Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΒΡΩΦ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ

Στην πιο κρίσιμη ώρα για την Κύπρο, ίσως την κρισιμότερη μετά το 1974, η Ρωσία ρίχνει όλο το πολιτικό και στρατιωτικό της βάρος υπερ της Μεγ...

Στην πιο κρίσιμη ώρα για την Κύπρο, ίσως την κρισιμότερη μετά το 1974, η Ρωσία ρίχνει όλο το πολιτικό και στρατιωτικό της βάρος υπερ της Μεγαλονήσου: Κατ'αρχήν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, επιδίωξε και συναντήθηκε στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Κύπρου Δ.Χριστόφια και μετά προχώρησε σε μια εξαιρετικά σαφή και καθαρή δήλωση υπέρ της Κύπρου.

Δεύτερον στην περιοχή ήδη πλέει ένα ρωσικό υποβρύχιο με κατευθυνόμενα βλήματα (συμβατικό και όχι πυρηνικό όπως οι πληροφορίες ανέφεραν αρχικά από την Μόσχα).
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τη θέση της Μόσχας για τις έρευνες ως "Ασπίδα για την Κύπρο" και όχι τυχαία: Όπως προαναφέραμε ένα ρωσικό υποβρύχιο κατευθυνομένων βλημάτωνπερπολεί στην περιοχή ενώ παρασκηνιακά έχουν δοθεί οι κατάλληλες διαβεβαιώσεις για την παροχή ασφάλειας στην Κύπρο...

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Τουρκία "να αποφύγει βήματα τα οποία θα κλιμάκωναν την κατάσταση" και πρόσθεσε: "Ενθαρρύνουμε όλους να παραμείνουν εντός των πλαισίων του Δικαίου της Θάλασσας", όπως είπε.

"Συνεργαζόμαστε σθεναρά στα διεθνή θέματα, στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό Συνεργασίας και Ασφάλειας στην Ευρώπη και εκτιμούμε τη συμβολή της Κύπρου στην προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ", επισήμανε ο Λαβρόφ.

Αναφερόμενος στις έρευνες που ξεκίνησαν στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι "η θέση μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και ειδικά για την περίπτωση αυτή στη σύνοδο του 1982 του Δικαίου της Θάλασσας".

Όσον αφορά στο Κυπριακό, τόνισε ότι "όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα, η Ρωσία είναι ένθερμα υπέρ της επίτευξης συμφωνίας στη βάση των διεθνώς συμφωνημένων αρχών και στην περίπτωση αυτή μιλούμε για τα ψηφίσματα του ΣΑ. Τα ψηφίσματα αυτά περιγράφουν τις παραμέτρους για την εξεύρεση διευθέτησης, η οποία θα είναι αντικείμενο της συμφωνίας και των δύο κοινοτήτων, θα είναι διαρκής και θα είναι αντικείμενο ισχυρής διεθνούς υποστήριξης".

Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία έχει ζητήσει δια της Gazprom την άδεια παραχώρησης ερευνών και εκμετάλλευσης δύο "Οικοπέδων" που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. (defencenet)

6 σχόλια

  1. Re den me katourate lew kai egw.........
    MIN PISTEBETE TOUS KSENOUS EMPISTEUTHTE TIS DIKES SAS DYNAMEIS...
    8A TOLMHSEI H RWSIA NA KTYPISEI XWRA TOU NATO? THN TOURKIA?
    G Amelethtos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΑΠΛΑ. ΕΙΝΑΙ ΔΟΓΜΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Η ΡΩΣΣΙΑ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ?????ΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΤΟΛΜΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Ανώνυμε,ΔΕΝ υπάρχη ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΟΚ ,ούτε ΟΗΕ,ούτε τίποτε.
    Το μόνο που υπάρχη είναι: υγειή και μη υγειή συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..το συμφερον τους κοιτανε κ οι Ρωσσοι//Ορθοδοξα αδερφια-ξεαδερφια, αλλα το καυσιμο της Κυπρου τους ενδιαφερει περισσοτερο (οπως κ της Noble αλλωστε!)
    κατα τα αλλα, ναι, δεν εχουν κ τις καλυτερες σχεσεις με τα τουρκοειδη, οποτε αυτο ειναι ενα εξτρα υπερ της Ελλαδας+Κυπρου --

    κ να μην ξεχναμε οτι κανένας απο ολους αυτους τους συμμαχους μας (Ρωσσους, Αμερικανους, Ισραηλινους, ΕΕ κτλ)..ΔΕΝ προκειται να εμπλακουν σε κατι με τους Τουρκους, ΑΝ δεν χτυπησουν κατι ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ κ μονο (βλ. εξεδρα, σκαφος, ελικοπτερο με επιστημονες κτλ)! Για τα ωραια μας ματια, σουβλακια κ νησια, δεν προκειται να ριξουν καμια μπομπιτσα........(εκτος βεβαια κι αν τους 'ταξουμε' κανα 10% του 'χρυσου' αυτου..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ερώτημα είναι πως μπορεί μία χώρα να επιτίθεται σε πλοίο χώρας του ΝΑΤΟ σε διεθνή ύδατα, να σκοτώνει 9 πολίτες της, να παίρνει αιχμαλώτους δεκάδες άλλους και στο τέλος να αρνείται προκλητικά να ζητήσει συγγνώμη χωρίς να έχει την παραμικρή επίπτωση ούτε καν κάποια δήλωση.
    Όσο για τη Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει τίποτα. Γιατί αν υποθετικά επενέβαινε δυναμικά στην περίπτωση της Κύπρου τότε πιθανότατα οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα επιτίθονταν για χάρη της Τουρκίας (όπως περίπου στον Κριμαϊκό). Αυτό είναι τόσο υποθετικό σενάριο που αγγίζει την επιστημονική φαντασία.
    Το σενάριο που οι μεγάλες δυνάμεις πιέζουν τη Τουρκία να αποστασιοποιηθεί από την Κύπρο και το Ισραήλ (η Ρωσία και οι ΗΠΑ) και η Τουρκία εκτονώνει τη πολεμική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα φαντάζει πολύ πιθανό από ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.