Αγωγή κατά του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ, του εκδότη τους Η. Λιβάνη και των δημοσιογράφων Σπ. Τρίψα και Γ. Φιλιππάκη υπέβαλε ο υποδιοικητής της ΕΥ...
Αιτία ένα δημοσίευμα του περιοδικού στο τεύχος της 10ης Νοεμβρίου 2011, στο οποίο ο κ. Παπαγεωργίου κατηγορείται -χωρίς πάντως να υπάρχουν άλλες αποδείξεις- για «παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων». Ο κ. Παπαγεωργίου υποστηρίζει με την αγωγή του, αφού χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «λιβελογράφημα», ότι σκοπός της «προσωπικής συκοφαντικής επίθεσης…» ήταν να παρουσιαστεί «μια στρεβλωμένη και απαξιωτική εικόνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ως θεσμού της Ελληνικής Δημοκρατίας…».
Στο δημοσίευμα ο συντάκτης του κ. Γ. Φιλιππάκης θεωρεί ότι ο υποδιοικητής της ΕΥΠ «ασχολήθηκε προσωπικά με την ομάδα των Εξαρχείων με απώτερο σκοπό τη διάλυσή της». Προηγουμένως, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τη συγκρότηση το 2008 μιας ομάδας από 30 αστυνομικούς και πολίτες «με σκοπό να διεισδύσουν στα Εξάρχεια… Οι κινήσεις της γίνονταν κατόπιν εντολών που δίνονταν από ανώτερους αξιωματικούς, κυρίως της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και της ΕΥΠ, προκειμένου να καταφέρουν να παρεισφρήσουν στα στέκια αναρχικών ή αντεξουσιαστών «που δρούσαν στην περιοχή, αλλά και σε άλλους χώρους…». Η αποστολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, αφού καμία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του χώρου των Εξαρχείων δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό.
Ο κ. Κ. Παπαγεωργίου υποστηρίζει στην αγωγή του ότι ουδέποτε έθεσε σε κίνδυνο ούτε ασχολήθηκε ποτέ προσωπικά «με την ομάδα των Εξαρχείων με απώτερο σκοπό τη διάλυσή της». Από το κείμενο της αγωγής του κ. Παπαγεωργίου δεν γίνεται σαφές αν υπήρξε ποτέ η συγκεκριμένη ομάδα.
Με την αγωγή ο υποδιοικητής της ΕΥΠ στρέφεται και για έναν τρίτο αυτοτελή λόγο εναντίον των συντακτών του δημοσιεύματος: επειδή τον συνδέουν με αστυνομικό που πριν από λίγες ημέρες προσπάθησε να ληστέψει πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στο Μπραχάμι. Χωρίς να είναι προφανές τι ακριβώς σχέση μπορεί να έχει ο παραπάνω συσχετισμός με το σύνολο του δημοσιεύματος εκτός από το πρόσωπο και την ιδιότητα του ενάγοντος, ο υποδιοικητής της ΕΥΠ αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός δεν έχει σχέση με το πρόσωπό του ούτε μπορεί να χαρακτηρισθεί στενός του συνεργάτης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΥΠ κατηγορείται για παρακολουθήσεις τηλεφώνων, αλλά είναι η πρώτη φορά που ένα ανώτερο στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τον νόμο περί Τύπου. Η δικάσιμος έχει ορισθεί για τον Οκτώβριο του 2012.
Του Τασου Tελλογλου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
----------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.