Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθούν ποινές κάθειρξης 15-20 ετών σε 364 εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων...
Η δίκη εξελίσσεται πάντως με αρκετά επεισόδια και παρατράγουδα.
Ο στρατηγός Τσετίν Ντογάν σηκώθηκε έξαλλος από το εδώλιο του κατηγορουμένου και μιμήθηκε τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Ιλκέρ Μπάσμπουγ, ο οποίος την Τετάρτη είχε βγει από την δικαστική αίθουσα μέσα στο κτιριακό συγκρότημα της φυλακής υψίστης ασφαλείας Σιλιβρί (Σηλυβρία).
Τόσο ο Μπάσμπουγ όσο και ο Ντογάν κατηγορούνται ότι είχαν ηγετικούς ρόλους σε διαφορετικές συνωμοσίες με στόχο την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης, τις υποθέσεις Βαριοπούλα και Εργκενεκόν.
Οι αξιωματικοί αρνούνται τις κατηγορίες και κάνουν λόγο περί απόπειρας κατασυκοφάντησης των ένοπλων δυνάμεων από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την άνοδο της οποίας στην εξουσία σταδιακά η δύναμη του στρατού άρχισε να υποχωρεί.
Κατά την επανέναρξη της δίκης του Μπάσμπουγ την Πέμπτη ένας οικογενειακός του φίλος αρχικά κατέρρευσε μέσα στην δικαστική αίθουσα και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του άρχισε να φωνάζει «ο Πασάς πρέπει να ελευθερωθεί!» ενώ πεσμένος ακόμη στο πάτωμα.
«Πώς μπορεί να γίνεται αυτό σ' έναν αρχηγό ΓΕΕΘΑ; Αυτά τα δικαστήρια θα ζητήσουν συγγνώμη στο τέλος, θα 'πρεπε να ντρέπονται!», φώναξε ο άνδρας, με αποτέλεσμα η σύζυγος του απόστρατου στρατηγού να τον επιπλήξει για τη σκηνή.
Ο Μπάσμπουγ, φορώντας σκουρόχρωμο σακάκι με την τουρκική σημαία καρφιτσωμένη στο πέτο, φάνηκε να δακρύζει καθώς κοιτούσε όσα συνέβαιναν ενώ ένας γιατρός πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες στο φίλο του, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε με φορείο σε ασθενοφόρο.
Η δίκη ξανάρχισε μετά από σύντομη διακοπή.
Μερικές ώρες αργότερα, ο Ντογάν, πρώην διοικητής της Πρώτης Στρατιάς, βγήκε από την αίθουσα όταν ο εισαγγελέας ζήτησε ποινές 15-20 ετών για τους 365 κατηγορούμενους που όλοι πλην ενός είναι στρατιωτικοί. Οι 250 είναι ήδη φυλακισμένοι εν όψει της απόφασης. Ο δικηγόρος του Ντογάν είπε πως θεωρεί ότι η διαδικασία «δεν είναι δίκαιη».
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο Μπιλγκίν Μπαλανλί, διοικητής των στρατιωτικών σχολών, ο απόστρατος πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Χαλίλ Ιμπραήμ Φιρτινά και ο απόστρατος πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ.
Τόσο ο Ερντογάν όσο και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), διαψεύδουν ότι θέλουν να εγκαθιδρύσει ισλαμικό κράτος, όπως συχνά τους κατηγορούν οι αντίπαλοί του.
Οι στρατηγοί, που ως γνωστόν αποκαλούνται στην Τουρκία (καταχρηστικά) πασάδες, θεωρούσαν τους εαυτούς τους θεματοφύλακες του κοσμικού κράτους του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Newsroom ΔΟΛ
-----------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.