ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ... ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ: Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον Σουλεϊμάν τον… «μεγαλοπρ...
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον Σουλεϊμάν τον… «μεγαλοπρεπή»
Η προβολή από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 του σίριαλ «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής» το οποίο είναι ξεκάθαρα προπαγανδιστικού περιεχομένου με σκοπό να εξωραΐσει την ιστορική πραγματικότητα, έχει προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών από τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Τελευταία «κρούσαμ» αντίδρασης, σημαντικά μέσα ενημέρωσης όπως οι εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Real News», ανακοίνωσαν ότι δεν θα διαφημίζονται κατά τη διάρκεια προβολής του συγκεκριμένου σίριαλ.
Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο σύγχρονος πολιτιστικός πολιορκητικός κριός των Τούρκων; Απάντηση στο ερώτημα δίνει ο συνεργάτης μας, στρατιωτικός αναλυτής και δημοσιογράφος Γιάννης Θεοδωράτος, με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ώρες στο φιλικό μας «perialos.blogspot.gr», με τίτλο «Σουλεϊμάν και Ναυτική Ισχύς»:
http://perialos.blogspot.gr/2012/09/blog-post_10.html
O Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής υπήρξε ένας από τους Οθωμανούς σουλτάνους που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος της αυτοκρατορίας. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι στην προσπάθειά του αυτή στηρίχθηκε σε μια σειρά εξωμοτών/αρνησίθρησκων χριστιανών ναυτικών διοικητών όπως οι ελληνικής καταγωγής Πίρι Ρεΐς, ο Τουργκούτ Ρεΐς και ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα, ο ουγγρικής καταγωγής ευνούχος Χατίμ Σουλεϊμάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Δεξί χέρι, στενός φίλος και συγγενής του Σουλεϊμάν, μέγας βεζίρης και ανώτατος στρατιωτικής διοικητής των οθωμανικών στρατευμάτων στις σημαντικότερες εκστρατείες υπήρξε ο Ιμπραήμ Πασάς, ένας επίσης αρνησίθρησκος Έλληνας από την Πάργα της Ηπείρου.
Στην πλειοψηφία τους οι ένδοξοι συμπολεμιστές του σουλτάνου ήσαν παιδιά του devsirme (σ.σ. παιδομάζωμα αγοριών από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κροατία), από το οποίο σημειωτέον είχαν αποκλειστεί τα τέκνα των Τούρκων, Κούρδων, Εβραίων, Περσών, Ουκρανών, Μοσχοβιτών και των Γεωργιανών, ενώ των Αρμενίων γίνονταν δεκτά μόνο για υπηρεσία στο παλάτι, όχι στο στράτευμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Θα κλάσω δεν μπορώ...
ΑπάντησηΔιαγραφή