Ο μέχρι πρότινος πλουσιότερος Ιρλανδός επιχειρηματίας, Σον Κουίν, κηρύχθηκε σε πτώχευση από δικαστήριο στο Μπέλφαστ. Ο 64χρονος άντρας χρεοκ...
Ο Κουίν εκμεταλλευόταν έως το μέσον της δεκαετίας του 1970 στο βορινό Φερμάναχ ένα λατομείο. Τότε άλλαξε επιχειρηματικό προσανατολισμό και εισήλθε στον τομέα των ασφαλίσεων και της ακίνητης περιουσίας.
Η επιλογή του αποδείχθηκε εξαιρετικά κερδοφόρα αφού κατάφερε να αποκτήσει περιουσία μεγαλύτερη από 4,5 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό το επένδυσε στην Anglo Irish bank, η οποία κατέρρευσε, αφού δημιούργησε μια "φούσκα" στην αγορά των ακινήτων, όταν δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια που είχε χορηγήσει με τη συνεργασία του ομίλου Κουίν πέρασαν στο 'κόκκινο' στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης του τέλους του 2008.
Έτσι, η πλευρά του Κουίν διατείνεται ότι η τράπεζα τού οφείλει ένα δισεκατομμύριο ευρώ, την ώρα που η τράπεζα εγείρει απαιτήσεις σε βάρος του Κουίν και της οικογενείας του συνολικού ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο συνήγορος του Κουίν, Τζον Γκόρντον, δήλωσε: "Ο πελάτης μου έχει ελάχιστα έσοδα πλέον, σε αυτήν τη χρονική φάση δεν μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές του".
Ο Κουίν όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσε χαμηλό προφίλ συγκριτικά με άλλους Ιρλανδούς επιχειρηματίες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα του.
Μάλιστα, ο όμιλος του Κουίν έφθασε να απασχολεί τόσο στη Βόρεια Ιρλανδία όσο και στην Ιρλανδία περισσότερους απο 5,5 χιλιάδες υπαλλήλους. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ήρωα διότι δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Η Anglo Irish bank πτώχευσε αφού προηγουμένως "διασώθηκε" με 29 δισ. ευρώ κρατική βοήθεια.
Επαναλειτουργεί ωστόσο με πολύ περιορισμένη τραπεζική δραστηριότητα, υπό την επωνυμία Irish Bank Resolution Corporation, συνεχίζοντας όμως να εγείρει έναντι του Κουίν τις απαιτήσεις που κληρονόμησε από την Anglo Irish.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.