Διαβάστε τις τοποθετήσεις μέσω συνεντεύξεων Τύπου που παραχώρησαν οι διάφοροι φορείς που θα συμμετέχουν. Επίκληση στο συναίσθημα των Ελλήνω...
H Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών (ΑΔΕΠ Α.Ε) και ο Δήμος Πατρέων υλοποιεί το Ευρωπαϊκό έργο SPARDA (Shaping perceptions and attitudes to realise the diversity advantage)με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Πάτρας για ζητήματα κοινωνικής ένταξης μεταναστών.
Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης (18 Δεκεμβρίου) διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων (17-18 Δεκεμβρίου).
Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε σήμερα το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου, από την αντιδήμαρχο Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κυρία Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη και τον πρόεδρο της ΑΔΕΠ Α.Ε. κ. Αντώνη Κότσαλη.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΡΟΥΒΑΛΗ
Η την αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κυρία Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη, τόνισε τα εξής:
H νέα πραγματικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι προβλέψεις του “Καλλικράτη” οδήγησαν όλους τους νέους Δήμους, άρα και την Πάτρα, στη δημιουργία ενός βασικού συμβουλευτικού εργαλείου, του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), που έχει στόχο την καταγραφή και τη διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και την επαφή τους με τις δημόσιες αρχές.
Ο Δήμος Πατρέων και η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, Μ.Κ.Ο, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη θεωρούν καθοριστική την ύπαρξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών για το σχεδιασμό δράσεων κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και ενεργού συμμετοχής των πολιτών της Πάτρας.
Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, καθώς και η ΑΔΕΠ, έχουν συμβάλει καθοριστικά στο σχεδιασμό μιας σειράς τέτοιων δράσεων, μέρος των οποίων είναι και αυτές που ανακοινώνουμε σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος SPARDA.
Άλλωστε η Πάτρα ως πόλη - λιμάνι που συνδέεται ιστορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης και που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω της λαθρομετανάστευσης και των συνεπειών της, έχει χρέος να αντιμετωπίζει το θέμα με ξεχωριστή υπευθυνότητα.
Μέσα στο πλαίσιο αυτής της αντιμετώπισης εντάσσονται και μια σειρά από πρωτοβουλίες που αφορούν τους εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Πάτρα και δικαιούνται πληροφόρησης, δικαιωμάτων και ευκαιριών πρόσβασης.
Όλα όσα έγιναν εντός του 2011, αλλά και ο προγραμματισμός δράσεων του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών για το 2012, δίνουν έμφαση στην προβολή του πολιτισμού και των αξιών των χωρών προέλευσης των μεταναστών που διαμένουν στην Πάτρα.
Παράλληλα και με δεδομένη την ευαισθησία των πολιτών της Πάτρας, που όπως και όλοι οι Έλληνες έχουν συλλογικά, οικογενειακά ή ατομικά, βιώματα μετανάστευσης σε άλλες χώρες, οι ενέργειές μας στρέφονται και στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, αλλά και στην ενημέρωση όλων μας για ζητήματα μετανάστευσης.
Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες υλοποίησης του προγράμματος SPARDA αλλά και οι βασικές αρχές του δικτύου «Διαπολιτισμικές πόλεις» του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Πάτρα συμμετέχει ως μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας.
Οι εκδηλώσεις του διημέρου, καθώς και όσες ακολουθήσουν στο πλαίσιο του SPARDA, έχουν στόχο μαζί με την ευκαιρία που δίνουν σε όλους μας να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό των χωρών των μεταναστών, να προσφέρουν στους συνεργαζόμενους συλλόγους των μεταναστών τη δυνατότητα να παρουσιάσουν, με δημιουργικούς τρόπους, όψεις της καθημερινότητας τους στην Πάτρα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι σύλλογοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόταση του Δήμου για τη διοργάνωση του διημέρου, συμμετέχοντας και στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξασφάλισαν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, συνεργαζόμενοι υποδειγματικά και με πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας.
