20 Μαϊου 1941... Μετά από σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό, αρχίζει από τις 08.00 αεραποβατική έφοδος των Γερμανών στην περιοχή των Χανίων...
20 Μαϊου 1941...
Μετά από σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό, αρχίζει από τις 08.00 αεραποβατική έφοδος των Γερμανών στην περιοχή των Χανίων (αεροδρόμιο Μάλεμε, κοιλάδα Αγιάς, Σούδα-Ακρωτήρι).
Παρότι το μεγαλύτερο μέρος των αλεξιπτωτιστών και των τμημάτων που προσγειώνονται με ανεμόπτερα εξοντώνεται από τις ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις της περιοχής, οι Γερμανοί πετυχαίνουν τελικά, μέχρι τη νύχτα, να δημιουργήσουν μικρά αεροπρογεφυρώματα στο Μάλεμε (ύψ. 107) και στην Αγιά.
Από τις 16.00 ενεργείται ρίψη αλεξιπτωτιστών και στην περιοχή του Ηρακλείου, όπου τα συμμαχικά και ελληνικά τμήματα εξοντώνουν περίπου 1.000 απ’ αυτούς, χωρίς οι Γερμανοί να πετύχουν σοβαρά αποτελέσματα.
Από τις 16.25 ενεργείται, επίσης, αεραπόβαση στην περιοχή Ρεθύμνου και, παρά τους πεισματώδεις αγώνες των αμυνόμενων συμμαχικών και ελληνικών τμημάτων, οι Γερμανοί πετυχαίνουν, μέχρι τη νύχτα 20/21, με απώλειες 400 ανδρών, να καταλάβουν σταθερές θέσεις στα Περιβόλια, στα Καστελλάκια, και στον Εσταυρωμένο. Τον αμυντικό αγώνα της Κρήτης βοηθάει με επιτυχία και ο άμαχος πληθυσμός.
Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.
Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού.
--------------------------------------------
OI APO8HKES OPLON TOUS STRATOU, PARAMENOUNENE KLEISTES MEXRI TO TELOS, KAI 8A PARADO8OUNE ANEPAFES STOUS GERMANOUS.....!
ΑπάντησηΔιαγραφήAFTHN THN PRODOSIA GIATI DEN THN LETE???
EPISHS GIATI DEN SYMVOULEFSANE TOUS ELLHNE STRATIOTES NA MHN PARADIDOUNE TON OPLISMO TOUS KATA THN KATAREFSH TOU STRATOU MAS STHN YPHROTIKH ELLADA?????????
OI ELLHNES PANTOTE PRODO8HKAME APO TIS DIOIKHSEIS MAS....!
AMA YPARXH AKOMA ELLADA, EINAI GIATI YPARXOUNE, IDIOTES ELLHNES POU DEN MASANE..
TA KRATIKA EKTROMATA PANTOTE MAS PRODOSANE...
TO IDIO KANANE KAI STHN KRHTH TO 1941..
LAKHS GALIOURHS.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΧΑΠΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΙΜΟΣΤΑΓΩΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ,ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΤΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ,ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ,ΠΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ENNOEITAI ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ BLOG.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλε τα "χαπατα" πολεμησαν τους Γερμανους ΟΧΙ γιατι γουσταραν το αγγλοεβραικο στεμμα ΑΛΛΑ γιατι ο μαλακας ο Χιτλερ θεωρησε βουλγαρικο εδαφος την Μακεδονια , Ιταλικο επτανησα και δωδεκανησα , Ηπειρο και μιση Πελοπονησο .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι δεν υπηρχε ΑΛΛΗ διεξοδος για τα "χαπατα" παρα να τους βγαλουν απο τη μεση με ΔΥΣΤΥΧΩΣ αμεσα επωφελουμενο το γαμ..νο Βρετ. στεμμα .
μπιλυ
Την ώρα που κάποιοι ασχολούνταν με μεταφορές χρυσού.
ΑπάντησηΔιαγραφή