Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΜΑΡΙ-ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ-ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ"

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, έλαβε μέρος στη πολιτική συζήτηση που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη Πανε...

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, έλαβε μέρος στη πολιτική συζήτηση που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα « Μαρί-Εθνική Φρουρά και Αγανακτισμένοι». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στη πολιτική συζήτηση, έλαβαν επίσης μέρος ο Νομικός και πρώην Βουλευτής Ανδρέας Αγγελίδης και ο Εγκληματολόγος Λάμπρος Καούλας.
Τη πολιτική συζήτηση παρακολούθησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλη της Κίνησης των Αγανακτισμένων Πολιτών και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΣΕΠΒ

Καλησπέρα σας.

Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τη φοιτητική σας παράταξη για τη τιμή που μου έχει κάνει, να είμαι εδώ παρόν απόψε, σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση, για να αναπτύξω το θέμα « Hσυνεχής υποβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και το τραγικό συμβάν στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί».

Η τιμή για μένα είναι διπλή, γνωρίζοντας ότι ο κύριος σκοπός της Οργάνωσης σας, της Ανεξάρτητης Φοιτητικής Έπαλξης του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι η Απελευθέρωση της Πατρίδας μας, χωρίς πολιτικούς και γεωγραφικούς όρους και προϋποθέσεις, που σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν με απόλυτη ακρίβεια στη Τουρκοποίηση και τον Εξανδραποδισμό του Ελληνισμού της Κύπρου.

Απλά θα ήθελα, πριν από την ανάπτυξη του θέματος, να σας αναφέρω ότι, εγώ προσωπικά δεν είμαι ούτε στρατιωτικός αναλυτής, ούτε εμπειρογνώμονας, αλλά ένας απλός ενεργός πολίτης, όπως όλοι εσείς εδώ, με ιδιαίτερες ευαισθησίες στα θέματα της Εθνικής Φρουράς, καθότι εκτός από Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, είμαι και ένας ένοπλος μαχητής στις μονάδες της Εθνικής Φρουράς, απόλυτα ενταγμένος στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Πατρίδας μας, για 31 χρόνια. Οι δυο πιο πάνω ιδιότητες, μου δίδουν την ευχέρια να σχηματίζω άποψη αλλά και να εκφέρω γνώμη σε θέματα που αφορούν την Εθνική Φρουρά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Εθνική Φρουρά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Μετά το τραγικό συμβάν της έκρηξης στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, η αξιοπιστία της Δύναμη έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Η συνεχής προσπάθεια των βασικών υπαίτιων της τραγωδίας να μετακυλήσουν στην Ηγεσία της Δύναμης τις ευθύνες για το συμβάν και να απαλλαγούν οι ίδιοι από αυτές, φαίνεται να πέφτουν σήμερα στο κενό. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει την Εθνική Φρουρά από λάθη και πιθανές παραλείψεις που μπορεί να σχετίζονται με το συμβάν, όμως δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση αυτά τα λάθη και οι παραλήψεις να απαλλάξουν τους βασικούς υπαίτιους από τις πολιτικές και άλλες ευθύνες τους.

Για να αντιληφθεί κάποιος τις ενέργειες της Ηγεσίας της Δύναμης, Πολιτικής και Στρατιωτικής, πριν από το τραγικό συμβάν, αλλά και την αντίδραση της μετά την έκρηξη, θα πρέπει να επιχειρήσει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, σε βάθος χρόνου, των αδυναμιών και των προβλημάτων που ταλανίζουν την Εθνική Φρουρά. Αυτό θα επιχειρήσω ενώπιον σας σήμερα προσπαθώντας να σας παρουσιάσω τις παραμέτρους οι οποίες, είχαν η κάθε μια, τη δική της σημασία και βαρύτητα κατά το χειρισμό του τραγικού συμβάντος.

Στα πρώτα 30 χρόνια που ακολούθησαν τη βάρβαρη Τουρκική Εισβολή του 1974, ο Αγώνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Εθνική Δικαίωση, βασίστηκε σε τρεις κύριους πυλώνες, στην Εξωτερική πολιτική και τη Διπλωματία, στην Οικονομία και την Οικονομική Ανάπτυξη και την Άμυνα με κύριο άξονα τη προσπάθεια ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς.

