ΕΤΣΙ ΠΡΟΛΑΒΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ... Σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου του 1912, ημέρα της γιορτής ...
ΕΤΣΙ ΠΡΟΛΑΒΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...
Σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου του 1912, ημέρα της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της πόλης Αγίου Δημητρίου, απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τον Ελληνικό Στρατό, 20 μέρες μετά την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου και λίγο πριν προλάβουν οι βούλγαροι...
...
Ο Ελληνικός στρατός εφορμώντας από τη Λάρισα Βόρεια, απελευθέρωσε την Ελασσόνα, την Κατερίνη, την Βέροια. Αρχηγός του Ελληνικού στρατού ο διάδοχος Κωνσταντίνος και Πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, γνωρίζοντας ότι οι Βούλγαροι ήδη κατέλαβαν την Καβάλα και τις Σέρρες, θέλησε να προχωρήσει ο στρατός προς ανατολάς, προκειμένου να προλάβει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ενώ η βασιλική οικογένεια επιθυμούσε να προχωρήσει ο στρατός βόρεια, προς απελευθέρωση του Μοναστηριού για να προλάβει τους Σέρβους που κατέβαιναν νότια.
Ο Βενιζέλος επιμένει και πραγματικά στις 20 Οκτωβρίου ο Ε.Σ. στρέφεται ανατολικά, διασπά το τουρκικό μέτωπο και εισέρχεται στα Γιαννιτσά. Οι τούρκοι υποχωρούν προς την Θεσσαλονίκη καταστρέφοντας τις γέφυρες του Λουδία, του Αξιού και του Γαλλικού. Στην πεδιάδα του Λαγκαδά δυτικά, έχει φτάσει η 2α βουλγαρική μεραρχία. Χάρη στην προσφορά και την αυταπάρνηση του ντόπιου πληθυσμού, το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου ο Ελληνικός Στρατός ξεπρνάει τα εμπόδια των ποταμών και το πρωϊ της 26ης βρίσκεται έξω από την Θεσσαλονίκη ενώ εως το απόγευμα τμήματά του έχουν φτάσει στο Κορδελιό και τον Ευοσμο. Ταυτόχρονα, τμήματα της Ελληνικής Χωροφυλακής μπαίνουν στην πόλη από την Δυτική πύλη, με βουλγάρους να έχουν στρατοπεδεύσει 4,5 χιλιόμετρα μακρυά. Ο τούρκος διοικητής της Θεσσαλονίκης, Ταξίμ Πασάς, διαπραγματεύεται την παράδοση της πόλης στους Έλληνες. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος ζητάει άνευ όρων παράδοση κι ο Βενιζέλος τον καλεί -αδίκως πλέον- να βιαστεί.
Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρ Δούσμανης στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης υπέγραψαν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό. Το ίδιο βράδυ μπήκαν στην πόλη δύο ευζωνικά τάγματα της Ζ' μεραρχίας, ενώ οι Α', Β', Γ', Δ' μεραρχίες με την υπόλοιπη δύναμη της Ζ' έλαβαν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη.
"ΣΤΟΧΟΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.