Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ 21Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ... ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ...!!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1967... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤAI KAΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΕ Ο ΛΑΟΣ... Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΕ ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1967... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤAI KAΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΕ Ο ΛΑΟΣ... Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΕ ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΦΑΥΛΟΥΣ! ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΥΛΟΥΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΗΤΑΝ ΑΡΓΑ... Α Σ Υ Γ Χ Ω Ρ Η Τ Ο Σ !

Ο Κωνσταντίνος φτάνει στην Καβάλα...

Στις 9.30΄ το πρωί, της 13ης Δεκεμβρίου, έφτασε στο Τατόι με τις αποσκευές του ο Πρωθυπουργός Κ. Κόλλιας. Στις 9.50΄ π.μ., ο Αρχηγός της Αεροπορίας Πτέραρχος Αντωνάκος, πέταξε στη Λάρισα για να αναλάβει τη διοίκηση της μοίρας που στάθμευε εκεί και να κάνει επαφή με το Στρατηγό Κόλλια, Διοικητή τη Α΄ Στρατιάς που επρόκειτο να συμμετάσχει στο βασιλικό Αντικίνημα.

Στις 10.20΄ π.μ. δίνεται το σύνθημα της αναχώρησης από το Τατόι. Ο Βασιλιάς, μαζί με τη συνοδεία του (ο Πρωθυπουργός, ο Αυλάρχης Λεωνίδας Παπάγος, η Βασιλική Οικογένεια, ο γιατρός Βασίλης Κουτήφαρης, ο Στρατηγός Δόβας, δύο νοσοκόμες, δύο υπηρέτες και ένας σκύλος) απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τατοίου, με κατεύθυνση τη Καβάλα που θα γινόταν και το Αρχηγείο του. Ενώ βρισκόταν ο Βασιλιάς καθ΄ οδό προς τη Καβάλα, ο Στρατηγός Μανέττας επισκέφθηκε τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Οδυσσέα Αγγελή και του έδειξε μια επιστολή του Βασιλιά, που έδινε τη διαταγή παράδοσης της διοίκησης στον Μανέττα. Ο Μανέττας ούτε καν οπλοφορούσε και έτσι ο Αγγελής τον έθεσε υπό κράτηση. Αμέσως έδωσε το σήμα γενικού συναγερμού και ζήτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις να μείνουν πιστές στο Καθεστώς. Οι επικοινωνίες με τις στρατιωτικές μονάδες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας είχαν αποκοπεί. Η Χούντα, που ανησύχησε μ΄ αυτό, αντέδρασε με ταχύτητα στην περιοχή της Αττικής. Μονάδες τανκς περικύκλωσαν τα αεροδρόμια Τανάγρας και Ελευσίνας, το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών και το κτίριο της Βουλής.

Ο Βασιλιάς έφθασε στην Καβάλα στις 11.30΄ π.μ. Οι στρατιωτικές μονάδες που στάθμευαν εκεί προσχώρησαν αμέσως στο Αντικίνημα. Στη Λάρισα, ο Βασιλιάς είχε επιτυχία στην αρχή, αλλά στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Ο Αντιστράτηγος Λιαράκος, πιστός στο Βασιλιά, πήρε στα χέρια του τη διοίκηση των Βασιλικών Δυνάμεων στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, δεν μπόρεσε όμως να καταλάβει το Ραδιοφωνικό Σταθμό Θεσσαλονίκης που παρέμεινε κάτω από τον έλεγχο του Ταξίαρχου Πατίλη. Έτσι, η Θεσσαλονίκη μετέδωσε το μήνυμα της Χούντας το οποίο έδινε την εντύπωση, στην Αθήνα και αλλού, πως το Κίνημα του Βασιλιά απέτυχε στη Βόρεια Ελλάδα. Το Διάγγελμα του Βασιλιά μεταδόθηκε από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Λάρισας, ένας Σταθμός που ακουγόταν αμυδρά στη Αθήνα. Στη συνέχεια ο Πατίλης κατόρθωσε να συλλάβει το Λιαράκο και ν΄ αναλάβει τη διοίκηση της Γ΄ Σώματος Στρατού.

Στις δύο το απόγευμα, δύο αεριωθούμενα που ανήκαν στις δυνάμεις του Βασιλιά, πέταξαν πάνω από την Αθήνα και σκόρπισαν αντίγραφα του Διαγγέλματος του Βασιλιά.

Στις 4.00΄ το απόγευμα, ο Βασιλιάς φεύγει με ελικόπτερο για την Κομοτηνή όπου θα συναντήσει το Στρατηγό Περίδη. Μόλις έφθασε, πληροφορήθηκε πως ο Στρατηγός Κόλλιας είχε κιόλας συλληφθεί από νεότερους αξιωματικούς που ήταν πιστοί στη Χούντα. Στεναχωρημένος γύρισε στη Καβάλα όπου εκεί τα πράγματα είχαν πάρει τροπή προς το χειρότερο. Ο Στρατηγός Περίδης και ο Ταξίαρχος Έρσελμαν είχαν επίσης συλληφθεί από νεώτερους αξιωματικούς ενώ ο Ταξίαρχος Ζαλοχώρης είχε διαφύγει περνώντας τα σύνορα στην Τουρκία. Η ΙΧ Μεραρχία της Καβάλας τέθηκε κάτω από τις διαταγές της Χούντας.

