ΚΑΛΑ ΑΝ ΠΙΑΣΕΙ ΕΚΕΙ ΦΩΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΩΝΑ ΘΑ ΚΑΨΕΙ... Αμερικανοί και Ιάπωνες διεξήγαγαν χθες κοινές αεροπορικές ασκήσεις, σε τεταμένο...
ΚΑΛΑ ΑΝ ΠΙΑΣΕΙ ΕΚΕΙ ΦΩΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΩΝΑ ΘΑ ΚΑΨΕΙ...
Αμερικανοί και Ιάπωνες διεξήγαγαν χθες κοινές αεροπορικές ασκήσεις, σε τεταμένο κλίμα λόγω της εδαφικής διαφοράς μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο για το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου που τελεί υπό ιαπωνική διοίκηση και την κυριότητα των νησιών υπό την ονομασία Ντιαογιού στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα ανοικτά του νησιού Σικόκου, του τέταρτου μεγαλύτερου στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, με τη συμμετοχή από αμερικανικής πλευράς έξι καταδιωκτικών FA-18, 90 στρατιωτών και τεσσάρων μαχητικών F-4 και αδιευκρίνιστου αριθμού στρατιωτικού προσωπικού από ιαπωνικής πλευράς.
Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται ένα μήνα μετά τη συντριπτική νίκη, στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου, του συντηρητικού Σίνζο Άμπε, ο οποίος έκλεισε αμέσως την πόρτα σε κάθε διαπραγμάτευση με το Πεκίνο όσον αφορά το νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου-Ντιαογιού.
Ο Άμπε δήλωσε παράλληλα τη βούλησή του για σύσφιξη της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, ύστερα από τρία χρόνια αμφιταλαντεύσεων και τριβών με την Ουάσινγκτον υπό την κυβέρνηση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (2009-2012).
Την περασμένη Κυριακή οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μια άσκηση ιδιαίτερα ενδεικτική του κλίματος: την ανακατάληψη ενός "κατεχόμενου νησιού από εχθρική δύναμη" με 300 άνδρες και 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Τον περασμένο Οκτώβριο η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δεν πραγματοποίησαν μια άσκηση το σενάριο της οποίας προέβλεπε απόβαση σε κατεχόμενο νησί, κατά τα φαινόμενα για να αποτρέψουν μια νέα ένταση με την Κίνα.
Η νέα κυβέρνηση στο Τόκιο, υπό τον Σίνζο Άμπε, γνωστού ως «ιέρακα της εξωτερικής πολιτικής, δείχνει αποφασισμένη να τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στο Πεκίνο στο θέμα αυτό.
Την ίδια ώρα στο Πεκίνο οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας έλαβαν εντολή να αυξήσουν τη μαχητική ικανότητα το 2013. «Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός και η λαϊκή ένοπλη αστυνομία πρέπει να επικεντρωθούν στην ικανότητά τους να πολεμούν και να κερδίζουν τη μάχη», σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η Λαϊκή Ημερησία.
Η εντολή δόθηκε από το γενικό επιτελείου στρατού στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων για το 2013, αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύεται επίσης στην ιστοσελίδα εφημερίδας του στρατού.
Στη δημοσίευση δεν γίνεται αναφορά στην εδαφική διαφορά για τα νησιά αυτά στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τα περισσότερα από τα οποία τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση το καλοκαίρι του 2012.
Οι δύο χώρες έστειλαν τις τελευταίες εβδομάδες μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα επεισόδιο μεταξύ των δύο στρατών.
Στα τέλη του 2011 ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο είχε καλέσει το πολεμικό ναυτικό να είναι έτοιμο για μάχη και να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του ώστε να προασπίζει την εθνική ασφάλεια της χώρας. Από το 2000 ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξάνεται κατά 10% ετησίως, γεγονός που ώθησε τις ΗΠΑ να επαναπροσδιορίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ασία.
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κίνα στην πυραυλική τεχνολογία και την ένταξη στο στόλο του πολεμικού ναυτικού του πρώτου αεροπλανοφόρου πέρυσι, ο στρατός της χώρας παραμένει πολύ καθυστερημένος σε τεχνολογικό επίπεδο σε σχέση με τον αμερικανό στρατό.
Παράλληλα το Πεκίνο ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τοπογραφική μελέτη για τα νησιά που βρίσκονται στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, κυρίως για ορισμένα των οποίων αμφισβητεί την ιαπωνική κυριαρχία, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το οποίο δεν αναφέρει αν για τη μελέτη αυτή κινέζοι δημόσιοι λειτουργοί θα μεταβούν στα νησιά αυτά.
Οι τοπογραφικοί αυτοί πίνακες εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα σταδιακής χαρτογραφίας «νησιών και υφάλων του εδάφους» της Κίνας, με στόχο την «προάσπιση των θαλάσσιων δικαιωμάτων και συμφερόντων» της.
Αξιωματούχος του προγράμματος παραδέχτηκε ότι οι εδαφικές διαφορές στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας μπορεί να εμποδίσουν την προβλεπόμενη εργασία. «Υπάρχουν δυσκολίες για να μεταβούμε σε ορισμένα από τα νησιά αυτά για να μελετήσουμε, να κάνουμε υδρογραφικούς χάρτες γύρω από αυτά, καθώς ορισμένες χώρες καταπατούν και κατέχουν τα νησιά αυτά της Κίνας, δήλωσε ο Ζανγκ Χουιφένγκ. newsbeast.gr
--------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.