Η τεράστια προσπάθεια για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονταν τότε, λόγω του ΕΜΠΑΡΚΟ στη πώληση όπλων προς τη Κυπριακή Δημοκρατία από μεγάλο αριθμό χωρών κυρίως της Δύσης, άρχισε να ευοδώνεται κατά τα τελευταία χρόνια της προεδρίας Σπύρου Κυπριανού και μετέπειτα κατά τη προεδρία Γιώργου Βασιλείου.

Η κορύφωση της προσπάθειας για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, επήλθε με την συμφωνία για την υλοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος – Κύπρου, τη περίοδο της προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, που προέβλεπε επίσης τη υλική ενίσχυση της Δύναμης.

Μελανό σημείο στη υλική αυτή ενίσχυση, αποτέλεσε η έλευση πεπαλαιωμένου αμερικανικού εξοπλισμού, ο οποίος παραμένει έκτοτε στη Κύπρο, γεγονός που έδωσε το δικαίωμα στους Αμερικανούς, να ελέγχουν επιχειρησιακά και επί συνεχούς και τακτικής βάσεως, τις Μονάδες και τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

Σημαντικό ορόσημο για την Εθνική Φρουρά, αποτελεί η περίοδος υποβολής του εκτρωματικού Σχεδίου Ανάν το οποίο προέβλεπε εκτός από τη Διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς.

Από το χρονικό εκείνο σημείο, άρχισε μια ουσιαστική προσπάθεια υποβάθμισης της Εθνικής Φρουράς, με τη σταδιακή μείωση του προϋπολογισμού για την Άμυνα, αλλά και την κεκαλυμμένη απαξίωση της Δύναμης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, ο ετήσιος προϋπολογισμός της Δημοκρατίας, προέβλεπε το 2002 το ποσό των 230 εκατομμυρίων λιρών για την Αμυντική Θωράκιση ενώ το 2011 το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται, μετά από δύο περικοπές από το Υπουργικό Συμβούλιο, μόλις στα 61 εκατομμύρια ευρώ. (Αρχικά το ποσό που περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό ήταν 105 εκατομμύρια ευρώ).

Τα κονδύλια που παραχωρούνται τα τελευταία χρόνια, στοχεύουν απλώς και μόνο να κρατήσουν την Εθνική Φρουρά στη ζωή. Η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων σταμάτησε και τα κονδύλια προορίζονται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά στην υποτυπώδη συντήρηση οπλικών συστημάτων υψίστης σημασίας. Αποτέλεσμα του περιορισμού αυτών των κονδυλίων, είναι να παραμένει σήμερα η Δύναμη με αριθμό γερασμένου και πολυδάπανου σε συντήρηση υλικού και να δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος εξόδων. Η οποιαδήποτε αναφορά σήμερα σε μακροχρόνια εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία εξοπλίζονται και λειτουργούν τα πιο πολλά κράτη στο κόσμο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ουτοπία.

Τα κονδύλια για στρατιωτικά έργα υποδομής, όπως η ανέγερση αποθηκών οπλισμού, με τις προβλεπόμενες στρατιωτικές προδιαγραφές, έχουν σχεδόν εκλείψει. Εάν αυτές οι αποθήκες υπήρχαν, δεν θα θρηνούσαμε σήμερα θύματα, στο τραγικό δυστύχημα στη ναυτική βάση « Ευάγγελος Φλωράκης ».

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο στο θέμα αυτό για το λόγο ότι η παράθεση οποιονδήποτε λεπτομερειών πιθανόν να εμπεριέχει θέματα εθνικής ασφάλειας.

Μια άλλη σοβαρή συνέπεια για την Εθνική Φρουρά από την υποβολή του Σχεδίου Ανάν, αποτελεί και η καταρράκωση του ηθικού και η μείωση της διάθεσης για έργο και προφορά και η έλλειψη οράματος και προοπτικής των Αξιωματικών και των άλλων μονίμων στελεχών της Δύναμης, για το μέλλον των οποίων δεν προβλεπόταν οτιδήποτε στο υποβληθέν σχέδιο και θεωρητικά με την αποδοχή του, θα βρίσκονταν από τη μια μέρα στην άλλη στην ανεργία.

