Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 24ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912... Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΕΦΥΡΩΝΕΙ ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...!!!

O Ελληνικός Στρατός, μετά την απελευθέρωση της Βέροιας, στις 20 Οκτωβρίου πολιορκεί την πόλη των Γιαννιτσών και κατορθώνει και διασπά το ...


O Ελληνικός Στρατός, μετά την απελευθέρωση της Βέροιας, στις 20 Οκτωβρίου πολιορκεί την πόλη των Γιαννιτσών και κατορθώνει και διασπά το Τουρκικό μέτωπο και εισέρχεται στα Γιαννιτσά. Οι Τούρκοι, οπισθοχωρούν προς την Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να καθυστερήσουν τον Ελληνικό στρατό, καταστρέφουν τις γέφυρες του Λουδία, του Αξιού και του Γαλλικού. Αγγελιοφόροι αναφέρουν ότι η ΙΙ Βουλγαρική μεραρχία βρίσκεται στην πεδιάδα του Λαγκαδά.

Ο Αξιός τεράστιος και αδιάβατος. Τη νύχτα της 23ης προς 24η Οκτωβρίου οι Ελληνικές εμπροσθοφυλακές απελπίζονται καθ΄όσον η κατασκευή γέφυρας απαιτεί τουλάχιστον τρεις μέρες και υλικά δεν υπάρχουν.

Η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να χαθεί διαπαντός. Σε μια κίνηση απόγνωσης, στρατιώτες απευθύνονται στα γύρω χωριά, τα Μάλγαρα, τα Κύμινα, τη Χαλάστρα και τη Σίνδο. Η ανταπόκριση των κατοίκων είναι άμεση. Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρουν ότι ξύλινο υπάρχει στο σπίτι τους και στο βιός τους, τις βάρκες τους, τα ξύλινα βαρέλια, τις πόρτες από τα σπίτια τους, ακόμα και τις κάσες. Δουλεύουν ασταμάτητα χιλιάδες κόσμου και στρατιωτών, άυπνοι και το πρωί της 24ης Οκτωβρίου η γέφυρα είναι έτοιμη...

4 σχόλια

  1. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΔΩΣΑΝΕ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποτε υπήρχαν ήρωες και Έλληνες. Τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...me epikefalis k arxhgo tou stratou ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε ανιστόρητοι. Ποια Σίνδος και ποια Μάλγαρα. Τότε αυτά τα χωριά δεν υπήρχαν. Στο σημείο που είναι σήμερα η Σίνδος υπήρχαν μόνο τρεις τσιγγάνικες καλύβες, τα δε Μάλγαρα έγιναν χωριό μετά την καταστροφή του 1922. Τα υλικά για να κατασκευαστεί η γέφυρα τα πρόσφεραν μόνο οι Χαλαστρινοί και με αρχιμάστορα τον Γιώργη Νταλιγκάρο την κατασκεύασαν και έτσι πρόλαβε πρώτος ο Ελληνικός στρατός να μπει πρώτος στη Θεσσαλονίκη και να την ελευθερώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.