Η επικοινωνία μεταξύ τουρκικών παραλίων και ελληνικών νησιών συσφίγγεται από καλοκαίρι σε καλοκαίρι. Επειτα από συστηματικές προσπάθειε...
Επειτα από συστηματικές προσπάθειες της Περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου εκπληρώθηκε το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για διευκόλυνση της έκδοσης βίζας από πολίτες εκτός Ε.Ε. Ετσι, αφού μετά δυσκολίας εξασφαλίσθηκε το «πράσινο» φως από την Ε.Ε., από τις αρχές Ιουνίου εφαρμόζεται πιλοτικά σε πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο) η έκδοση βίζας στα λιμάνια από τις ελληνικές αρχές.
Ωστόσο, οι τοπικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το πολυαναμενόμενο μέτρο δεν απέδωσε όσο ήλπιζαν. Επισημαίνεται ότι η κατασκευή της υποδομής χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την περιφέρεια και τοπικούς φορείς. Στη Λέσβο, μάλιστα, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με συνέπεια συχνά οι εξυπηρετούμενοι να ταλαιπωρούνται λόγω στενότητας χώρου και καθυστερήσεων. «Το αρνητικό είναι ότι με 65 ευρώ δίδεται μια βίζα ισχύος 15 ημερών, που εξασφαλίζει μια μόνο είσοδο στο ίδιο νησί» σημειώνει ο κ. Θράσος Καλογρίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μυτιλήνης. Με τα ίδια χρήματα, μπορούν να αποκτήσουν μια βίζα ισχύος έως και 6 μηνών από το ελληνικό προξενείο ή την πρεσβεία. Ωστόσο, καθώς οι τουρκικές περιοχές που βρίσκονται απέναντι από τη Λέσβο (Αϊβαλί, Δικελί, Φώκαια κ.ά.) απέχουν πολύ από Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, η έκδοση βίζας επί ελληνικού εδάφους διευκολύνει.
Στη Μυτιλήνη, λοιπόν, έως τώρα εκτιμάται ότι εκδόθηκαν 400 - 500 βίζες. Οι τουρίστες, όμως, από το Τσεσμέ που γειτνιάζει με τη Σμύρνη επιλέγουν να εκδώσουν τη βίζα τους στο εκείπροξενείο με συνέπεια στο τελωνείο της Χίου να έχουν εκδοθεί μόνο 100 βίζες. Ακόμα πιο απογοητευτική φημολογείται ότι είναι η ανταπόκριση στη Σάμο, καθώς τα ναύλα για το βαπόρι είναι «τσιμπημένα», με αποτέλεσμα οι τουρίστες να αναζητούν την οικονομικότερη λύση για τη βίζα. Πάντως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι «μουσαφίρηδες» από τη γείτονα «αυξάνονται και πληθύνονται».
«Η μοναδική μας «ανάσα» προέρχεται από τους Τούρκους» λέει στην «Κ» ο κ. Αρης Λαζαρής, πράκτορας εισιτηρίων στη Μυτιλήνη. «Η κίνηση από τις άλλες εθνικότητες τουριστών έχει μειωθεί πάνω από 50%, ενώ η προσέλευση Τούρκων έχει αυξηθεί 100%. Κάθε Σάββατο έρχονται 900 - 1.000 άτομα, ενώ αθρόα προσέλευση έχουμε και τις καθημερινές». Η μεγάλη αλλαγή είναι η παραμονή τους έως και 10 μέρες. «Από 18 Αυγούστου και μετά, που τελειώνει το Ραμαζάνι, είναι όλα κλεισμένα» προσθέτει με ικανοποίηση ο κ. Λαζαρής. Παρόμοιο το σκηνικό και στη Χίο. «Εως και πέρυσι, οι Τούρκοι έρχονταν ημερήσιες εκδρομές και τριγυρνούσαν στη Χώρα» θυμάται ο ξενοδόχος κ. Πέτρος Φεγγουδάκης, «τώρα συναντούμε Τούρκους ταξιδιώτες και στην περιφέρεια του νησιού». Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορα κ. Τάσο Χατζηελένη, κάθε Σαββατοκύριακο αποβιβάζονται στο λιμάνι της Χίου 500 με 600 τουρίστες.
(ΣΚΑΪ)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.