Καζάνι που βράζει είναι τις τελευταίες μέρες η θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου γύρω από την Κύπρο. Όλοι έχουμε αντιληφθεί την σοβαρότητα της ...
Αναμενόμενη η στάση της αδιάλλακτης Τουρκίας που με πρόφαση για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των «Τουρκοκυπρίων», απαιτεί όπως επωμιστεί και αυτή από τις ωφέλειες της εξόρυξης. Αναμενόμενη και η στάση των Η.Π.Α. αλλά και της Αγγλίας οι οποίες αναγκάστηκαν - βάση των συμφερόντων και βάση του προυπολογισμού αξίας του μαύρου χρυσού που ανέρχεται στα 400.000.000.000 (δις) δολλάρια- να δηλώσουν ότι είναι δικαίωμα της Κύπρου να κάνει ό,τι θέλει και να σταθούν στο πλευρό μας. Και όλα αυτά για τα θαλάσσια οικόπεδα ενός νησιού όπου ο ετήσιος τακτικός προϋπολογισμός δεν ξεπερνά 8.000.000.000 (δις) δολάρια.
Παρ’ όλα αυτά η Τουρκική πλευρά επιμένει με τις επιθετικές της απειλές τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας την με πάγωμα και κρίση των σχέσεων τους. Την ίδια ώρα το Ισραήλ δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του τις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις εκφοβισμού αφού απαντά σε κάθε τουρκική πρόκληση. Η τουρκικές απειλές δεν περιορίζονται μόνο σε επικείμενο κτύπημα ενάντια στην Κύπρο και την περιοχή του «οικοπέδου 12» που γίνονται οι εργασίες, αλλά απειλούν λέγοντας πως θα ξεκινήσουν έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στο βόρειο θαλάσσιο τμήμα της Κύπρου σε συνεργασία με το παράνομο ψευδοκράτος.
Δυστυχώς η κυβέρνηση μας παραμένει θεατής της όλης κατάστασης και με οδηγό τον Δ. Χριστόφια, ακόμα και αυτή την κρίσιμη στιγμή συνεχίζει την επαναπροσεγγιστική της ιδεοληψία ενδοτισμού προς την Τουρκική πλευρά. Παρά τις ανοιχτές τουρκικές απειλές προς την Κυπριακή δημοκρατία, ο Δ. Χριστόφιας συνεχίζει να συνομιλεί με τον εγκάθετο της Άγκυρας για την τύχη του νησιού. Την ίδια ώρα η τουρκική πλευρά απειλεί ακόμα και με τερματισμό των συνομιλιών, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει από την πρώτη στιγμή η δική μας πλευρά. Ακόμα και σήμερα που οι απειλές της τουρκικής πλευράς έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η πολιτική ηγεσία του τόπου, αρνείται να εκμεταλλευτεί προς όφελος της την κατάσταση και παράλληλα να διασφαλίσει το νησί.
Ο τερματισμός των δικοινοτικών συνομιλιών, η επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου, η σύναψη αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ που θα θωράκιζε την χώρα μας έναντι των τουρκικών απειλών, η ενεργοποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και η διεξαγωγή των συνδυασμένων ασκήσεων «Νικηφόρος - Τοξότης» είναι μερικά από τα αναγκαία μέτρα που οφείλει να λάβει η κυβέρνηση.
Συχνά ακούμε από την πολιτική ηγεσία του τόπου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα μικρό και αδύνατο κράτος στην άκρη της Μεσογείου είναι αδύνατον να τα βάζουμε με την πανίσχυρη Τουρκία. Παρά την είσοδο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ισχυροποίηση της θέσης μας με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ποτέ μας δεν ορθώσαμε ανάστημα απέναντι στους Τούρκους. Σήμερα με το πανίσχυρο Ισραήλ στο πλευρό μας, και τις μεγάλες δυνάμεις (με το αζημίωτο βέβαια) να στηρίζουν την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε εμείς το πάνω χέρι και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, όπως πράξαμε στο παρελθόν.
Από τη στιγμή που οι διεργασίες πραγματοποιούνται μέσα σε νόμιμα πλαίσια και η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του νησιού συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ο Ο.Η.Ε. και η Ε.Ε. έχουν την ευθύνη να διαφυλάξουν τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την διεκπεραίωση των εργασιών που είναι σύμφωνες με τις αρχές και τους κανόνες, που αυτοί θέτουν.
Γραφείο Τύπου - Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.