Είναι 23 Ιανουαρίου 1956 - Αποχή από τα μαθήματα αποφασίζουν οι Κύπριοι μαθητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις συμμαθητών τους...
Είναι 23 Ιανουαρίου 1956 - Αποχή από τα μαθήματα αποφασίζουν οι Κύπριοι μαθητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις συμμαθητών τους που διαδήλωναν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ...
Πριν από 55 χρόνια ακριβώς, η Ελλάδα δονούνταν από ένα Παλλαϊκό -Πανελλήνιο αίτημα . ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ.
Μόλις πρίν από λίγους μήνες είχε ξεκινήσει ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ Α΄ για την αποτίναξη του αποικιοκρατικού Εγγλέζικου ζυγού. Μία εντελώς αυθόρμητη κίνηση των Ελλήνων Κυπρίων για αυτοδιάθεση και Ένωση με την Ελλάδα. Μόλις πρίν από λίγα χρόνια, πάνω στα βουνά της Ρούμελης, οι Έλληνες αγωνιστές ξεκινούσαν απελευθερωτικό αγώνα για την ελευθερία της κατεχόμενης Πατρίδος από τα φασιστικά στρατεύματα του Άξονα. Η Κύπρος πήρε την σκυτάλη για την αποτίναξη ακόμα ένός στυγνού φασιστικού καθεστώτος. Ο αγώνας τους έγινε ακόμα πιό δύσκολος όταν το αμέσως επόμενο διάστημα μπήκε στο παιχνίδι (με προτροπή των Άγγλων) και η Τουρκία μαζί με την παρακρατική τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ (για την οποία, τα τελευταία χρόνια, βγαίνουν στην επιφάνεια οι προβοκάτσιες και οι διατεταγμένες υπηρεσίες της προκειμένου να σπιλώσουν την ΕΟΚΑ Α' και να πολώσουν το κλίμα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων Κυπρίων, όπως και το πέτυχαν)
Όταν καταφθάνουν στην πλατεία, ο Δήμαρχος Αλεξ/πόλεως Ιωάννης Μπέτσος ( η γνωστή οδός Ι.Μπέτσου προς την εφορία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του) μπροστά στο Ζαχαροπλαστείο του Βασιλακάκη, ανοίγει μιά ξύλινη σκάλα , ανεβαίνει και βγάζει έναν πύρινο λόγο υπέρ της Ανεξαρτησίας .
Στην πλατεία , υπήρχε ένα κέντρο ξένων γλωσσών της κ.Σπαθοπούλου , όπου ανέγραφε στην πινακίδα "φροντιστήριο αγγλικής γλώσσας". Παρενέβη και εκεί το πλήθος και αλλάχτηκε σε "αμερικανικής γλώσσας" (όχι πως είχαν κι αυτοί καθαρή την φωλιά τους, ιδίως μετέπειτα μαζί με την Χούντα του Ιωαννίδη...).
Ο δρόμος και η πλατεία μετονομάστηκαν σε οδός Κύπρου και πλατεία Κύπρου (σήμερα πλατεία Πολυτεχνείου). Τέλος , το πλήθος κατευθύνθηκε προς την Νομαρχία για να καταθέσει ψήφισμα στον Νομάρχη και διαλύθηκε ειρηνικά (το ψήφισμα υπαρχει ακόμα στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων) oldalexandroupoli.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.