Η άρνηση της Ελλάδας να προβεί σε ταυτόχρονα βήματα, είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει δυστοκία ως προς την επαναλειτουργία της Θεολογικ...
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Νότια Κορέα, του ανέφερε την απόφασή του για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο κ. Μπαγίς είπε πως «το θέμα αυτό περισσότερο από διμερές θέμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, είναι θέμα που σχετίζεται με τη νομοθεσία μας».
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη έχει σημασία από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγκών των Ορθόδοξων πολιτών της Τουρκίας για εκπαίδευση ιερέων, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας ότι «καθώς προβαίνουμε στα βήματα αυτά, είχαμε υπογραμμίσει πως το θέμα αν και δεν εξαρτάται από τον όρο περί αμοιβαιότητας, ωστόσο θα έχουν μεγάλη σημασία τα ταυτόχρονα βήματα στα οποία θα προβεί η Ελλάδα», και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Παπανδρέου, δεν έχουν προβεί στα αναγκαία βήματα, παρότι έχουν δώσει επανειλημμένως υποσχέσεις στον πρωθυπουργό μας, δείχνει το πού ακριβώς κολλάει το ζήτημα».
«Ελπίζουμε να λυθούν τα προβλήματα και των μουσουλμάνων Τούρκων αδελφών μας που ζουν στην Ελλάδα και των Ορθόδοξων πολιτών μας που ζουν στην Τουρκία», είπε ο Εγκεμέν Μπαγίς και υποστήριξε ότι «η Τουρκία έχει παρουσιάσει την καλή της πρόθεση», σημειώνοντας πως «τόσο η επιστροφή του κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, όσο και η επιστροφή του τίτλου κυριότητας του σχολείου στον Γαλατά, αλλά και η επίλυση των περιουσιακών προβλημάτων, που κρατούν από τη δεκαετία του 30, και η επίσκεψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου στην επιτροπή συμβιβασμού για το νέο Σύνταγμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όλα αυτά είναι εξελίξεις αδιανόητες για πριν από δέκα χρόνια».
Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, «η Τουρκία έχει προβεί σε πολύ σημαντικά βήματα, αλλά έχει έλθει η ώρα η Ελλάδα που πρέπει να είναι μια δημοκρατία με τα δεδομένα της ΕΕ, να συμπεριφερθεί με αίσθηση της δικής της ευθύνης». Ο Τούρκος υπουργός είπε πως ο ίδιος δεν θεωρεί "απειλή" για την Τουρκία την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, αλλά τόνισε πως «θα ήταν χρήσιμο να γίνουν ταυτόχρονα βήματα». real.gr/
ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΕΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΩ ΜΕ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΒΛΑΒΕΙΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΣΑΡΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΜΑΣ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΣΕΙ ΝΑ ΦΟΤΟΓΡΑΦΗΖΕΙ ΤΑ Σ 300 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΟΝΤΟΛΟΓΗΣ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΑ ΑΒΓΑΤΗΣ Η ΚΟΥΤΟΠΟΝΙΡΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή«Ελπίζουμε να λυθούν τα προβλήματα και των μουσουλμάνων Τούρκων αδελφών μας που ζουν στην Ελλάδα και των Ορθόδοξων πολιτών μας που ζουν στην Τουρκία»
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοια προβλήματα; Η ΘΣΧ δεν είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα και δεν θα (πρέπει να) πληρώσει η χώρα μας την επαναλειτουργία της.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΣ ,ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ,ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΘΗΚΑΝ ΕΔΩ,ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ,ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΛΑΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ,ΟΠΩΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΛΗΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ 1955.ΕΤΣΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ.ΑΛΛΑ ΒΡΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΛΩΝΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 300 ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή