοσυστατη Αλβανια περαν των συμφωνηθεντων και προς ωφελος της Ιταλιας (αφου η "Αλβανια" ηταν ουσιαστικα Ιταλικο υποκαταστημα) ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΗΠΕΙΡΟ !!!
-Οι δε Αλβανοι τοτε ηταν στα βουνα με τα κατσικια τους ετρωγαν κρεας ωμο,χορτα αβραστα και δεν ηξεραν ουτε τι σημαινει κρατος ουτε τι σημαινει συνορο ..
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΑΓΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ !
Προσοχη !! Την πληροφορια που παραθετω μου την ειπε 100% αξιοπιστος φιλος , εχει απολυτα λογικη βαση και του την ειπε ενας απο το αγημα ΑΛΛΑ δεν την εχω ξανακουσει απο κανεναν , ισως θαφτηκε , ισως ο γερος στο διπλανο κρεβατι ηταν σε παραλληριμα , οι κρισεις δικες σας...
Μπιλυ
Φίλε μου την δολοφονία του Τελλίνι και τους άλλους τρεις Ιταλούς την έκανε οι ληστοσυμμορία τω Ρεντζαίων και των Κολοβαίων το 1923 στον δρόμο Γιάννενα Κακαβιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολέμαρχος
Η ουσια ειναι πως ανεκαθεν οι ιταλοι μας εβαζαν τρικλοποδιες στα εθνικα ζητηματα λειτουργοντας καιροσκοπικα εναντιον μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελευταιο παραδειγμα ο Ντε Μικελης ως ΥΠΕΞ στο ζητημα με τη φυρομ,και οι ηγεμονικες βλεψεις τους δεν σταματαν εδω...
Σκεφτειται λοιπον την επομενη φορα που θα ψωνισεται μπλουζακια και φορμιτσες με το λόγκο ITALIA ξενομανεις ρωμιοι.
Σωκος
Μετά από πρόσφατη πληροφορία την εκτέλεση του Τελλίνι την έκανε ο Σουλιώτης Στρατηγός Παναγιώτης Δαγκλής με τον Σουλιώτη Νότη Μπότσαρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στους Σουλιώτες μας Αυτοί ξέραν.
Είναι δυνατόν οι Σουλιώτες να άφηναν να χαθεί η Ήπειρος ποτέ.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ.
Δηλαδή κανείς δεν ξέρει... και όλοι οι προλαλήσαντες απορρίπτουν την επίσημη πλέον εκδοχή της δολοφονίας του Τελλίνι από τον αλβανό λήσταρχο οδών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά για τον Σχη Νότη Μπότσαρη, και για να αναλογιστούμε τι εννοούμε με το ερώτημα "είναι δυνατό...?". Η δολοφονία του Τελλίνι ουσιαστικά καταδίκασε την υπόθεση της Β. Ηπείρου άρα αν σκεφτούμε το αίμα που κυλούσε στις φλέβες του Μπότσαρη (μέλη της οικογενείας υπήρξαν Γαριβαλδινοί), είναι βέβαιο ότι ποτέ δεν θα σκότωνε τον Τελλίνι κι ούτε κάποιος σώφρων Έλληνας θα έκανε κάτι τέτοιο ... αντίθετα ο Μπότσαρης θα προτιμούσε να είχε σκοτωθεί ο ίδιος γιατί ήξερε πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε το θέμα της Ελλάδας, ενώ το ανάποδο όχι. Απλές εικασίες ... αλλά σε μια δολοφονία πάντα ρωτάμε "ποιός είχε το κίνητρο?" και στη συγκεκριμένη το κίνητρο δεν αφορούσε την ελληνική πλευρά.
Μελισσουργιώτης
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Τελλίνι τον σκότωσαν οι αδελφοί Ματσούκα από τους Μελισσουργούς Αρτας.
Τον έναν από τους αδελφούς τον γνώρισα όταν ήμουν 13 χρονών στην Αίγινα, στο σπίτι του. Μετά από την αποφυλάκησή του από τις φυλακές της Αίγινας εγκαταστάθηκε στο νησί. Η Ελληνική κυβέρνηση τους είχε αναθέσει την "δουλειά" αλλά, για να μην εκτεθεί δεν παρέδωσε ποτέ κανέναν. Στην φυλακή 'ηταν για άλλο λόγο που δεν γνωρίζω. Από όσο γνωρίζω ζούσαν σαν λήσταρχοι στο βουνό και η κυβέρνηση για να τους αμνηστεύσει τους χρησιμοποίσε για την δολοφονία του Τελλίνι και των άλλων.