Το θέμα του ελληνικού χρέους "θα πρέπει να αντιμετωπιστεί" ως μέρος μιας λύσης για να επιδιορθωθεί η οικονομία της χώρας, δήλωσ...
Το θέμα του ελληνικού χρέους "θα πρέπει να αντιμετωπιστεί" ως μέρος μιας λύσης για να επιδιορθωθεί η οικονομία της χώρας, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, προσθέτοντας ότι το Ταμείο διατηρεί το στόχο για χρέος στο 120% του ΑΕΠ.
"Η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό, ιδίως εάν συνυπολογιστεί ο παράγοντας του επιπλέον χρόνου" που εξετάζεται ώστε η Αθήνα να πετύχει τους στόχους του προγράμματος, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Peterson Institute for International Economics όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, δηλώνοντας μόνο ότι το χρέος της Ελλάδας "θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης" ή σε ερ΄ωτηση για το ενδεχόμενο να δεχτούν οι χώρες της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζημιές στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.
Από την πλευρά του το στέλεχος του Peterson Institute for International Economists, Jacob Kirkegaard εκτίμησε ότι "εάν το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στο ίδιο στόχο για το χρέος ως προς το ΑΕΠ, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αναδιάρθρωση του επίσημου τομέα".
Νωρίτερα η Lagarde δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι τα προγράμματα διάσωσης για τις χώρες αυτές θα πρέπει να είναι "ευέλικτα".
"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες αυτές και να τους διαθέσουν τη στήριξη που χρειάζονται και αυτό περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση", σημείωσε η Lagarde χωρίς να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη χώρα στην ομιλία της στο Peterson Institute for International Economics.
"Από την μεριά του Ταμείου, αυτό το βλέπουμε ευνοϊκά θεωρώντας ότι θα πρέπει να γίνει όσο πιο έγκαιρα και ευέλικτα γίνεται", πρόσθεσε.
Αυτό σημαίνει επιβράδυνση του ρυθμού δημοσιονομικής λιτότητας σε ορισμένες χώρες, εστιάζοντας σε μέτρα αντί για στόχους, και εξισορροπώντας τους δύο βασικούς στόχους, λιτότητα και ανάπτυξη,
"Πιστεύουμε ότι τα δύο μπορούν να συμφιλιωθούν και το ένα δεν θα πρέπει να αποκλείει το άλλο", ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Σημείωσε παράλληλα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εφαρμόσει "το συντομότερο δυνατό" το σχέδιο της για την ενιαία τραπεζική αρχή και να παρουσιάσει ένα ενισχυμένο ταμείο διάσωσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).
Αυτές οι πολιτικές θα επιτρέψουν στο τείχος προστασίας της Ε.Ε. να προχωρά στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να "διακόψει τον φαύλο κύκλο μεταξύ τραπεζών και κρατών".
Για τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στο ρυθμιστικό πλαίσιο, η βιομηχανία δεν είναι σήμερα πιο ασφαλής σε σύγκριση με το διάστημα πριν την κρίση του 2007-2008. capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.