Η Ισπανία φέρεται να είναι έτοιμη να προσφύγει στον μηχανισμό δανεισμού της Ευρωζώνης για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της ακόμη κ...
«Οι Ισπανοί ήσαν κάπως διστακτικοί, όμως τώρα είναι έτοιμοι να ζητήσουν δανειακή βοήθεια», δήλωσε υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή. Άλλες τρεις σημαίνουσες πηγές της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν την αλλαγή στη στάση της Ισπανίας, αλλά καμμία δεν θέλησε να κατονομασθεί διότι δεν τους επιτρέπεται να σχολιάζουν την υπόθεση.
Ανοικτά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει πως η Ισπανία λαμβάνει τα ορθά μέτρα για να υπερκεράσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και πως δεν χρειάζεται δανειακή βοήθεια, υποστηρίζοντας πως οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν και θα επιβραβεύσουν τις προσπάθειες της Μαδρίτης εν ευθέτω χρόνω.
Κατ’ ιδίαν όμως, πολλοί ευρωπαϊκοί κύκλοι και μία αξιόπιστη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης τονίζουν πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προτιμά να αποφύγει τον πολιτικό σκόπελο να παρουσιάζει όλο και περισσότερες περιπτώσεις προτάσεων δανειακής βοήθειας για δοκιμαζόμενα οικονομικά κράτη της Ευρωζώνης σε ένα όλο και πιο εφεκτικό Κοινοβούλιο στη χώρα της.
«Δεν φαίνεται λογικό να παραπέμπονται εκάστοτε αποφάσεις για την Ελλάδα, την Κύπρο και ίσως επίσης την Ισπανία στην Μπούντεσταγκ μία προς μία. Η συγκέντρωση όλων αυτών μαζύ είναι πιο λογικό, τόσο ως προς την ουσία τους, αλλά και πολιτικά», υποστήριξε υψηλόβαθμη γερμανική πηγή.
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Γερμανία προτρέπει την Ισπανία να περιμένει Γερμανός εκπρόσωπος δήλωσε στο Ρόιτερς: «κάθε χώρα αποφασίζει για τον εαυτό της. Η Γερμανία δεν πιέζει προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση».
Μία εκπρόσωπος του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δήλωσε με τη σειρά της πως δεν έχει γνώση κάποιου γερμανικού βέτο στην περίπτωση μίας προσφυγής της Μαδρίτης σε δανεισμό.
«Εκεί που εστιαζόμαστε είναι να επιτύχουμε πως θα εφαρμοσθούν οι αποφάσεις της συνόδου για την τραπεζική ένωση του Ιουνίου. Αυτό θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές», τόνισε η ίδια αναφερόμενη στην απόφαση της ΕΕ για κεντρική επίβλεψη των μεγαλύτερων τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση που θα έχει τις ρίζες της στο τραπεζικό σύστημα.
Ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν πως ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν επρόκειτο σήμερα να διακοινώσει στη Μαδρίτη μήνυμα πως οι Βρυξέλλες θέλουν αυτή να προσφύγει στον μηχανισμό δανεισμού σύντομα και πως δεν πρόκειται να της επιβάλλουν οδυνηρές προϋποθέσεις πέρα από τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα περικοπών που έχει περιγράψει η ισπανική κυβέρνηση.
Μετά τη συνάντηση που είχε στη Μαδρίτη με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον υπουργό Οικονομικών Λουΐς ντε Γκίνδος, ο Ρεν δήλωσε πως οι προϋποθέσεις για οποιοδήποτε πρόγραμμα δανεισμού είναι γνωστές σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
«Οι προϋποθέσεις θα πρέπει να βασίζονται στις ανά χώρα εξειδικευμένες προτάσεις που έχουν αποφασισθεί από όλες τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ τον Ιούλιο και θα μπορούσε να υπάρξει ένα σαφές σύνολο από προτεραιότητες πολιτικής και σαφή χρονοδιαγράμματα επί τη βάση αυτών των εξειδικευμένων προτάσεων», τόνισε ο Ρεν στη συνέντευξη Τύπου.
Υπάρχει πάντως διαδεδομένη η πεποίθηση πως ο Ραχόι καθυστερεί την προσφυγή στον δανεισμό για μετά τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Οκτωβρίου στη γενέτειρά του Γαλικία και στην Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων).
Όμως διπλωματικές πηγές επιμένουν: είναι η γερμανική αποθαρρυντική στάση που τον εμποδίζει να προσφύγει σε ένα ισπανικό Μνημόνιο. Ευρωπαίος διπλωμάτης τονίζει δε πως η ισπανική θέση μπορεί να συνοψισθεί στο «εμείς είμασθε έτοιμοι, αρκεί να το θέλουν όλοι οι άλλοι».newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.