Χαιρετισμός της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυρίου κυρίου Χρυσοστόμου στα εγκαίνια της Έκθεσης Κειμηλίων Μικρασιατικού Ελληνισμού. ...
Χαιρετισμός της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου
Κυρίου κυρίου Χρυσοστόμου
στα εγκαίνια της Έκθεσης Κειμηλίων Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Κάθε φορά που στη μνήμη μας, στην καρδιά μας και στα χείλη μας έρχεται η πνευματική πηγή τού Ελληνισμού, που λέγεται Μικρά Ασία, ένας βαθύς ιστορικός πόνος νοιώθουμε να διαπερνά ολόκληρο το είναι μας.
Ο Νομπελίστας Ποιητής Γιώργος Σεφέρης είπε βέβαια και έγραψε « όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Η Μικρά Ασία όμως όχι μόνο μάς πληγώνει αλλά μάς συγκλονίζει και μάς εξουθενώνει. Αδυνατούμε ακόμη να το πιστέψουμε ότι ο ελληνισμός με τη μακραίωνα ιστορική του διαδρομή, με το γόνιμο πνευματικό και δημιουργικό του πνεύμα αλλά και με τις ιστορικές πληγές τού παρελθόντος, οι οποίες έπρεπε να τον είχαν διδάξει και φρονηματίσει, περιέπεσε και πάλιν « στη δολερή διχόνοια » με αποτέλεσμα τη φρικτή Μικρασιατική καταστροφή, τις τραγικές συνέπειες τής οποίας ακόμη υφιστάμεθα.
Ως εκ τούτου είναι χρέος μας ιερό να ανατρέχουμε στις ιστορικές μας πηγές, είτε αυτές είναι σελίδες δόξας και ηρωισμού είτε είναι σελίδες γεμάτες θλίψη και πόνο, αφ’ ενός μεν για να αντλούμε δύναμη από τις ιστορικές μας επιτυχίες, αφ’ ετέρου δε να διδασκόμαστε από τα τραγικά λάθη τού παρελθόντος και να μην τα επαναλαμβάνουμε.
Η έκθεση κειμηλίων τού Μικρασιατικού Ελληνισμού, την οποία από κοινού οργανώνουν το Ίδρυμα Μακαρίου τού Γ΄, η Πρεσβεία τής Ελλάδος, και ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου, με τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, πιστεύω ότι έχει αυτό τον στόχο. Να μας προσφέρει τη δυνατότητα να επανασυνδεθούμε πιο έντονα με τις αειθαλείς πνευματικές μας ρίζες και να μάς βοηθήσει να βιώσουμε και να θαυμάσουμε την ανωτερότητα, τον πλούτο και τα πολιτισμικά επιτεύγματα τού Μικρασιατικού μας πολιτισμού.
Μέσα από την έκθεση των κειμηλίων αυτών θα έχουμε και τη δυνατότητα να βιώσουμε, να εκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την ένθερμη φιλοξενία που η Κύπρος μας προσέφερε τότε στους πονεμένους αδελφούς μας και τις αξιόλογες δημιουργικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των προσφύγων Μικρασιατών και των Ελληνοκυπρίων. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι πρόσφυγες τής Μικράς Ασίας, όχι μόνο ενσωματώθηκαν πλήρως στην κυπριακή κοινωνία αλλά και απέβησαν σημαντικός παράγοντας προόδου, σ’ όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στα Γράμματα.
Από κέντρου καρδίας επιθυμώ να συγχαρώ όλους όσοι με προθυμία και αγάπη πολλή προσέφεραν τα πολύτιμα αυτά κειμήλιά τους για να πραγματοποιηθεί αυτή η τόσον θαυμάσια και ιστορική έκθεση.
Συγχαίρω όλους τους φορείς που τόσο αρμονικά συνεργάστηκαν δια την επιτυχία τής έκθεσης κειμηλίων, εγγράφων και έργων τέχνης.
Εν πρώτοις συγχαίρω θερμώς την πρεσβεία τής Ελλάδος, η οποία ενέταξε την Έκθεση αυτή στο πλαίσιο τού προγράμματος «Πολιτιστική Δράση τής Πρεσβείας τής Ελλάδος στην Κύπρο» και στην οποία ανήκουν αρκετά από τα εκθέματα.
Συγχαίρω επίσης τον Διευθυντή τού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τού Γ΄ κύριο Αντρέα Φυλακτού, ο οποίος έχει πάντοτε τη γενική εποπτεία όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων τού Ιδρύματος και ο οποίος, με την πολυετή κεκτημένη πείρα του, διευθύνει τόσο επιτυχώς το πολιτιστικό μας τούτο Ίδρυμα, το οποίο αποτελεί το κόσμημα τής σημερινής κυπριακής κοινωνίας.
Τα ιδιαίτερά μου συγχαρητήρια εκφράζω και προς στον Διευθυντή τού Βυζαντινού Μουσείου κύριο Ιωάννη Ηλιάδη, ο οποίος με αγάπη πολλή και ενθουσιασμό επιμελήθηκε τη διοργάνωση και το στήσιμο τής Έκθεσης.
Έπαινος και συγχαρητήρια θερμά αξίζουν και στον αναπληρωτή γραμματέα τού Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου κύριο Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, ο οποίος με ζηλευτή φιλοπονία και μεθοδικότητα κατέγραψε και φωτογράφισε ένα προς ένα όλα τα κειμήλια και ανέλαβε την ευθύνη τής ετοιμασίας τού βιβλίου μιάς τόσο σημαντικής έκθεσης για τα πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα στην Κύπρο.
Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να κάνω μνεία και να επαινέσω όλως ιδιαιτέρως τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου και Φίλων, που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2010, υπό την Προεδρία τής δραστήριας Μικρασιάτισσας Εκπαιδευτικού και Λογοτέχνιδας κυρίας Μόνας Σαββίδου Θεοδούλου, και ο οποίος έχει επιδείξει ήδη αξιολογότατη πνευματική δράση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας, ανταποκρινόμενος ποικιλοτρόπως στους υψηλόφρονες εθνικούς και πατριωτικούς στόχους που έθεσε.
Εύχομαι από κέντρου καρδίας, όπως η Έκθεση αυτή βοηθήσει τον Ελληνισμό τής Κύπρου να θαυμάσει το κάλλος τού πολιτισμού τού Μικρασιατικού Ελληνισμού• να βιώσει τις τραγικές συνέπειες των ιστορικών μας λαθών, να τον καλλιεργήσει πνευματικά και να τον οδηγήσει σε μια πορεία με ιστορική επίγνωση και αποφασιστικότητα, για ένα δημιουργικότερο και ευτυχέστερο μέλλον.
----------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.