Για κούρεμα του ελληνικού χρέους μεγαλύτερο του 50% που αποφασίστηκε στη Σϋνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου πιέζουν οι ηγέτες της ευρωζώνης. ...
Συγκλίνουσες πληροφορίες από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και ευρωπαϊκές τράπεζες επιβεβαιώνουν -σύμφωνα με τη Real News- ότι στο τέλος της διαδικασίας ανταλλαγής (που πάει καλύτερα από τις προβλέψεις) το ύψος του κουρέματος θα ανέλθει συνολικά στο 80%.
Ήδη, φλαμανδική τράπεζα με πολύ υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, που έχει στην κατοχή της ένα μικρό ποσό σε ελληνικά χαρτιά, έχει ήδη εγγράψει τη συγκεκριμένη απώλεια στον ισολογισμό της αν και επισήμως δεν έχει προχωρήσει στην ανταλλαγή (SWAP).
Δε θα ανακοινωθεί επίσημα από Σύνοδο Κορυφής αλλά θα παρουσιαστεί ως θετικό αποτέλεσμα
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΚΤ, υπάρχει η δυνατότητα το συνολικό ποσό και συνδεόμενο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους να ανέλθει στο 80%. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι δεν θα ανακοινωθεί ποσοστό βαθύτερου κουρέματος σε Σύνοδο Κορυφής αλλά απλώς θα προκύψει και θα παρουσιαστεί ως θετικό αποτέλεσμα αλλά και αντικίνητρο για άλλα κράτη που φλερτάρουν με το μοντέλο Ελλάδας.
Στην ΕΚΤ επιμένουν πως «ό,τι κι αν συζητείται στην Κομισιόν, η ελληνική υπόθεση θα είναι μοναδική». Απώλειες μεγαλύτερες του 50%, όμως, θα σπρώξουν χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε αναστολή της λειτουργίας τους. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ και η Κομισιόν φαίνονται διατεθειμένες να πάρουν αυτό το ρίσκο, δημιουργώντας πολύ καλύτερες συνθήκες βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος καθώς η διαγραφή του 80% σε κεφάλαια και υποχρεώσεις μπορεί να μειώσει τη σχέση του δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ στο 120% πολύ νωρίτερα από το 2020.
Υπήρξε ως πρόταση Λαγκάρντ από το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου
Το 80% αναφέρθηκε ως ποσοστό πολλές φορές τη νύχτα της 26ης Οκτωβρίου. Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε παρουσιάσει εκείνο το βράδυ στους αρχηγούς κρατών έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κάνοντας ρητή πρόβλεψη για κούρεμα 80%.
Πηγή της Γενικής Διευθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν είχε σχολιάσει τότε πως στις Βρυξέλλες εξ αρχής γνώριζαν ότι στα προγράμματα του ΔΝΤ εφαρμόζονται τα γνωστά τρία οικονομικά εργαλεία: λιτότητα, υποτίμηση, αναδιάρθρωση. Στην περίπτωση κράτους μέλους του ευρώ, η υποτίμηση είναι εσωτερική, τη λιτότητα τη σχεδιάζει η Κομισιόν αλλά για την αναδιάρθρωση ο μόνος ειδικός είναι αυτός που την έχει αναλάβει τουλάχιστον μία φορά, και αυτή δεν είναι η Κομισιόν…
Τολμηρές κινήσεις θέλει και το Βερολίνο
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Βερολίνο καθώς στη Γερμανία φαντάζει ολοένα και πιθανότερο το ενδεχόμενο βαθύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Για κούρεμα 70-80% έκανε λόγο, μάλιστα, και ο Κλέμενς Φουστ, σύμβουλος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανκ Σόιμπλε: «Ένα κούρεμα 70-80% είναι απαραίτητο για να δοθεί στην Ελλάδα μία ευκαιρία να ανακάμψει. Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο είναι πιθανό να χρειαστεί αναθεώρηση της συμφωνίας του Οκτωβρίου».
Star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.