Του Λάζαρου Ελευθεριάδη από το aegeantimes.gr Σε 64 περιπτώσεις αυξήθηκε από το 1975 η αποζημίωση και κατά 174 φορές τα συνολικά κονδύλ...
Του Λάζαρου Ελευθεριάδη από το aegeantimes.gr
Σε 64 περιπτώσεις αυξήθηκε από το 1975 η αποζημίωση και κατά 174 φορές τα συνολικά κονδύλια για το Κοινοβούλιο. Άλλωστε από το 1964, με απόφαση της τότε Ολομέλειας που πήρε συνταγματική περιωπή με το Ζ/ Ψήφισμα της Αναθεωρητικής Βουλής του 1975, «το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης προσδιορίζεται στο εκάστοτε επίπεδο του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών και επιδομάτων του ανώτατου δικαστικού λειτουργού».
Αν άκουγε κανείς τους «πύρινους» λόγους που εκφωνήθηκαν από το βήμα της Βουλής, μπορεί να έμενε και με την εντύπωση ότι ορισμένοι ομιλούντες ήταν «πένητες συμβασιούχοι» που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους.
Αρκετοί από τους βουλευτές που έλαβαν τον λόγο επιδόθηκαν σε μύδρους κατά του «λαϊκισμού των μέσων ενημέρωσης» - που, κατά την άποψη τους, «απαξιώνουν τον κοινοβουλευτισμό» - και σε περιγραφές με τα πλέον μελανά χρώματα της οικονομικής κατάστασης των μελών του Κοινοβουλίου.
ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ
Το Ζ Ψήφισμα βασίστηκε σε μία απλή απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 1964, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου και επί απόλυτης πλειοψηφίας (171 έδρες στις 300) της Ένωσης Κέντρου που εξομοίωσε τις αμοιβές των Βουλευτών με αυτές των Δικαστών.
Το Ψήφισμα αυτό ενσωματώθηκε και αναφέρεται και στο Σύνταγμα του 1975 (ΦΕΚ 111/Α/09-06-1975). Στο Άρθρο 111 του Συντάγματος αυτού και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2 (σελίδα 29) αναφέρεται όμως ρητά ότι το Ψήφισμα αυτό όπως και άλλα παρόμοια μπορούνε με απλό Νόμο (και όχι Συνταγματική Αναθεώρηση!) είτε να τροποποιηθούν ή και να καταργηθούν!
Προφανώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι πεφωτισμένοι Εθνοπατέρες μας δηλαδή, είχαν την διακριτική ευχέρεια εδώ και τριάντα έξι (36!) ολόκληρα χρόνια να φροντίσουν για την άρση των συντεχνιακών αυτών προνομίων τους (και τουλάχιστον της εξωφρενικά χαμηλούς αυτοτελούς φορολόγησης) με μία απλή νομοθετική ρύθμιση!
Απολαβές ... πείνας, 6.700 ευρώ ΜΗΝΙΑΙΩΣ !!!!
Σε απόλυτους αριθμούς, οι απολαβές των μελών της Βουλής των Ελλήνων, οι οποίες κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στις 6.700 ευρώ μηνιαίως, βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο των αμοιβών που απολαμβάνουν οι ομόλογοί τους σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν και πιο καλοπληρωμένοι αλλά και πιο κακοπληρωμένοι ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους κλάδους στη χώρα μας.
Η σχέση αυτή ανετράπη στις αρχές του 1993, όταν επί προεδρίας του αείμνηστου Αθανασίου Τσαλδάρη και με υπουργό Οικονομικών τον κ. Ι. Παλαιοκρασσά δόθηκε στη βουλευτική αποζημίωση, η οποία είχε σχεδόν «παγώσει» τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, μια γενναία αύξηση, έπειτα από προσφυγές δικαστικών οι οποίοι διεκδίκησαν και έλαβαν αυξήσεις, μέρος των οποίων, όπως και οι βουλευτές, πήραν (και) αναδρομικώς με τη χορήγηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Εκτοτε και επί μία τετραετία ο βασικός μισθός αντιπροσώπευε το 15% της βουλευτικής αποζημίωσης, ποσοστό που περιορίστηκε σε επίπεδα κάτω του 10%, όταν από την αρχή του 1997 ετέθη σε εφαρμογή νέο μισθολόγιο για τους δικαστικούς. Ενα μισθολόγιο που επέβαλε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος και πάλι κατόπιν προσφυγών στα δικαστήρια που κατετέθησαν από λειτουργούς της Θέμιδος, αλλά αυτή τη φορά και από βουλευτές (κυρίως τέως). Με τον τρόπο αυτόν η αποζημίωση των βουλευτών σχεδόν διπλασιάστηκε και από 2.196,18 ευρώ (748.349 δρχ.) που ήταν ανήλθε σε 4.190,75 ευρώ (1.428.000 δρχ.), ενώ δόθηκαν εκ νέου και αναδρομικά προηγούμενων ετών.
Οι «διευκολύνσεις» που στην πορεία του χρόνου παρέσχε το Δημόσιο στα μέλη του Κοινοβουλίου επιβαρύνουν τόσο τον προϋπολογισμό του κράτους (όπως, επί παραδείγματι, οι αμοιβές των πέντε υπαλλήλων που μπορούν να αποσπούν στα γραφεία τους) όσο και αυτόν της Βουλής (επιστημονικός συνεργάτης, χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτου, τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, επίδομα στέγης και δωρεάν παραχώρηση γραφείου σε «επαρχιώτες»). Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη σημαντική αύξηση που γνώρισαν από τη Μεταπολίτευση τα κονδύλια που διατίθενται για τη Βουλή.
