Όλο και περισσότεροι είναι οι πολίτες που ζητούν συμβουλές και προσφεύγουν σε επίσημα όργανα, όπως ο συνήγορος του Πολίτη και της Επιχείρηση...
Χθες, το μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων έγινε το τρίτο δικαστήριο της χώρας που δικαιώνει πολίτη, η οποία προσέφυγε κατά του ειδικού τέλους και συγκεκριμένα, κατά της καταβολής του μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το μονομελές δεν...
πήρε απόφαση κατά του τέλους (δεν θα μπορούσε άλλωστε), απαγόρευσε όμως τη διακοπή του ρεύματος εφόσον λήξει η προθεσμία πληρωμής του λογαριασμού, μέχρι τουλάχιστον της 13 Ιανουαρίου του 2012, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεση.
Το αίτημα που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο, στήριξε νομικά με παράστασή του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και δημόσια ότι θα κάνει. Μάλιστα, ο ΔΣΙ στήριξε την υπόθεση στη λογική ότι το κράτος, δεν μπορεί να υπεισέρχεται σε μια ιδιωτικού δικαίου σχέση, όπως αυτή του καταναλωτή με τη ΔΕΗ και να ζητάει ουσιαστικά έναν επιπλέον φόρο μέσω αυτής. Μέχρι τότε, στις 13 Ιανουαρίου δηλαδή, θα έχει εκδικαστεί και η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (στις 2 Δεκεμβρίου), απόφαση που ενδεχομένως να βαρύνει στην τελική έκβαση της υπόθεσης.
Και ο συνήγορος του πολίτη
Σε ανάλογη γραμμή είναι και ο συνήγορος του πολίτη και της επιχείρησης, Αποστόλης Οικονόμου. Σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει, πρώτον σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ότι «βασική αρχή του κράτους δικαίου, είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, η αξία της ανθρώπινης υγείας και η ασφάλεια της ζωής τους. Στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται η αποφυγή της διακοπής της ηλεκτροδότησης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε εκείνους που λόγω οικονομικής τους αδυναμίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βάρος αυτό».
Συμπληρώνει ότι «οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος είναι ιδιαίτερα επαχθής και πρέπει η αρμόδια υπηρεσία της Δ.Ε.Η. να απόσχει του μέτρου αυτού, έως ότου η δικαιοσύνη αποφανθεί για τη νομιμότητά του». Ο κ. Οικονόμου τονίζει όμως και την άλλη πτυχή του θέματος, ότι θα πρέπει να διορθωθούν τα λάθη στον υπολογισμό του τέλους, υπόθεση που «εμπλέκει» τη ΔΕΗ, τους Δήμους και τις αρμόδιες εφορίες. Για το δεύτερο θέμα, τα δάνεια και την αδυναμία πολλών πολιτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών στις αποδοχές τους, ο κ. Οικονόμου τονίζει πως «η αναπροσαρμογή της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών, επιβάλει και την αντίστοιχη αναπροσαρμογή της τραπεζικής απαίτησης στο προσήκον μέτρο».
Λέει δηλαδή ότι και οι τράπεζες, προς δικό τους όφελος, θα πρέπει να εφαρμόσουν ευέλικτη πολιτική έναντι των οφειλετών τους. Μάλιστα, τονίζει ότι προς αυτή την κατεύθυνση, ο Συμπαραστάτης του Πολίτη, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, μπορούν να παράσχουν μια πρώτη νομική βοήθεια στους πολίτες, χωρίς οικονομική τους επιβάρυνση.
Γιώργος Τσαντίκος
agon.gr
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=654050
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ο Ευρωπαίος Επίτροπος θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να συνδέεται το χαράτσι, που είναι οφειλή στο δημόσιο, με την οφειλή προς την ΔΕΗ. Δεν πρέπει κανένας να το πληρώσει.