«Η κυβέρνηση μας είναι για παράδειγμα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Είμαστε ανάμεσα στις λίγες κυβερνήσεις που τηρούν και εφαρμόζουν τα κρ...
«Η κυβέρνηση μας είναι για παράδειγμα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Είμαστε ανάμεσα στις λίγες κυβερνήσεις που τηρούν και εφαρμόζουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ- αυτό το υπογράμμισα πολλές φορές στις τοποθετήσεις μου, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες- και όλοι μας συγχαίρουν και μας επαινούν γι' αυτό. Αν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες τηρούσαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, δεν θα τριγυρνούσαν τώρα για να ζητούν λεφτά».
Με τον παραπάνω τρόπο αναφέρθηκε, για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στις αξιέπαινες, κατά την άποψή του, προσπάθειες της κυβέρνησής του για την «εγγύηση της μακροοικονομικής σταθερότητας» στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, όπου τα εισοδήματα των πολιτών είναι τα χαμηλότερα στην Ένωση και παραμένουν σε «βαθιά κατάψυξη» την τελευταία τριετία.
Σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας ΒΝΤ, ο κ. Μπορίσοφ περιέγραψε μια λαμπερή και εντυπωσιακή εικόνα της χώρας του, η οποία, όπως είπε, «έχει γίνει ένα μεγάλο εργοτάξιο».
Στο όραμα του Βούλγαρου πρωθυπουργού, στο «εργοτάξιο Βουλγαρία», με ιλιγγιώδη ταχύτητα, φυτρώνουν νέοι αυτοκινητόδρομοι, κατασκευάζεται το μετρό της Σόφιας και πολλά άλλα μεγάλα έργα υποδομής (αλλά και πολυάριθμα θέατρα και μουσεία και μάλιστα, σε δεδομένα κρίσης, όπως επισήμανε) επειδή «τώρα προσπαθούμε να κατασκευάσουμε εμείς σε τέσσερα χρόνια όλα όσα δεν έχουν γίνει στα τελευταία είκοσι χρόνια» όπως τόνισε.
Ο διάλογος στο στούντιο της δημοφιλούς εκπομπής «Πανόραμα» του ΒΝΤ συνέχισε ως εξής:
Δημοσιογράφος (Μπόικο Βασίλεφ): Γιατί, όμως, οι συνταξιούχοι στις χώρες που αναφέρατε ζουν καλύτερα από τους δικούς μας συνταξιούχους;
Μπ. Μπορίσοφ: Ποιος υποστηρίζει, ότι ζουν καλύτερα;
Δημοσιογράφος: Εγώ, π.χ. επειδή, κατά τα φαινόμενα, με βιοτικό επίπεδο το οποίο συγκρίνεται με εκείνο της Βουλγαρίας, οι συντάξεις σ' αυτές τις χώρες είναι υψηλότερες από εκείνες της Βουλγαρίας.
Μπ. Μπορίσοφ: Πριν από μερικά χρόνια έτσι έλεγαν και για την Ουγγαρία. Όπου έκαναν διπλάσια αύξηση των μισθών και των συντάξεων αλλά μετά πήγαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) και πήραν εκατόν τόσα δισεκατομμύρια δάνειο… Εμείς είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι. Γνωρίζουμε και σεβόμαστε τις ευθύνες μας απέναντι στη νέα γενιά, στις επόμενες γενιές. Για τον λόγο αυτό καταναλώνουμε μόνο όσο παράγουμε. Γι' αυτό και η θέση μου για την τραπεζικής και τη δημοσιονομική ένωση (στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) στις Βρυξέλλες υπήρξε κατηγορηματική: εκείνοι που δεν τηρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, δεν πρέπει να παίρνουν βοήθεια…».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βουλγαρίας, το ΚΝΣΒ, κατά την τελευταία τριετία, το κόστος ζωής στη Βουλγαρία έχει ανέβει κατά 17%. Σήμερα, ένας Βούλγαρος πολίτης χρειάζεται τουλάχιστον 562 λέβα (περίπου 281 ευρώ) το μήνα για να καλύψει τις στοιχειώδες ανάγκες του.
Το όριο της φτώχειας υπολογίζεται σε 213 λέβα (περίπου 160 ευρώ), ενώ με μικρότερο εισόδημα προσπαθεί να επιβιώσει το 23% των πολιτών της Βουλγαρίας, διαπιστώνει η έρευνα της Συνομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας.
Ως άμεσο μέτρο για τη μερική έστω ελάφρυνση της δραματικής αυτής κατάστασης επιβάλλεται η αύξηση των συντάξεων στη χώρα τουλάχιστον κατά 10-12 %, όπως δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του Συνδικάτου, στη Σόφια, ο πρόεδρός του Πλάμεν Δημητρόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συνέπεια της νεοφιλελεύθερης πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα την περασμένη εικοσαετία, είναι να έχει μειωθεί, σήμερα, το εισόδημα των εργαζομένων κατά ένα πέμπτο σε σύγκριση με το 1990.
Από την πλευρά του, στη συνέντευξη στο ΒΝΤ, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αναφέρθηκε στην εντύπωση που αποκόμισε κατά τη συζήτηση για την τραπεζική και δημοσιονομική ένωση της ΕΕ, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, επειδή θα είναι πολύ δύσκολο να προκύψει κατανόηση ώστε αυτοί που εργάζονται και ξοδεύουν για όσο εργάζονται, να βοηθούν εκείνους, οι οποίοι μόνο 'κοκορεύονται' με μισθούς και συντάξεις. Δεν θα είναι πια έτσι τα πράγματα στην Ευρώπη».
Στο μεταξύ, χιλιάδες νεαρές μητέρες πραγματοποίησαν σήμερα διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σόφια και σε πολλές άλλες πόλεις της Βουλγαρίας με αίτημα για αύξηση των άκρως ανεπαρκών για τη φροντίδα των παιδιών τους κοινωνικά επιδόματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.