ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΞΗΛΩΣΕΙ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΘΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ... ΟΜΩΣ ΟΙ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΕΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ... Ο Σ...
ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΞΗΛΩΣΕΙ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΘΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ... ΟΜΩΣ ΟΙ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΕΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ...
Ο Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος (9 Δεκεμβρίου 1883 – 4 Οκτωβρίου 1955) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. Διετέλεσε Αρχιστράτηγος κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941) και την περίοδο 1949 - 1951 και μετέπειτα Πρωθυπουργός της χώρας (1952 - 1955).
Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1945 και τον Ιούλιο του 1947 του απονεμήθηκε ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία. Αρχικά ο Βασιλιάς Παύλος τον διόρισε Μεγάλο Αυλάρχη και στις 19 Ιανουαρίου του 1949 ανέλαβε τη Γενική Αρχηγία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με στόχο την οριστική επικράτηση του εθνικού στρατού έναντι του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος.
Η επιτυχής έκβαση του εμφυλίου πολέμου για τις εθνικές δυνάμεις οδήγησε τη Βουλή των Ελλήνων να ανακηρύξει με ΝΔ στις 17 Οκτωβρίου του 1949 τον Α. Παπάγο σε Στρατάρχη, τίτλος που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε Έλληνα στρατιωτικό. Το ιστορικό εκείνο ΝΔ είχε ως εξής:
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
17 Οκτωβρίου 1949
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Τιμής ένεκεν, λόγω των υψίστων υπηρεσιών ας προσήνεγκεν εις την
μαχομένην πατρίδα ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος υπό την ανωτάτην
ηγεσίαν του οποίου οι Ένοπλες Δυνάμεις ετίμησαν κατ΄ επανάληψιν τα
ελληνικά όπλα και κατήγαγον περιλάμπρους νίκας, επιτρέπεται όπως δια
Βασιλικού Διατάγματος απονημηθή εις αυτόν το άξίωμα του
ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Ο Στρατάρχης, πλέον, Παπάγος παρέμεινε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων συμβάλλοντας στην ίδρυση στις 11 Απριλίου 1950 του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α), σε αντικατάσταση των μέχρι τότε υφιστάμενων Υπουργείων Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, και την οργάνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α), του οποίου υπήρξε και ο πρώτος αρχηγός.
--------------------------------
Αθάνατος
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ο αείμνηστος Παπάγος ανήκει στη κατηγορία των Ελλήνων πρωθυπουργών που πέθαναν "περίεργα"(Μεταξάς Κορυζής Παπάγος) Μην ξεχνάμε ότι μετά Μετά από τον στρατάρχη Παπάγο ανέτειλε το "αστρο" του "κουφού εθνάρχη" με αποκορύφωμα εκείνο το επαίσχυντο "Η Κύπρος κείται μακράν"!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή