Τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα το πρωί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένων του Αρχιεπισκό...
Τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα το πρωί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένων του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β' και του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου, ο οποίος πραγματοποιεί ιστορική επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Προσφωνώντας το Ρώσο Πατριάρχη, ο Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας είπε ότι ουδέποτε θα αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της βίας, ούτε θα συμβιβαστούμε με το άδικο όσα χρόνια και αν περάσουν και ζήτησε την συμπαράσταση της Ρωσίας για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην Κύπρο.
Από πλευράς του, ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχήθηκε όπως ''Ο Κύριος δώσει την προ πολλού αναμενόμενη ειρήνη, αποκαταστήσει το ενιαίο κυπριακό Κράτος,επαναφέρει στην κυπριακή Εκκλησία όλους τους ιερούς Ναούς, τα σεβάσματα τα οποία είναι προς το παρόν απροσπέλαστα''.
''Στους μακρούς χρόνους της δουλείας της πατρίδος μας σε ξένους δυνάστες πάντα προσβλέπαμε στο ξανθό γένος των Ρώσων, στην ομόδοξή μας ισχυρή χώρα σας για ανακούφιση και σωτηρία και η συναντίληψη από σας στη χώρα και την Εκκλησία σας υπήρξε ουσιαστική και διαχρονική ιδιαίτερα από το 1974, όταν πέραν από κάθε έννοια ηθικής και δικαίου και καταπατώντας όλους τους Θείους και ανθρώπινους νόμους μας επετέθη η Τουρκία, κατέλαβε το 37% της γης μας, σκότωσε, βίασε προσφυγοποίησε το ένα τρίτο του λαού μας και επικοίζει με μουσουλμάνους της Ανατολίας την πατρίδα μας'', ανέφερε στην προσφώνησή του ο Κύπρου Χρυσόστομος.
''Νιώσαμε πολλές φορές την αδελφική συμπαράστασή σας. Πριν από οκτώ χρόνια μάλιστα το 2004 η δική σας προσωπική παρέμβαση, καθώς και του μακαριστού προκατόχου σας προς τον Πρόεδρο της χώρας σας έσωσε την Κύπρο με την προβολή βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που επιχειρούσε να υιοθετήσει ως ψήφισμά του το ολέθριο για την Κύπρο σχέδιο Ανάν'', είπε, προσθέτοντας ότι ''οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Κύπρου δεν λησμονήσαμε ποτέ τη βοήθεια αυτή της Ρωσικής Εκκλησίας, διατηρούμε πάντοτε αισθήματα ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς αυτήν''.
Απευθυνόμενος στο Ρώσο Πατριάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ρωσική Εκκλησία θα είναι βοηθός και αντιλήπτορας ''γιατί δυστυχώς Μακαριότατε συνεχίζεται και επιτείνεται το δράμα του λαού μας''.
Οπως είπε ο Κύπρου Χρυσόστομος, τριάντα οχτώ ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε χωρίς να διαφαίνεται οι προθέσεις της κατοχικής δύναμης ούτε η ελαχίστη διάθεση για αποκατάσταση της δικαιοσύνης. ''Αντιθέτως μάλιστα'', συμπλήρωσε, ''εκμεταλλευόμενοι το χρόνο και την ανοχή των ισχυρών συμμάχων τους, οι Τούρκοι παγιώνουν τα τετελεσμένα και μεθοδεύουν την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου, εφαρμόζοντας τη μέθοδο του εθνικού ξεκαθαρίσματος, εκδίωξαν τους νόμιμους κατοίκους και τουρκοποιούν το ελληνικότατο και χριστιανικότατο βόρειο μέρος της πατρίδας μας''.
Ο Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας είπε ακόμη ότι όσοι από τους 500 και πλέον ναούς μας που βρίσκονται στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας δεν έχουν μετατραπεί σε μουσουλμανικά τεμένη ή σε αποθήκες, κέντρα διασκέδασης, στρατόπεδα ή και στάβλους αλόγων και ζώων αφέθησαν στη φθορά του χρόνου.
''Δεν μας επιτρέπεται ούτε καν η συντήρησή τους σε μια προσπάθεια εξαφάνισης των τεκμηρίων της χριστιανικότητας του τόπου μας. Οι Τ/κ συμπατριώτες μας εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου αλλοιώνεται βίαια με την μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων'', πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την προσάρτηση της Αλεξανδρέττας τον περασμένο αιώνα, που όπως είπε, έγινε με τον ίδιο τρόπο.
