Ντιμπέιτ με θέμα την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη φιλοξενεί η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild. Στο ντιμπέιτ ...
Ο Σέντερ τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, και μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Βάγκενκνεχτ δηλώνει αντίθετη, λέγοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Γερμανίας, καθώς θα της στοιχίσει 80 δισ. ευρώ.
«Το ευρώ αυτό καθ΄εαυτό είναι σωστό και σημαντικό. Αλλά αν μία χώρα όπως η Ελλάδα αφήνει συνεχώς ανεξόφλητα τα χρέη της, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη» τονίζει ο Σέντερ, σημειώνοντας:
«Σύμφωνα με τη δική μου πρόβλεψη, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάθε νέα βοήθεια, κάθε χαλάρωση των όρων για την παροχή βοήθειας θα ήταν ο λάθος δρόμος. Η Γερμανία δεν μπορεί να πλέον να είναι ο ταμίας για την Ελλάδα».
Η Βάγκενκνεχτ εκφράζει διαφορετική άποψη, λέγοντας ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κάνει τους Γερμανούς να είναι ταμίας για την Ελλάδα» και «αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, τότε είναι που δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, και αυτό θα στοιχίσει στη Γερμανία 80 δισ. ευρώ».
Στο επιχείρημα αυτό ο Σέντερ απαντά ότι «μακροπρόθεσμα η οικονομική ζημία για τη Γερμανία θα είναι πολύ μεγαλύτερη, εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ».
«Εδώ ισχύει ένας παλιός κανόνας της ορειβασίας: αν κάποιος κρέμεται από το σχοινί σου και πάει να σε παρασύρει στον γκρεμό, τότε πρέπει να κόψεις το σχοινί. Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται. Άλλωστε και ο Γερμανός που παίρνει στεγαστικό δάνειο δεν μπορεί να πει: δεν έχω άλλα λεφτά, κάντε μου ένα κούρεμα χρέους» προσθέτει.
Σύμφωνα με την Deutche Welle, στον Μάρκους Σέντερ τίθεται και το ερώτημα, αν μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα βοηθούσε την Ιταλία και την Ισπανία.
«Φυσικά η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Αλλά είναι και σημαντικό να δουν η Ιταλία και η Ισπανία τι γίνεται όταν δεν πληρώνει κανείς τα χρέη του» απαντά.
Οι Βάγκενκνεχτ και Σέντερ διαφωνούν και ως προς το αν οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους, ώστε να επιμεριστούν δίκαια οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
«Το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί, όχι όμως με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά με τη φορολόγηση των εκατομμυριούχων» υποστηρίζει η κ.Βάγκενκνεχτ, η οποία θεωρεί «σκάνδαλο» το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι πλούσιοι σχεδόν δεν πληρώνουν φόρους.
«Η πάλη των τάξεων δεν λειτουργεί. Οι αυξήσεις φόρων ποτέ δεν έχουν αποδώσει» απαντά ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας. zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.