Ο κίνδυνος για τα στελέχη της Δύναμης συνεχίζει σήμερα να υποβόσκει, νοουμένου ότι οι πρόνοιες του απεχθούς αυτού σχεδίου, είναι αυτές που σήμερα συζητούνται στις εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η συνεχείς αναφορές στην αποστρατικοποίηση η οποία θα περιλαμβάνεται στην επιδιωκόμενη λύση, πλήττουν επίσης το ηθικό και δημιουργούν αβεβαιότητα μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Η προσπάθεια για την αποφυγή διατάραξης του καλού δήθεν κλίματος των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, είχε σαν συνέπεια τη μη διεξαγωγή ή καλύτερα τη κατάργηση της διακλαδικής άσκησης ¨Νικηφόρος¨, η οποία πραγματοποιείτο κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εφέδρων, αλλά και σε συνεργασία και συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέραν της συγκεκριμένης άσκησης, αριθμός άλλων ασκήσεων δεν πραγματοποιείται για λόγους οικονομικής περισυλλογής. Συνέπεια της μη διεξαγωγής των ασκήσεων αυτών, ήταν να πληγεί καίρια η επιχειρησιακή ικανότητα και η ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς.

Η διάνοιξη της γραμμής αντιπαράταξης το 2003, αλλά και η κατάργηση μεγάλου αριθμού φυλακίων επί της γραμμής, έχουν επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και την αμυντική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς για τα οποία όμως γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης.

Η παραγκώνιση και η μη ορθή εκμετάλλευση της εφεδρείας, με τη μείωση στο ελάχιστο του αριθμό των παρουσιάσεων, τη κατάργηση των ασκήσεων και την απόλυση των παλαιών και έμπειρων σειρών εφέδρων ανεξαρτήτως ειδικοτήτων, έχει αποδυναμώσει σημαντικά το έμψυχο υλικό της Δύναμης, η οποία ανέκαθεν βασιζόταν στην Εφεδρεία.

Σημειώστε ότι μέχρι το 2006, η εφεδρεία της Εθνικής Φρουράς, αξιολογείτο από τα επιτελεία του ΝΑΤΟ, ως μία από τις τρεις καλύτερες στο κόσμο. Από το 2008 μέχρι σήμερα καμία αναφορά γίνεται για το θέμα.

Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται εδώ και χρόνια στη προώθηση και ψήφιση των κανονισμών για τις κρίσεις, προαγωγές και αποστρατείες των μονίμων αξιωματικών στα πλαίσια του περί Εθνικής Φρουράς νόμου, έχει δημιουργήσει μια συμφόρηση στη κορυφή της πυραμίδας ιεραρχίας της Δύναμης και στασιμότητα στις προαγωγές και έχει πλήξει την ομαλή ανέλιξη των ανώτερων αλλά και των κατώτερων αξιωματικών της Δύναμης.

Οι κατά καιρούς και κυρίως στα χρόνια μετά το πόλεμο προσλήψεις στελεχών από την εφεδρεία ( με χαμηλότερη στρατιωτική κατάρτιση ) τα οποία δεν προέρχονταν από στρατιωτικές παραγωγικές σχολές και τα οποία μετά από χρόνια έχουν ανέβει στο βαθμό και την ιεραρχία της Δύναμης, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα της συμφόρηση στην ψηλές βαθμίδες του στρατεύματος. Συνέπεια του πιο πάνω, η μείωση του ενδιαφέροντος και των κινήτρων των Αξιωματικών της Δύναμης αποφοίτων παραγωγικών σχολών οι οποίοι παραμένουν στάσιμοι για χρόνια.