Ειδικότερα όπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα της φωτογραφίας, οι πιστώσεις του προυπολογιμού της Βουλής, παρουσιάζουν εκρηκτικές αυξήσεις ανά πενταετία. Ετσι :
* Το 1975 οι συνολικές πιστώσεις του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου ήταν μόλις 1,09 εκατ. ευρώ (373 εκατ. δρχ.), από τα οποία για την κάλυψη της όντως πενιχρής, τότε, αποζημίωσης και των συνδεδεμένων με αυτήν επιδομάτων που ελάμβαναν οι βουλευτές της εποχής πήγαιναν 674.000 ευρώ (230 εκατ. δρχ.).
* Το 1980 οι πιστώσεις του προϋπολογισμού έφθασαν τα 2,58 εκατ. ευρώ (880 εκατ. δρχ.) και οι πάσης φύσεως βουλευτικές αποδοχές τα 1,16 εκατ. ευρώ (396 εκατ. δρχ.).
* Το 1985 ο προϋπολογισμός είχε κονδύλια 7,33 εκατ. ευρώ (2,5 δισ. δρχ.) και τα λεγόμενα «συνταγματικά βάρη», όπως αποκαλούνταν οι αμοιβές των βουλευτών, ήταν 2,78 εκατ. ευρώ (951 εκατ. δρχ.).
* Το 1990 τα κονδύλια του προϋπολογισμού ανέβηκαν στα 19,64 εκατ. ευρώ (6,7 δισ. δρχ.) και η δαπάνη για τις βουλευτικές αποδοχές στα 6,74 εκατ. ευρώ (2,3 δισ. δρχ.).
* Το 1995 ο προϋπολογισμός ανήλθε απότομα στα 42,52 εκατ. ευρώ (14,5 δισ. δρχ.) και τα «συνταγματικά βάρη» στα 16,4 εκατ. ευρώ (5,6 δισ. δρχ.).
* Το 2000 ο προϋπολογισμός εκτινάχθηκε στα 97,06 εκατ. ευρώ (33,1 δισ. δρχ.) και οι βουλευτικές αμοιβές στα 32,84 εκατ. ευρώ (11,2 δισ. δρχ.).
* Το 2005 εξάλλου ο συνολικός προϋπολογισμός της Βουλής, αποτυπωμένος πλέον μόνο σε ευρώ, έφθασε τα 158,27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων για τη βουλευτική αποζημίωση και τα διάφορα επιδόματα (οργάνωσης γραφείου, οικογενειακό, έξοδα κίνησης και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για όσους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους, λόγω του ασυμβιβάστου που στο μεταξύ εφαρμόστηκε), δια τέθηκε το ποσό των 40,5 εκατ. ευρώ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
1. Μηνιαίος μισθός 6.100 ευρώ!
2. Σύνταξη μετά από 4 χρόνια βουλευτικής θητείας. Ποσό σύνταξης μηνιαίως 4.880 ευρώ.
3. Για συμμετοχή σε επιτροπές, 250 ευρώ την ώρα.
4. Οι βουλευτές της επαρχίας παίρνουν το μήνα 1.000 ευρώ για ενοίκιο.
5. Όλοι οι βουλευτές παίρνουν άπαξ 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου και 1.000 ευρώ τις γιορτές λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους. Το Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά…!!!
6. Δικαιούνται 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως δωρεάν και ….
απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.
7. Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, ένα χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι, σταθερό, όλα δωρεάν.
8. Απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές.
9. Δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως.
10. Δικαιούνται γραμματειακή υποστήριξη για 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη. (Όλους αυτούς τους πληρώνει το Δημόσιο).
11. Δικαιούνται άτοκα δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες.
12. Δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους.
13. Τηλεφωνική ατέλεια.
14. Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους.
15. Δωρεάν διόδια.
16. Δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως μέλη επιτροπών κλπ…
Κοινώς ... Γιάννης κερνάει Γιαννάκης πίνει!
ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ...
Καταγγελία Βουλευτών του ΠαΣοΚ για προκλητικές αμοιβές στελεχών της ΔΕΗ
Ερώτηση στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κατέθεσαν 30 Βουλευτές του ΠαΣοΚ, μεταξύ των οποίων και ο Χρήστος Χάϊδος, καταγγέλλοντας «ακόμη μια ηχηρή διάψευση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για δήθεν περικοπές υπέρογκων αμοιβών των γαλάζιων Golden Boys και Golden girls».
Σύμφωνα με την ερώτηση, "Όλα αυτά σήμερα φαντάζουν υποκριτικά, όταν άλλα διακηρύσσετε και άλλα πράττετε σύμφωνα με όσα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.
Μετά τα παραπάνω καλείστε να απαντήσετε, σε ποια λογική περικοπής της σπατάλης και της ασύδοτης διανομής του δημόσιου χρήματος υπακούουν εν μέσω οικονομικής κρίσης οι παρακάτω προκλητικές αμοιβές στελεχών της ΔΕΗ;"
Οπως καταλάβατε, σας παρέθεσα μια ερώτηση βουλευτών, οι οποίοι σε ανύποπτο χρόνο, ασκούσαν έλεγχο στις αμοιβές ... άλλων, ενώ απαιτούσαν την αύξηση των δικών τους!!!
Και η ζωή συνεχιζόταν!
Σε επόμενο άρθρο μας, ίσως θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε όλοι, τι λέει το Σύνταγμά μας για όλα αυτά.
-----------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.