Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1905, ανήμερα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού απαγχονίζεται στην κεντρική πλατεία της Δράμας ο 20χρονος έλλην αγων...
Τον Ιούλιου του 1905 λαμβάνει εντολή να εξολοθρεύσει τον βούλγαρο κομιτατζή Πλάτσεφ, ο οποίος προγραμμάτιζε δολοφονικές επιθέσεις ενάντίον Ελλήνων αγωνιστών στα χωριά της Δράμας. Ο Προκοπίου με την ομάδα του εκτελεί τον βούλγαρο αλλά γίνεται αντιληπτός από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και κυκλώνεται με την βοήθεια αλβανών εργατών και συλαμβάνεται, καλύπτοντας όμως τους συντρόφους του που κατάφεραν να διαφύγουν. Περνάει από το τουρκικό στρατοδικείο της κατεχόμενης Θεσσαλονίκης και καταδικάζεται σε θάνατο. Παρά τις προσπάθειες για την απελευθέρωση του ο 20χρονος Αρμέν Κούπτσιου απαγχονίζεται τελικά από τα κλαδιά ενός πλατάνου στην πόλη της Δράμας.
Μέχρι την τελευταία στιγμή οι σύντροφοι του προσπάθησαν να τον ελευθερώσουν, αλλά το σχέδιο τους για ένοπλη επίθεση κατά την μετάφορα του προδόθηκε. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας δυό Ελληνιδες, η Χρυσάνθη Μακρή και η Ελευθερία Χρηστάκη, πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες για τη παράδοση της σωρού του ήρωα για να ταφεί σύμφωνα με τις Ελληνοχριστιανικές παραδόσεις. Οι τούρκοι τελικά παραδίσουν το άψυχο σώμα σε αθίγγανους της περιοχής οι οποίοι το θάβουν στο ελληνικό νεκροταφείο της πόλης.
Στο σημείο όπου εκτελέστηκε ο Αρμέν Κούπτσιος, στον πλάτανο, στήθηκε μετά την απελευθέρωση της Δράμας μαρμάρινη επίγραφη με το ιστορικό της δράσης και της θυσίας του, αλλά τον Απρίλιο του 1941, οι Βούλγαροι συνεργάτες των Γερμανών, την κατέστρεψαν κατά την είσοδο τους στην πόλη. Τον Ιούλιου του 1967 στο σημείο του απαγχονισμού στήθηκε μαρμάρινη προτομή του ήρωα ενώ το όνομα του κοσμεί κεντρικό δρόμο της Δράμας.
"ΣΤΟΧΟΣ"
-----------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.