Το ενδεχόμενο ενοποίησης έξι σουνιτικών μοναρχιών της Μέσης Ανατολής και πιο συγκεκριμένα του Κόλπου (αραβικού ή περσικού, αναλόγως της οπ...
Πρόκειται για μια ριζοσπαστική λύση στο πρόβλημα των ηγεμονικών φιλοδοξιών του σιιτικού Ιράν, αφού θα δημιουργηθεί ένα κράτος μεγαλύτερο και από το Ιράν, με ασύγκριτα μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους, καθώς επίσης και τα τελειότερα οπλικά συστήματα της Δύσης…
Παράλληλα, οι σουνιτικές χώρες αφήνουν ανοικτό το περιθώριο επίτευξης συνεννόησης με το Ιράν, αφού στην επικείμενη σύσκεψη των χωρών της Μέσης Ανατολής που συγκαλείται με σαουδαραβική πρωτοβουλία, θα προσκληθεί και το Ιράν. Την πρόσκληση παρέδωσε ήδη ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.
Επίσης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο ομόλογός του από το εμιράτο του Κατάρ, μίλησαν ξεχωριστά με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και συμφώνησαν να παρέμβουν με σκοπό την ελευθέρωση των 48 Ιρανών προσκυνητών που απήχθηκαν στην πρωτεύουσα Δαμασκό της Συρίας.
Οι αλλαγές είναι μεγάλες και οι επιμέρους μοναρχίες αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην απειλή που συνιστούν οι Ιρανοί, οπότε είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν την από κοινού αντιμετώπισή της, πιθανότητα με τη δημιουργία ενός μεσανατολικού υπερ-κράτους, πιθανότατα με συνομοσπονδιακή μορφή. defence-point.gr
Δεν ξέρω τί λένε οι υπόλοιποι, αλλά ένα σιιτικό σχέδιο υπερκράτους στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, θα αποτελούσε ίσως ανάχωμα στα σχέδια των Εμίριδων και...των Τουρκαλάδων (οι οποίοι έχουνε δηλώσει ανοιχτά αυτοκρατορικές φιλοδοξίες δια μέσω Νταβούτογλου)... Δε βρίσκω το λόγο να είμαστε τόσο πολύ αντίθετοι σε αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφή