Πλήρης ημερών και σε ηλικία 96 ετών έφυγε ένας μεγάλος Αεροπόρος. Ο Υποπτέραρχος (Ι) Ηλίας Καρταλαμάκης, πολεμιστής του Β’ Παγκοσμίου Π...
Πλήρης ημερών και σε ηλικία 96 ετών έφυγε ένας μεγάλος Αεροπόρος. Ο Υποπτέραρχος (Ι) Ηλίας Καρταλαμάκης, πολεμιστής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος μετά την αποστρατεία του κράτησε ολοζώντανη την Αεροπορική Ιδέα με τη συγγραφή και καταγραφή της πλήρους ιστορίας της Ελληνικής Αεροπορίας από την πρώτη πτήση στη χώρα μας μέχρι και το τέλος ουσιαστικά της σταδιοδρομίας του στην ΠΑ στη διάρκεια της δικτατορίας, το 1968.
Ο Υποπτέραρχος (Ι) Ηλίας Καρταλαμάκης γεννήθηκε το 1916 στη Λιβαδειά, και ήταν ένας από τους λίγους πλέον βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με πλούσια δράση στη Μέση Ανατολή, την Ιταλία και στην Ελλάδα, πριν αναλάβει σημαντικές διοικητικές θέσεις σε εθνικό και ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, μέχρι το 1968 που αποστρατεύτηκε. Το 1940, και διαρκούντος του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ήταν από τους πρώτους που η τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορίας απέστειλε στην μακρινή Μεσοποταμία (Ιράκ) που ήταν υπό Βρετανικό έλεγχο, για να εκπαιδευτεί στα αναμενόμενα από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά. Όμως η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και η κατακράτηση των ελληνικών μαχητικών από τους Βρετανούς, οδήγησε τους Ελληνες πιλότους (και τον Καρταλαμάκη) στη Μέση Ανατολή όπου εντάχθηκε στην πρώτη νεοσυγκροτηθείσα πολεμική Μοίρα της ΕΒΑ, την 335 Ελληνική Βασιλική Μοίρα Διώξεως, όπως ήταν η πλήρης ονομασία της. Με αυτήν και με την αδελφή Μοίρα 336 που συγκροτήθηκε αργότερα, ο Καρταλαμάκης πολέμησε στη Μέση Ανατολή, στην Ιταλία, στη Γιουγκοσλαβία και στο Αιγαίο, μέχρι τη λήξη του Β’ ΠΠ. Συμμετείχε αργότερα στις αεροπορικές επιχειρήσεις του συμμοριτοπολέμου και ήταν από τους πρώτους που εκπαιδεύτηκαν στα αεριωθούμενα αεροσκάφη στις αρχές της δεκαετίας του ’50, μετά την είσοδο της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ.
Μετά την αποστρατεία του και συγκεκριμένα από το 1980, ασχολήθηκε επισταμένα με την αεροπορική έρευνα και συγγραφή της Ιστορίας της ΠΑ, έργο για το σύνολο του οποίου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών («Μέσα από το Σκοπευτικό μου», «Εφόρμησις Αετών», «Η Αεροπορία στον Εμφύλιο» [Α’ και Β’ τόμοι], ενώ το συγγραφικό του κύκλο ολοκλήρωσε το 2008 – σε ηλικία 92 ετών (!) η έκδοση του «Ο Γολγοθάς ενός Αεροπόρου».
Aς ειναι ελαφρυ το χωμα που θα τον σκεπασει.....'εφυγε'σε μια δθσκολη στιγμη για την χωρα!!!!!τον χρειαζομασταν μεσα απο το σκοπευτικο του...καλη ανταμωση αεροπορε!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον ..."Πατριάρχη" της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχο ε.α. Ηλία Καρταλαμάκη, Καλό Ταξίδι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας υπεροχος ανθρωπος
ΑπάντησηΔιαγραφή