Από την πλευρά μας, αυτό για το οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε, είναι ότι οι δράσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών θα υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γι' αυτό και θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να στηρίζουμε προγράμματα όπως το SPARDA.
Είναι ίσως αυτονόητο, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην προσπάθειά μας αυτή χρειάζεται η δημιουργική και ουσιαστική συμμετοχή των Μ.Μ.Ε, αφού το αίτημα για μια κοινωνία με παρόντες όλους τους ενεργούς πολίτες είναι διαχρονικό και κρίσιμο. Αυτό τονίζει άλλωστε και η κυρία Guidikova σε μήνυμά της, από την πλευρά του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναφέρεται στο ρόλο των ΜΜΕ και στο πόσο κρίσιμος είναι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ένταξης μεταναστών, αλλά και στην εμπιστοσύνη που δείχνει στις προσπάθειες της πόλης μας για τα ζητήματα της διαφορετικότητας. Αυτό φαίνεται δε, τόσο από το σημερινό μήνυμα όσο σε όλη τη διάρκεια των πρόσφατων συνεργασιών μας με αυτό στο πλαίσιο του δικτύου «Διαπολιτισμικές πόλεις». Αυτό όμως που είναι σημαντικό και αναγκαίο είναι σε συνεργασία με τα Μ.Μ.Ε όσα προκύψουν τόσο από το SPARDA όσο και από παράλληλες δράσεις του Δήμου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της πόλης.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΤΣΑΛΗ
Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΠ Α.Ε. κ. Αντώνης Κότσαλης τόνισε τα εξής:
Η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών (ΑΔΕΠ Α.Ε) σε συνεργασία με την Αρμόδια Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΗ.ΚΥ.Ο, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη και την κ. Ρούβαλη υποστηρίζει τη συμμετοχή του Δήμου στο Ευρωπαικό δίκτυο «Διαπολιτισμικές πόλεις» με μία σειρά πρωτοβουλίες και έργα. Η ΑΔΕΠ Α.Ε έτσι υλοποιεί το Ευρωπαικό έργο SPARDA με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Πάτρας για ζητήματα κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.
Για την Αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου μας η οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται να έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα και να συνιστά μια δυναμική διαδικασία κοινωνικής αλλαγής και ανάπτυξης χωρίς να μένει μόνο στην οικονομική διεύρυνση. Η ΑΔΕΠ Α.Ε έτσι σε καιρούς έντονου κοινωνικού προβληματισμού και έντασης προτάσσει και προγράμματα με έμφαση στην κοινωνική ανάπτυξη δίνοντας βαρύτητα σε θέματα όπως ο εθελοντισμός, η μετανάστευση, η κοινωνική συνοχή και η νεολαία.
Στο πλαίσιο του SPARDA- όπως θα δείτε από την περιγραφή των δράσεων - δεν αρκέστηκαμε μόνο στην παραγωγή ενημερωτικού και διαφημιστικού υλικό αλλά εμπλέκουμε στην υλοποίηση όσο περισσοτέρους κοινωνικούς εταίρους μπορούμε και προσπαθούμε να αναπτύξουμε εργαλεία κοινωνικού διαλόγου. Μεγάλο μέρος από τις ιδέες για την καμπάνια προέκυψε από ανοιχτό διάλογο με τους συλλόγους των μεταναστών και σχετικούς με την μετανάστευση κοινωνικούς εταίρους. Έτσι, πέρα από την ενεργή συμμετοχή των συλλόγων, συνεργαστήκαμε με σχετικές με το αντικείμενο της μετανάστευσης Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για παροχή εκπ. υλικού στα σχολεία, με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την καταγραφή των φορέων μου σχετίζονται με ζητήματα μετανάστευσης καθώς και με την Αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα την προηγούμενη εβδομάδα και συζητήθηκε το ενδεχόμενο περαιτέρω αιτήσεων χρηματοδότησης.
Πέρα από τις δράσεις που θα λάβουν χώρα το ερχόμενο διήμερο (17-18 Δεκεμβρίου) υπάρχουν προγραμματισμένες στο ερχόμενο δίμηνο μια σειρά παρεμβάσεων.
Ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται:
*δύο δημόσιες έρευνες των πολιτών για την καταγραφή των στάσεων και των απόψεων απέναντι στην διαφορετικότητα και τη μετανάστευση (η μία έχει ήδη διεξαχθεί και η δεύτερη θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο)
*δύο κύκλοι επιμόρφωσης σε ζητήματα διαχείρισης της εικόνας της διαφορετικότητας από επαγγελματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και άλλους κοινωνικούς εταίρους (ΜΚΟ, δημοσίους φορείς κ.α.) που εμπλέκονται στα ζητήματα της μετανάστευσης. Ο πρώτος κύκλος υλοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011 και το τριήμερο εκπαίδευσης των δημοσιογράφων έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου του 2012
*Αποστολή εκπαιδευτικού υλικού σε όλα τα σχολεία του Δήμου (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (υπάρχει στο φάκελο)
*Αποστολή εκπαιδευτικού υλικού σε δημοτικά σχολεία με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας
*Ανάπτυξη ενημερωτικού φυλλαδίου με πληροφορίες για τους πολίτες σε σχέση με ζητήματα μετανάστευσης (υπάρχει στο φάκελο)
*Διοργάνωση εκπαίδευσης εκπαιδευτικών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
*Ανάπτυξη ιστοσελίδας με παρουσιάσεις των προσωπικών ιστοριών μεταναστών διαφορετικής καταγωγής σε συνεργασία με τους συλλόγους μεταναστών το οποίο «θα βγει στον αέρα» τον Ιανουάριο
*Διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας σε συνεργασία με τους συλλόγους μεταναστών. Οι σύλλογοι των μεταναστών με τη βοήθεια του δήμου έχουν φωτογραφήσει σημεία του δήμους και θα οργανωθεί έκθεση σε κεντρικά σημεία της πόλης
*Ανάπτυξη σχολικής εφημερίδας με θέματα σχετικά με την διαπολιτισμικότητα και την ένταξη των μεταναστών
*Ανάπτυξη τηλεοπτικού σποτ ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
*Ανάπτυξη blogspotς για τους συλλόγους μεταναστών και οργάνωση κύκλων εκπαίδευσης στη διαχείριση
*Εκπαίδευση συλλόγων μεταναστών στη διαχείριση των blogspotς
*Καταγραφή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών των φορέων, επιστημονικών συλλόγων και φυσικών προσώπων που σχετίζονται με ζητήματα μετανάστευσης.
Πέρα από το SPARDA η ΑΔΕΠ Α.Ε έχει υποβάλλει προτάσεις τόσο σε Ευρωπαικό όσο και σε Εθνικό επίπεδο με στόχο η προσπάθεια που ξεκινά με το έργο αυτό να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί.
Η πόλη μας έχει υπάρξει ιστορικά σταυροδρόμι πολιτισμών και έχει διαχρονικά δεχτεί χιλιάδες μετανάστες. Έχει ωστόσο και μνήμες μέσα στον 20ο αιώνα Ελλήνων να αφήνουν τη χώρα από το λιμάνι μας. Η Πάτρα με όπλο την εξωστρέφεια που είναι σύμφυτη με την ιστορία της, την κοινωνική συνοχή και τον διάλογο που είναι χαρακτηριστικά κάθε υγιούς κοινωνίας, η πόλη να αξιοποιήσει όλες τις κοινωνικές της δυνάμεις έτσι να σταθεί δημιουργικά και δυναμικά απέναντι στις προκλήσεις του σήμερα και στην αβεβαιότητα του αύριο.
www.thebest.gr
-------------------------------------
Χρειαζόμαστε άλλο ένα συμβούλιο, το ΣΣΑΜ
ΑπάντησηΔιαγραφήδηλαδή Συμβούλιο Σαπονοποιήσεως και Ανακυκλώσεως Μεταναστών
Ουστ κοπρογουρουνόσκυλα
ΑπάντησηΔιαγραφή