ΟΜΙΛΗΤΗΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ” ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ! Tο βράδυ της Παρασκε...
ΟΜΙΛΗΤΗΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ” ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ!
Tο βράδυ της Παρασκευής 9/12/2011 στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ της Θράκης, με μεγάλο απόντα τον πρώην υπουργό ΠΡΟΠΟ και νυν υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη που πιθανόν για να μην έρθει αντιμέτωπος με όσους αντιδρούν, απέφυγε την εισοδό του στην Θράκη.
Στην εκδήλωση τον Μ. Χρυσοχοΐδη, εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων, Πέτρος Σελέκος, ο οποίος χαρακτήρισε τις ΕΟΖ (Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες) «προσάναμμα για την αναθέρμανση της οικονομίας», ενώ για την πρωτοβουλία του Φόρουμ είπε ότι η Γενική Γραμματεία «έχει ολοκληρώσει την τεχνική προεργασία της πρότασης» και πως «υπάρχει ένα άτυπο ναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα μελλοντικό αίτημα για τη δημιουργία ΕΟΖ», κάνοντας αναφορά σε απάντηση της Κομισιόν κατόπιν σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή! Σύμφωνα με τον Σελέκο, θα πρέπει να οριοθετηθεί γεωγραφικά η ΕΟΖ και οι εντός αυτής επιχειρηματικοί κλάδοι, καθώς και να γίνει επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου που θα τύχει της έγκρισης από την Ε.Ε.
Αίσθηση στο ακροατήριο πολιτικών, οικονομικών φορέων και επιχειρηματιών της ΑΜ-Θ προκάλεσαν όσα υποστήριξε ο Γερμανός δικηγόρος και επικεφαλής του γερμανικού νομικού γραφείου «Dankelmann und Kerst», δρ Hans Beeg, ο οποίος έχει αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης για τη βιωσιμότητα της ειδικής οικονομικής ζώνης στη Θράκη. Ο Βeeg πρότεινε να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσει, ως νόμισμά της, μια «προσωρινή δραχμή» με ειδική σταθερή ισοτιμία, με παράλληλη μείωση της ποσότητας του χρήματος σε κυκλοφορία, όπως το μάρκο του μεσοπολέμου (1923)». Ο Beeg ελάχιστα αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της μελέτης του, είπε όμως, ότι στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργηθούν μία με δύο ΕΟΖ, στις επενδύσεις που θα γίνουν από το εξωτερικό θα ισχύει συγκεκριμένο ποσοστό προσλήψεων από την τοπική κοινωνία, αλλά η διοίκηση θα είναι από τη χώρα προέλευσης του επενδυτή και πως θα απαιτηθούν συμπληρωματικά μέτρα διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο γνωστός Βαγγέλης Λαμπάκης, στήριξε τη δημιουργία ΕΟΖ αρκεί, όπως είπε, να μη θιγεί η εθνική κυριαρχία στην περιοχή, τα εργασιακά δικαιώματα και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Καταληκτικά, αν και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, όπως και ο Χρυσοχοΐδης, εξήραν την πρωτοβουλία της προέδρου του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, Κατερίνας Καραγιάννη, για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, μάλλον δυσπιστούν ως προς το «γερμανικό» επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ο περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης, αποδεχόμενος την πρόταση Χρυσοχοΐδη για την εκπόνηση μελέτης, τόνισε πως η θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΟΖ θα γίνει έπειτα από εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικοοικο-νομικούς και πολιτικούς φορείς, ενώ δεσμεύτηκε ότι η χωρική έκταση της ΕΟΖ θα είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη κάθε άλλη σκέψη. Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα της ΕΟΖ αποδέχθηκε «κάθε μορφής φορολογική ελά-φρυνση, διευκόλυνση και απλοποίηση διαδικασιών, κρατική επιχορήγηση και με ενιαία σε όλη την περιφέρεια χαρακτηριστικά», ενώ απέρριψε εκ των προτέρων κάθε σκέψη για εφαρμογή εργασιακών σχέσεων που θα ανατρέπουν εργασιακά κεκτημένα ως κίνητρα επενδύσεων."
Όπως θα δείτε στις αποκλειστικές φωτογραφίες του ΣΤΟΧΟΥ στην εκδήλωση καλεσμένοι εκτός απο το Νέο Δράμαλη Πασά ήταν μεταξύ άλλων και πολλά φερέφωνα της Άγκυρας που αποτελούν την πέμπτη φάλαγγα στην Θράκη μας. Ο εχθρός καιροφυλακτεί και οι ανίκανοι υπαλληλίσκοι και λοιποι τεμπέληδες, βαρκούλες αρμενίζουν.
"ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΧΟΣ" (αρ.φ.525, 15 Δεκεμβρίου 2011)
-------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.