Βαρύ πλήγμα στην Τουρκία επέφερε το Ιράκ εκδικούμενο για τη στάση της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες απέναντί του. Το υπουργικό συμβούλι...
Βαρύ πλήγμα στην Τουρκία επέφερε το Ιράκ εκδικούμενο για τη στάση της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες απέναντί του. Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας αποφάσισε να τερματίσει τη συμφωνία «hot pursuit» (θερμής καταδίωξης) που έδινε την άδεια στα τουρκικά στρατεύματα να εισέρχονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ για να καταδιώξουν τους μαχητές του PKK, την οποία είχαν υπογράψει οι Τούρκοι το 1983 με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Δεν αποκλείεται αυτό να είχε κατά νου ο Ερντογάν πριν λίγες μέρες όταν αποφάσιζε να καλέσει στην Άγκυρα τον Νούρι Αλ Μάλικι, τον Ιρακινό ομόλογό του…
Οι σχέσεις Άγκυρας-Βαγδάτης βρίσκονται σε οριακό σημείο με αφορμή το κουρδικό ζήτημα. Το Ιράκ είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να επανεξετάσει τις σχέσεις του με την Τουρκία μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της δεύτερης, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλούσιο σε πετρέλαια Κιρκούκ, αφού πρώτα συναντήθηκε στο Αρμπίλ με τον πρόεδρο της κουρδικής – εν αναμονή κρατικής – οντότητας στο Βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, τον οποίο έχει πάλι καλεσμένο στην Άγκυρα… Ενδιαφέρον έχει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 Τούρκοι επίσημοι είχαν θέσει ανοικτά θέμα Κιρκούκ, με μοχλό τη μειονότητα των Τουρκομάνων της περιοχής…
Όπως όλα δείχνουν, η κρίση στη Συρία, αλλά και η καταπολέμηση του ΡΚΚ έχουν στην ουσία οδηγήσει την Άγκυρα στην σύσφιξη των σχέσεων με αυτούς τους οποίους δεν θα διανοούνταν πως θα μπορούσε να εκφέρει το όνομά τους, λίγα χρόνια πριν, τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ.
Έτσι ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού έχει καταπιεί το… κώνειο της de facto αναγνώρισης Κουρδικής εθνότητας μέσα σε ένα (συν)ομόσπονδο Ιράκ, έχοντας και την ανάγκη τους σήμερα, του υποδέχεται στην Άγκυρα τον ηγέτη της Τοπικής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (Kurdistan Regional Government) Μασούντ Μπαρζανί με τιμές αρχηγού κράτους. Πως αλλάζουν οι καιροί.
Στην Τουρκία σύμφωνα με την κυβέρνηση έχουν βρει καταφύγιο περί τους 100.000 συνολικά πρόσφυγες, ενώ στο Κουρδικό Ιράκ έχουν καταφύγει περί τα 29.000 άτομα. Το Ερμπίλ φαίνεται να ενδιαφέρεται για το τρόπους και τεχνικής διαχείρισης κρίσεων από την Τουρκία, ενώ είναι προφανές πως η Άγκυρα χρειάζεται συμμάχους στη τιθάσευση του ΡΚΚ τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και κατά τη διάρκεια μίας δυνητικής εισβολής στη Συρία από τις τουρκικές δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και πολλές εβδομάδες η Τουρκία απειλεί πως θα εισβάλει στη Συρία για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» (όπως δηλαδή έκανε και στη. Κύπρο) εάν ο αριθμός των προσφύγων στην επικράτειά της ξεπεράσει τα 100.000 άτομα. Σήμερα το νούμερο έχει «κάτσει» στους 93.576, έτσι εάν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις τουρκικές απειλές, η εισβολή επίκειται αφού με το σημερινό ρυθμό, σε πολύ λίγες ημέρες, 6.500 άτομα αναμένεται να προστεθούν στους κατατρεγμένους του δράματος που λαμβάνει αυτή τη στιγμή χώρα στη Συρία. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των προσφύγων στις γειτονικές χώρες αναμένεται να αγγίξει τους 200.000 μέχρι το τέλος του έτους. Κατά συνέπεια και με απλά μαθηματικά η πολεμική εμπλοκή Τουρκίας-Συρίας είναι ζήτημα εβδομάδων.
Είναι προφανές πως η Τουρκία για μία σειρά από λόγους χρειάζεται τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ για «συμμάχους» και αυτό ακριβώς το γεγονός αποτελεί και τη δραματική διαπίστωση για το που ακριβώς έχει οδηγήσει η… συνεπής πολιτική αλαζονείας, αμετροέπειας, βίας και εκφοβισμού της Άγκυρας που τόσο «λατρεύεται» από διαφόρους ημιμαθείς οθωμανολάγνους των Αθηνών και η οποία στην ουσία έχει οδηγήσει την Τουρκία μέσα στον λάκκο τον οποίο είχε ανοίξει υποτίθεται για τους άλλους.
Στην Ελλάδα άραγε αντιλαμβανόμαστε τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα ή θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε απέναντί της με τα μεταπολεμικά «αυτιστικά» και «φοβικά» σύνδρομα που μας έχουν ταΐσει επί δεκαετίες;
Πότε ακριβώς θα καταλάβουμε πως ο… Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής βρίσκεται μόνο στο μυαλό του κυρίου Νταβούτογλου και των εγχώριων τηλεοπτικών και όχι μόνο βαστάζων του, οι οποίοι ενίοτε βιώνουν τραυματικά ακόμα και το γεγονός ότι είναι Έλληνες; Ευτυχώς κάποιοι ελληνόψυχοι δημιούργησαν το αριστούργημα για τον Ιωάννη Βαρβάκη. Όχι ότι θα ιδρώσουν τα ώτα των οθωμανολάγνων… defence-point.gr
σιμωνει ο καιρος που θα τους πεταξουμε εξω απο την Κυπρο Μας, για την αρχη. Ελληνες ξεκιναει το καρτερι!
ΑπάντησηΔιαγραφή