Περισσότεροι από 500.000 είναι οι άνθρωποι που εργάζονται ανασφάλιστοι αυτήν την στιγμή στην χώρα μας. Την ώρα που το Κράτος χάνει πολλά...
Η κατάσταση αυτήν την στιγμή που επικρατεί στην ελληνική οικονομία είναι αυτή που αναγκάζει χιλιάδες Έλληνες να αποδέχονται να εργαστούν ανασφάλιστοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην αποφεύγοντας έτσι την ανεργία.
Το ποσοστό της μαύρης εργασίας ανέρχεται στο 35% με τις απώλειες μάλιστα για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που «αιμορραγούν» να φτάνει τα 6 δισ. ευρώ ετησίως.
Έτσι προκειμένου να σταματήσει την διεύρυνση της μαύρης αυτής τρύπας στα έσοδα, το υπουργείο Εργασίας είναι διατεθειμένο να προβεί σε αυστηρές κυρώσεις σε όσους απασχολούν ανασφάλιστους.
Σύμφωνα με το tovima.gr οι υπουργικές αποφάσεις θα προβλέπουν εξοντωτικές χρηματικές ποινές και πρόστιμα για την πρώτη φορά που θα συλληφθεί επιχείρηση ή επαγγελματίας να απασχολεί ανασφάλιστο στην εργασία του ενώ για τη δεύτερη φορά η ποινή θα είναι το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης. Οταν η επιχείρηση επαναλειτουργήσει, σε περίπτωση που ξανασυλληφθεί ο επιχειρηματίας να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζομένους, θα τιμωρείται με οριστικό κλείσιμο και αφαίρεση της άδειας της επιχείρησης.
Οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο ελέγχων και τις ποινές για όλους όσοι απασχολούν ανασφάλιστους (Ελληνες ή μετανάστες), αναμένεται να εκδοθούν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Ειδικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην Πάρο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός - κυρίως μεταναστών - που εργάζονται χωρίς χαρτιά και χωρίς ασφάλιση.
Δηλωτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι και τα στοιχεία που δημοσιεύει το ΣΕΠΕ σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν ανά την χώρα.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 29.790 έλεγχοι. Ελέγχθηκαν 29.560 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 10.603 βρέθηκαν να εργάζονται ανασφάλιστοι. Από αυτούς τώρα, οι 6.102 ήταν Έλληνες και οι 4.501 ήταν αλλοδαποί.
Πρωταθλητές στην μαύρη εργασία ήταν οι εταιρείες εστίασης οι οποίες αποτέλεσαν το 49,5% των ελέγχων, με το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στον κλάδο να φτάνει το 58,2%.
iefimerida.gr/tro-ma-ktiko.blogspot.gr
------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.