Σημειώνοντας ότι η Κύπρος που δεν έχει τα υλικά μέσα να αντιδράσει αποτελεσματικά, προσβλέπει στο Θεό και τη συμπαράσταση της Ρωσίας, ο Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε ότι ''ουδέποτε θα αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της βίας, ούτε θα συμβιβαστούμε με το άδικο όσα χρόνια και αν περάσουν. θα περιμένουμε ανυπόταχτοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο για μας όσο και για τον κάθε άνθρωπο τον καθ' εικόνα Θεού κτισθέντα''.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια ''σηματοδοτεί την έναρξη νέας περιόδου στενότερων σχέσεων των δύο Εκκλησιών μας''.
Αναφερόμενος στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου να απονείμει στον Πατριάρχη την ανώτατη διάκριση της κυπριακής Εκκλησίας, το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα ως ένδειξη τιμής και αγάπης προς το πρόσωπό του, ο Κύπρου Χρυσόστομος προέτρεψε τον Ρωσίας Κύριλλο να θυμάται ''ότι ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, η μορφή του οποίου βρίσκεται στο παράσημο βρίσκεται υπό κατοχή''.
''Είναι απροσπέλαστος σε όσους ελεύθερα, χωρίς να προσκυνήσουν την κατοχή θέλουν να τον επισκεφθούν. Ευχηθείτε και προσευχηθείτε και εσείς στο Θεόν να μην αργήσει η ώρα της απελευθέρωσης για να μπορέσουμε έτσι σε μια νέα επίσκεψή σας να σας ξεναγήσουμε και στον Απόστολο Βαρνάβα καις τον Απόστολο Ανδρέα και στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο, στη Μόρφου και όλη την σκλαβωμένη σήμερα γη μας'', κατέληξε.
Στην αντιφώνησή του, ο Ρώσος Παριάρχης μετέφερε ''την αγάπη όλων των τέκνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας για τη Νήσο των Αγίων για όλους τους αδελφούς Χριστιανούς κατοικούντες σε αυτή την ευλογημένη χώρα''.
''Ο Κύριος να δώσει την προ πολλού αναμενόμενη ειρήνη, να αποκαταστήσει το ενιαίο κυπριακό κράτος να επαναφέρει στην κυπριακή Εκκλησία όλους τους ιερούς Ναούς, τα σεβάσματα τα οποία είναι προς το παρόν απροσπέλαστα'', τόνισε.
Επεσήμανε την ανάγκη ενότητας μεταξύ των Χριστιανών, λέγοντας ότι ''χωρίς αυτήν η Εκκλησία παύει να είναι Εκκλησία, οι Χριστιανοί παύουν να είναι Χριστιανοί και η αποστολή μας στον κόσμο καθίσταται άκαρπη''.
''Και αντίθετα'', συνέχισε, ''αν διατρανώσουμε στον κόσμο την ενότητά μας με πρότυπο την Αγία Τριάδα, αν δεν επιτρέψουμε διαιρέσεις για λόγους κοινωνικούς, εθνικούς ή άλλους, εάν τηρήσουμε την μεταξύ μας ειρήνη τότε ήδη επιτυγχάνουμε την εν τριαδικώ Θεώ σωτηρία μας και φανερώνουμε στον κόσμο το αληθές του Ευαγγελίου''.
Ο Ρωσίας Κύριλλος επεσήμανε τις ενέργειες της Εκκλησίας της Κύπρου για την ενίσχυση της ορθοδόξου ενότητας, όπως την άδεια του Κύπρου Χρυσόστομου όπως Ρώσοι πολίτες που μένουν στην Κύπρο να διαποιμένονται από ρωσόφωνους κληρικούς, προσθέτοντας πως ορισμένοι εξ αυτών αποστέλλονται κατόπιν από τη Ρωσία κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας.
Αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Κύπρου Χρυσόστομου οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής να συνέρχονται επανειλημμένως για την εκπόνηση συντονισμένου σχεδίου αντιμετώπισης των απειλών για τη ζωή των Χριστιανών στην περιοχή.
Ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την απονομή του Παράσημου του Αποστόλου Βαρνάβα, ο Ρώσος Πατριάρχης προσέφερε στον Κύπρου Χρυσόστομο ένα ομοίωμα του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας, που φιλοτεχνήθηκε από Ρώσους καλλιτέχνες.
Εξάλλου Πρόεδρος του Συμβουλίου της Εκκλησίας προσέφερε στο Ρώσο Πατριάχη ως ένα μικρό αντίδωρο, ένα ομοίωμα της Εκκλησίας σε ένα αργυρό δίσκο. koukouvagia.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.