Αν δε λάβει κανείς υπόψη, την κάθοδο στη Κύπρο και την τοποθέτηση στην Εθνική Φρουρά, αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού των αντίστοιχων με τους Κυπρίους συναδέλφους τους σειρών, με ανώτερο βαθμό από αυτούς, τότε μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την μεγάλη ανωμαλία που δημιουργείται, με άμεση συνέπεια στην απόδοση και τη ψυχολογία των Κυπρίων Αξιωματικών και με προεκτάσεις στα θέματα πειθαρχίας της Δύναμης.

Η Εθνική Φρουρά υπήρξε ανέκαθεν στόχος κομματικών παρενοχλήσεων. Η κομματοκρατία και η ημετεροκρατία αποτελούν γάγγραινα για το στράτευμα. Πολλοί και διάφοροι επιχείρησαν κατά καιρούς να σύρουν το στράτευμα στο κομματικό τους άρμα. Ανίεροι ρουσφετολόγοι θεωρούσαν την Εθνική Φρουρά δεξαμενή ψήφων. Με την άλωση των στελεχών της και την προώθηση ημετέρων, επένδυαν στην αύξηση των κομματικών ποσοστών τους. Κατά καιρούς ακούγονται πολλά για παραεπιτελεία, και πρόσφατα για δεύτερο ΓΕΕΦ στο Υπουργείο Άμυνας. Καταγγέλθηκαν Υπουργοί ακόμα και ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, για ρουσφέτια και αναξιοκρατία. Οι καθαροί και τίμιοι αξιωματικοί και άνδρες της Εθνικής Φρουράς, που είναι εκεί ταγμένοι για να υπηρετούν τη Πατρίδα, νοιώθουν απογοήτευση και αφόρητη απελπισία όταν δημοσιοποιούνται τα πιο πάνω τραγικά.

Τα διάφορα προεκλογικά πυροτεχνήματα που αποσκοπούσαν στην άγρα ψήφων και εκφράζονταν μέσα από ανέφικτα και αβάσιμα σχέδια για μείωση της θητείας των κληρωτών στρατιωτών, είτε σε 14 είτε σε 19 μήνες, έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη πειθαρχία του στρατεύματος και ενθάρρυναν περισσότερο τις τάσεις φυγοστρατίας.

Η φυγοστρατία εκτός από τη μείωση του μάχιμου προσωπικού του στρατεύματος, επιφέρει μια σειρά αλυσιδωτές συνέπειες, με κυριότερες τη πτώση του ηθικού αλλά και την αύξηση της απειθαρχίας των υπηρετούντων την θητεία στρατιωτών.

Η φυγοστρατία δεν καταπολεμήθηκε δυστυχώς με όλα τα δυνατά νομικά ή άλλα μέτρα. Μέσα από τα ελλιπή μέτρα που έχουν εφαρμοστεί με αναπροσαρμογές και προσθήκες στον περί Εθνικής Φρουράς Νόμο, διαφαίνεται η έλλειψη ισχυρής και πραγματικής θέλησης της πολιτείας, να πατάξει το θλιβερό αυτό φαινόμενο. Η μικρή μείωση της φυγοστρατίας κατά τη φετινή κατάταξη μπορεί να κριθεί θετική αλλά όχι ικανοποιητική και μπορεί να οφείλεται σε άλλες συναφείς αιτίες και παραμέτρους.

Η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου, ουδέποτε κατανόησε αυτά που κατανοεί κάθε Κύπριος Πατριώτης, τον απόλυτο συσχετισμό δηλαδή μεταξύ της δύναμης και της διαπραγμάτευσης. Αυτή είναι η σχέση δύναμης, αξιοπιστίας, αποτροπής και επιτυχούς αντιμετώπισης του αντιπάλου. Είναι γνωστό επίσης ότι, όταν ένα κράτος επιθυμεί την ειρήνη, ετοιμάζεται για πόλεμο. Κατά το Θουκυδίδη «οι δυνατοί πράττουν ότι τους επιτρέπει η δύναμη τους και οι αδύνατοι ότι τους επιβάλλει η αδυναμία τους».

Η τελευταία τραγωδία στη Ναυτική Βάση « Ευάγγελος Φλωράκης », αλλά και οι πρόσφατες απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την εκμετάλλευση της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, επιβάλλουν στη πολιτική ηγεσία, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Εθνικής Φρουράς και την άμεση ενίσχυση της Δύναμης σε κάθε τομέα.

Επιβάλλεται όπως η Εθνική Φρουρά ενισχυθεί άμεσα με όλα τα αναγκαία οπλικά συστήματα, αλλά και η άμεση απελευθέρωση όλων των αναγκαίων κονδυλίων για τη συντήρηση και την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συστημάτων και για τη κατασκευή όλων των αναγκαίων σήμερα έργων υποδομής.

Επιβάλλεται η άμεση επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου καθώς και η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αμερικανικών όπλων με νέα τα οποία να μην παρέχουν όποια δικαιώματα στους Αμερικανούς να ελέγχουν τις ένοπλες μας δυνάμεις. Έτσι κι’ αλλιώς θεωρείται απίθανο να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά εάν οι συνθήκες το επιβάλουν.

Η πραγματοποίηση των τακτικών ασκήσεων του στρατεύματος και η αναπροσαρμογή και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών, των στρατιωτών και της εφεδρείας, θα δώσει στη Εθνική Φρουρά τη χαμένη της δυναμική, αλλά και την χαμένη αυτοπεποίθηση στο προσωπικό.

Η άμεση προώθηση των κανονισμών για τις κρίσεις, τις προαγωγές και τις αφυπηρετήσεις του μονίμου προσωπικού, θα βοηθήσει στην ομαλή και αξιοκρατική ανέλιξη των στελεχών με άμεση συνέπεια την άνοδο του ηθικού, της ψυχολογίας και της προσφοράς τους.

Η φυγοστρατία πρέπει να παταχθεί και να μειωθεί σε αμελητέους αριθμούς και στις απόλυτα δικαιολογημένες περιπτώσεις απαλλαγής/αναστολής κατάταξης. Λύσεις και προτάσεις υπάρχουν, πρέπει απλά να υπάρξει η θέληση από τους εκάστοτε κυβερνόντες και τα πολιτικά κόμματα.

Στα θέματα κομματοκρατίας και ημετεροκρατίας, επιβάλλεται όπως το Υπουργείο Άμυνας και η Ανώτατη Ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, περιλαμβανομένων και αυστηρών μέτρων τιμωρίας, για να τερματιστεί κάθε προσπάθεια εμπλοκής του στρατεύματος σε κομματικούς σχεδιασμούς μέσω αναξιοκρατικών «εξυπηρετήσεων». Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν τα ολέθρια αποτελέσματα που συνεπάγεται για την άμυνα της Πατρίδας και για τη συνοχή του στρατεύματος, η κομματική άλωση της Εθνικής Φρουράς.

Οι πρόσφατες αλλαγές στη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, δίδουν την ευκαιρία για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της δύναμης αλλά και αλλαγή στο πνεύμα που επικρατεί.

Ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, κατέδειξε το στίγμα της στρατηγικής και των προθέσεων του. Επικεντρώθηκε σε ακρογωνιαία θέματα τα οποία αποτελούν την πεμπτουσία των στόχων της Διοίκησης του. Η αξιοπιστία της Δύναμης όσο αφορά το υλικό και οι αξίες του προσωπικού, ήθος, αυτοσεβασμός, ηθικό και πειθαρχία/αυτοπειθαρχία, αποτελούν τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής.

Η ορθή Διοίκηση θα αποτελέσει κατά το Στρατηγό Νάση η άμεση συνέπεια των πιο πάνω αρχών.

Η επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς ΠΡΕΠΕΙ να επανέλθει στα επίπεδα των πρώτων χρόνων της παρούσης δεκαετίας. Η δυνατότητα αποτροπής του όποιου εξωτερικού κινδύνου ή απειλής, δια των Ενόπλων μας Δυνάμεων, αποτελεί τη κύρια προϋπόθεση για την ύπαρξη του Κράτους μας.

Απομένει τώρα στη πολιτεία και στους πολιτικούς να ενισχύσουν και κυρίως να μην υποσκάψουν τη νέα προσπάθεια. Αλλιώς δεν θα αργήσουμε να θρηνήσουμε επί των ερειπίων της Εθνικής Φρουράς και της Πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.