Την έντονη διάσταση απόψεων που επικρατεί στους κύκλους των Γερμανών οικονομολόγων σχετικά με τα σενάρια χρεωκοπίας της Ελλάδας, παρουσιάζ...
Αφορμή για το δημοσίευμα, η έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, που δημοσιεύθηκε χθες, και σύμφωνα με την οποία οι απώλειες για την Γερμανία, σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ανέλθουν σε 82 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν χρεοκοπήσει εντός της Ευρωζώνης, το αντίστοιχο ποσό θα φτάσει τα 89 δισεκατομμύρια.
Ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Berenberg Bank Κρίστιαν Σουλτς, μιλώντας στη γερμανική έκδοση των Financial Times, διατύπωσε την άποψη πως «αν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση και δεν αποχωρήσει από το ευρώ, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση του χρέους να μην είναι πολύ σημαντικές και έτσι οι γερμανικές απώλειες να είναι μικρότερες», ενώ, όπως σημειώνει η εφημερίδα, άλλοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι όποιες εκτιμήσεις για τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τις εξελίξεις στη γερμανική οικονομία, όσο και τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Ο Μπερτ Ρούρουπ, πρώην επικεφαλής του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Maschmeyer-Rürup, υποστηρίζει ότι οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες για την Γερμανία, λόγω των παράπλευρων ζημιών που θα υποστεί η γερμανική οικονομία και λόγω της όξυνσης της ύφεσης στην Ευρωζώνη, το μέγεθος της οποίας δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.
Σύμφωνα με τον Ντένις Σνόουερ, πρόεδρο του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία, στο Κίελο, τη μεγαλύτερη ανασφάλεια προκαλεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. Όπως λέει, οι επενδυτές είναι πιθανόν, μετά την έξοδο της Ελλάδας, να αρχίσουν να αναζητούν τον επόμενο υποψήφιο για έξοδο από το κοινό νόμισμα, προκαλώντας περαιτέρω δημοσιονομικό και οικονομικό κόστος.
Στο άρθρο υπογραμμίζεται, ακόμα, ότι και οι γερμανικές τράπεζες θα είχαν μεγάλες απώλειες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank, οι απαιτήσεις των γερμανικών πιστωτικών ιδρυμάτων, έναντι κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας, ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Παραπλανητικές» χαρακτηρίζει τις όποιες εκτιμήσεις, για το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ο Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής της γνωστής δεξαμενής σκέψης των Βρυξελλών «Ceps», ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν επακριβώς οι ζημίες της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. defencenet.gr
-----------------------------
-----------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.