Το Προεδρικό Διάταγμα που αυξομειώνει τις έδρες στις μισές περιφέρειες της χώρας, δίνει την “πάσα” στο Μαξίμου να προωθήσει αλλαγή του εκ...
Το Προεδρικό Διάταγμα που αυξομειώνει τις έδρες στις μισές περιφέρειες της χώρας, δίνει την “πάσα” στο Μαξίμου να προωθήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου... προς το αναλογικότερο, με κατάργηση του “μπόνους” των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Η έκδοση του Διατάγματος ήταν αναμενόμενη μετά την απογραφή πληθυσμού που διενεργήθηκε …την περσινή άνοιξη – εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης μάλιστα οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου διενεργήθηκαν με βάση τον ισχύοντα αριθμό εδρών.
Με τη νέα κατανομή γιγαντώνονται ακόμη περισσότερο περιφέρειες-μαμούθ, όπως για παράδειγμα η Β’ Αθηνών που αποκτά 44 έδρες έναντι 42.
Με αφορμή την ανάγκη να “σπάσουν” οι μεγάλες περιφέρειες, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να ρίξει στο τραπέζι των “πολιτικών πρωτοβουλιών” το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, διατηρώντας ωστόσο το κατώφλι εισόδου στη Βουλή που σήμερα είναι 3%.
Την επεξεργασία φέρεται να έχει ήδη κάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (σε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά), ενώ ανεπίσημες συζητήσεις έχουν γίνει με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που βλέπουν θετικά το εγχείρημα.
Οι “κακές” γλώσσες αποδίδουν αυτή την κίνηση στον φόβο των τριών κυβερνητικών εταίρων να κερδίσει την πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές – και μαζί με αυτήν και την “προίκα” των 50 εδρών.
Το “μικτό” θέλει νέο Σύνταγμα
Οι... “άλλες” εκτιμούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα απελευθερώσει τις λεγόμενες “ευρωπαϊκές” ή “μεταρρυθμιστικές” δυνάμεις να συμπράξουν κάτω από κοινή ομπρέλα με κυβερνητική προοπτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, έγινε η συζήτηση για το μικτό ή γερμανικό σύστημα (συνδυασμός σταυρού και λίστας) κατά την Συνταγματική Αναθεώρηση του 2008, ωστόσο κανένα από τα τότε κόμματα εξουσίας δεν προχώρησε σε επίσημη πρόταση.
Το μικτό σύστημα ωστόσο απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς το ισχύον δεν επιτρέπει εκλογή άνευ σταυρού (Επικρατείας) σε περισσότερους από 15 βουλευτές.
Εάν, πάντως, ανοίξει η συζήτηση για “σχεδόν” απλή αναλογική, η Κουμουνδούρου δεν προτίθεται να εναντιωθεί, καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και το ΚΚΕ, αφενός για τον ίδιο λόγο και αφετέρου… για να ελαχιστοποιήσει τα περιθώρια αυτοδυναμίας του μεγάλου αντιπάλου του, του ΣΥΡΙΖΑ.
Ψήφιση από 200 βουλευτές
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να ισχύσει ένας νέος εκλογικός νόμος στις πρώτες εκλογές από την θέσπισή του, πρέπει να έχει ψηφισθεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.
Εάν ο αριθμός είναι μικρότερος, τίθεται σε ισχύ στις μεθεπόμενες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, η αναζωπύρωση της συζήτησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου ακυρώνει, εν πολλοίς, την θέση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πως η κυβέρνηση συνεργασίας που σχημάτισαν τον Ιούνιο «είναι μακράς πνοής» ή ότι έχει οριζοντας «τουλάχιστον» τις ευρωεκλογές του 2014.
Μετά τις διαγραφές και τις ανεξαρτητοποιήσεις η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί σήμερα 167 βουλευτές (έναντι 179 μετά τις εκλογές).
Που σημαίνει ότι απαιτούνται 33 ακόμη βουλευτές ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει στις επόμενες εκλογές – όποτε κι αν γίνουν.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.