Τα άλλα δύο Όπλα, το Ναυτικό και η Αεροπορία ήσαν ακόμα πιστά στον Βασιλιά, μα ο Βασιλιάς δεν ήξερε πως να τα χρησιμοποιήσει. Ο άμεσος κύκλος του και μερικοί σύμβουλοί του, τον συμβούλεψαν να αποφύγει κάθε πράξη που θα κατέληγε σε αιματοχυσία και την αποδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίοδο κρίσης με την Τουρκία.

Στις 3.00΄ το πρωί, της 14ης Δεκεμβρίου το Ναυτικό και η Αεροπορία είχαν υποταχθεί στη Χούντα. Στις 3.20΄ το πρωί, ο Βασιλιάς, η οικογένεια του, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κόλλιας αναχώρησαν για τη Ρώμη. Ο Ραδιοσταθμός Αθηνών μετέδωσε πως «Η Αντεπανάστασις απέτυχε πλήρως. Συνετρίβη. Από όλα τα σημεία της Ελλάδος καταφθάνουν επίσημοι αναφοραί ότι αι Ένοπλοι Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είναι παρά τω πλευρώ και εκτελούν τας διαταγάς αποκλειστικώς και μόνον της Εθνικής Επαναστατικής κυβερνήσεως της 21ης Απριλίου. Ησυχία απόλυτος επικρατεί εις ολόκληρον την Επικράτειαν. Οι συνωμόται και ο Κωνσταντίνος προσπαθούν να διαφύγουν κρυπτόμενοι από τον Στρατόν από χωρίου εις χωρίον.»[1]

και καταλήγει στην Ρώμη...
Ενώ ο Βασιλιάς βρισκόταν ακόμα στην Ελλάδα, στις 9.30΄ το βράδυ, της 13ης Δεκεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος όρκισε το Αντιστράτηγο Γεώργιο Ζωιτάκη ως Αντιβασιλέα και ο Ζωιτάκης ζήτησε αμέσως από τον Παπαδόπουλο να αναλάβει τα καθήκοντα Πρωθυπουργού. Οι αξιωματικοί του Χούντας εξαγριωμένοι κατέβασαν τις φωτογραφίες των Βασιλέων από τα κυβερνητικά κτίρια.

Στην Ρώμη, ο Βασιλιάς αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Στις 20 Δεκεμβρίου έκανε δήλωση, στην οποία έλεγε ότι θα επιστρέψω μόνο όταν αποκατασταθούν πλήρως οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Το Καθεστώς της 21 Απριλίου κυβέρνησε για τα επόμενα επτά χρόνια απρόσκοπτα και με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε και κατάργησε επίσημα τη Βασιλεία στις 1 Ιουνίου 1973 με δημοψήφισμα (Ναι... η Χούντα έκανε δημοψηφίσματα) στο οποίο  το 78,4% τάχθηκε υπέρ του Γεωργίου Παπαπαδόπουλου και του προτεινόμενου πολιτέυματος και το 21,6% υπέρ της Βασιλείας.

----------------------------------

1 σχόλιο

  1. Ενώ όλα είναι έτοιμα το κίνημα προδίδεται. Πως; Ο Κωνσταντίνος συνομιλεί τηλεφωνικά από την βασιλική κατοικία στο Τατόι με τον Δανό αυλάρχη. Εκεί βρίσκεται μυστικά ο Αμερικανός Τζέιμς Τζέιμσον, γενικός διευθυντής του πετρελαϊκού καρτέλ EXON. Ο Βασιλιάς του είχε εμπιστευθεί την πρόθεση του για την 13η Δεκεμβρίου και είχε την "καλή επιτυχία" του. Το τηλεφώνημα "πιάνεται" από την αμερικανική βάση της Νέας Μακρής, στέλνεται μεταφρασμένο στα κεντρικά γραφεία της NSA, στο Φορτ Μιντ των ΗΠΑ και αυτή διατάζει τις CIA και DIA να συντονιστούν για να αποτρέψουν την βασιλική πρωτοβουλία. Παράλληλα, ειδοποιείται και ο Παπαδόπουλος. Το ναυτικό δεν έφτασε σε Καβάλα και Θεσ/νίκη. Ο Βασιλιάς μαζί με την Βασιλική οικογένεια και τον πρωθυπουργό πετούν με το ιδιωτικό αεροπλάνο των πρώτων στην Καβάλα. Βλέποντας την αποτυχία του εγχειρήματος και για να αποφύγει την εμφύλια αιματοχυσία, ο Κωνσταντίνος αποφασίζει να εγκαταλείψει την Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Ρώμη.

    Ο "Στόχος" είναι μία εξαίρετη πατριωτική εφημερίδα που λέει τα πράγματα έτσι όπως είναι. Στο θέμα όμως της Βασιλείας και του Βασιλιά Κωνσταντίνου υπάρχουν δύο απόψεις. Μία υπέρ και μία κατά. Αποφασίστε.
    Δεν αναφέρεται πουθενά ποιον θα επέλεγε ο Κωνσταντίνος για πρωθυπουργό. Ούτε Καραμανλής, ούτε Έρσελμαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.