Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ;

Παρέμβαση του Γενικού Προξένου της Τουρκίας κ. Aydin Ilhan Durusoy για την αποκατάσταση της πρόσοψης του ιστορικού και διατηρητέου τεμένους ...

Παρέμβαση του Γενικού Προξένου της Τουρκίας κ. Aydin Ilhan Durusoy για την αποκατάσταση της πρόσοψης του ιστορικού και διατηρητέου τεμένους Ρετζέπ Πασά στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που κατέρρευσε εξαιτίας της φθοράς που υπέστησαν στο χρόνο οι σκαλωσιές υποστήριξης και της διαχρονικής αδιαφορίας για την αποκατάστασή του, σημειώθηκε χθες.
Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας, με επιστολή του συγκεκριμένα προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Στ. Κουσουρνά, τον Αντιδήμαρχο κ. Μ. Σαββή και την Έφορο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μάνια Μιχαηλίδου, διαμαρτύρεται για την κατάσταση του μνημείου ξεχνώντας μάλλον την εγκατάλειψη και την βεβήλωση χριστιανικών εκκλησιών διαχρονικά στη «γείτονα».
Και η συγκεκριμένη πάντως παρέμβαση φέρεται να εντάσσεται στην προσπάθεια των Τούρκων να εγείρουν θέματα «Τουρκικής μειονότητας» στο νησί, αναδεικνύοντας συνεχώς θέματα του είδους.
Η κατάσταση του συγκεκριμένου τζαμιού είχε αποτελέσει, όπως έγραψε η «δ», αντικείμενο ελέγχου από «αποστολή» του Συμβουλίου της Ευρώπης με επικεφαλής τον Ελβετό βουλευτή Andreas Gross, μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής (PACE) Συνέλευσης μετά από σχετικές διαμαρτυρίες.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι υπήρξε πρόσφατα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ζαμάν", στο οποίο στοχοποιείται ο Δήμος Ρόδου ότι "βεβηλώνει" μνημεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο νησί. Σε ανακοίνωση της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι καταστρέφεται στη Ρόδο η κληρονομιά των Οθωμανικών μνημείων, ενώ γινόταν και λόγος για την ίδρυση κέντρου φιλαρμονικής στο τζαμί Μουράτ Ρέις!!
Εν πάση περιπτώσει στην επιστολή του Γενικού Προξένου αναφέρονται τα εξής:
«Η κατάρρευση ενός μέρους του τζαμιού Ρετζέπ Πασά που είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία κοινής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου αντιμετωπίστηκε με βαθιά θλίψη.
Είναι κατανοητό ότι η εγκατάλειψη στο έλεος των συνθηκών της φύσης σε αναμονή των αρμοδίων για οικονομικούς πόρους και μελέτες για ένα χρονικό διάστημα που ξεπερνάει τα 20 χρόνια, φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην κατάρρευση που προκλήθηκε. Συνεπώς, αυτό το χρονικό διάστημα απραξίας έκανε αναπόφευκτη την σημερινή κατάσταση, όπου και στην ουσία την προκάλεσε.
Ευχόμαστε εγκάρδια αυτός ο χώρος ιστορικού και αρχιτεκτονικού κάλλους που είναι σε μία από τις πιο ξεχωριστές πλατείες της Ρόδου, να αναστηλωθεί σύντομα με τρόπο που να ταιριάζει στην ιστορική ιδιαιτερότητα και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του και να αποκτήσει ξανά την παλαιά του μορφή. Σε αυτό το θέμα πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αρχές και οι οργανισμοί της Ρόδου και της Ελλάδας, θα πράξουν δεόντως».
Ο Γενικός Πρόξενος όφειλε τουλάχιστον να επιδείξει τις ίδιες ευαισθησίες για την τύχη του ναού του Αγίου Νικολάου Μύρων της Λυκίας, επισημαίνουν τοπικοί παράγοντες.
Ο ¶γιος Νικόλαος, ο αγαπημένος και προστάτης των θαλασσινών μας, αλλά και ανά τον κόσμο λαοφιλής και τιμώμενος, γεννήθηκε στα Πάταρα, ένα μικρό χωριό όπου δεν σώζεται σήμερα στην επαρχία της Λυκίας, στη Νοτιοδυτική Τουρκία (απέναντι από τη Ρόδο) και έζησε όλη του τη ζωή στα Μύρα μια κοντινή κωμόπολη (σήμερα την έχουν μετονομάσει «Καλέ»).
Ο ¶γιος κοιμήθηκε το 330 μ.Χ. και ετάφη στο χώρο της Επισκοπής των Μύρων. Στον τάφο του οι πιστοί έκτισαν παρεκκλήσι και αργότερα ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό. Για τη Δυτική Ευρώπη ο ¶γιος Νικόλαος από τα Μύρα της Λυκίας θεωρείται η προτύπωση του σύγχρονου Αγίου Βασιλείου (Santa Claus).
Αλλά και για τις βεβηλωμένες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης καμία ευαισθησία δεν έχει επιδείξει εξάλλου ο κ. Πρόξενος.
Θυμίζουμε την περίφημη εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, πάνω στην οποία είναι κτισμένο ένα τζαμί. Το μοναστήρι Κωνσταντίνος Λιψ, που παραμένει ερειπωμένο. Το μοναστήρι του Μυρελαίου, της Θεοτόκου Παμμακάριστου, του Παντοκράτορα, εκκλησία 'Αγιοι Σέργιος και Βάκχος και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που χρησιμοποιούνται σήμερα ως τζαμιά. Για την Αγία Σοφιά και τη σχολή της Χάλκης τι έχει να πει άραγε ο κ Πρόξενος;

dimokratiki.gr

-------------------------


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.