Προπαγανδιστική εκδήλωση και άκρως ανθελληνική, διοργάνωσαν διάφορα ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ της γυφτοσκοπιανής προπαγάνδας στα Σκόπια. Την εκδήλωση κάλυψ...
"Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΚΕΙ, ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ. Με αυτά τα λόγια καημού ξεκίνησε η έβδομη στην σειρά εκδήλωση του Συλλόγου, Σέτιντσι, Ποπάντιντσι και Κρουσσόραντσι από το Λέριν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και της Ένωσης των Μακεδόνων με καταγωγή από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, Μάκεντον. Πλήθος πολιτικών μας προσφύγων, εκδιωγμένων από τις φασιστικές ελληνικές αρχές κατα τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, διωγμού που ακόμη διαρκεί, συγκεντρώθηκαν στις 15 Οκτωβρίου 2011, στην αίθουσα Дом на АРМ του Σκόπιε, για να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή πλέον εκδήλωση „Песни и ора од Егејот“ (Πέσνι ι όρα οντ Έγκεϊοτ) και να ξαναδούν από κοντά νέα παιδιά από τα χωριά που κατάγονται, να χορεύουν και να τραγουδούν τα τραγούδια με τα οποία μεγάλωσαν. Η ατραξιόν της βραδιάς ήταν η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού του Λέριν (Φλώρινα), η οποία αποτελείται από χορευτές από διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου ζουν Μακεδόνες και η οποία χόρεψε μακεδόνικους χορούς και τραγούδησε η ίδια μακεδόνικα τραγούδια, όπως και το καταξιωμένο πλέον χορευτικό συγκρότημα του χωριού Овчарани-Οβτσσάρανι (Μελίτη Φλώρινας), το οποίο συγκίνησε τους παρεβρισκομένους και τους μετέφερε, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος, μια μικρή μυρωδιά και αεράκι από τα χωριά τους. Επίσης, ως συνοδός των χορευτικών, δίνοντας έναν εξαιρετικό τόνο παραδοσιακής μακεδόνικης μουσικής και τραγουδιού, εμφανίστηκε η μουσική ορχήστρα από την περιοχή του Λέριν-Φλώρινας, Тукашен Глас-Τούκασσεν Γκλας (Τοπικός Ήχος).
Το πρόγραμμα των μακεδόνικων παραδοσιακών τραγουδιών εμπλουτίστηκε με τις εμφανίσεις των γνωστών καλλιτεχνών με καταγωγή από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, Марија Димкова-Μάρια Ντίμκοβα (από το Пожарско-Ποζζάρσκο-Λουτράκι), Лазо Андоновски-Λάζο Αντόνοβσκι (Крушоради-Κρουσσόραντι-Αχλάδα) και Ристо Краповски-Ρίστο Κράποβσκι (Рупишта-Ρούπισστα-Άργος Ορεστικό). Συμμετείχαν επίσης οι γνωστές καλλιτέχνιδες της Δημ.Μακεδονίας, Ани Малинкова-Άνι Μαλίνκοβα και Сузана Спасовска-Σουζάνα Σπάσοβσκα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση του βιβλίου της Μάρια Ντίμκοβα „Од фолклорната ризница на Марија Димкова (Από το φολκλορικό θησαυρό της Μάρια Ντίμκοβα)“, συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών, παραμυθιών, θρύλων, αφηγήσεων, αινιγμάτων και εθίμων από την περιοχή του Меглен-Μέγκλεν (Αλμωπία Πέλλας).
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και οι παρεβρισκόμενοι αναχώρησαν ικανοποιημένοι επειδή οι καλεσμένοι Μακεδόνες από την Ελλάδα, τους γέμισαν τις καρδιές τους με τραγούδια και χορούς από τα μέρη τους, από τα μέρη όπου τους είναι απαγορευμένο να επιστρέψουν, από τα μέρη όπου το πνεύμα τους ζει ακόμη και σήμερα".
ΟΥΣΤ ΒΡΩΜΟΓΥΦΤΟΙ ΞΕΦΤΥΛΕΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ. ΞΕΦΤΥΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή